El Govern justifica ‘en la delinqüència de la zona’ que la població interna del Centre Penitenciari València només s’haja reduït un 0,3% en deu anys, quan ha baixat un 13,5% en el total estatal

Madrid, 14 de juliol de 2018

Les noves dades incloses en els últims informes que el Govern ha lliurat a Compromís al Senat sobre la situació del sistema penitenciari constaten la delicada situació a les presons valencianes. Els senadors de Compromís van recollir recentment les inquietuds de sindicats com Acaip, CSIF, CCOO i UGT. De l’anàlisi de les dades s’extreu, pel que fa a les dones internes classificades en Primer Grau, que gairebé una de cada tres internes en primer grau que hi ha a Espanya estan en l’autonomia valenciana. L’any 2007 les internes al País Valencià suposaven el 18,33% sobre el total espanyol i l’any 2017 representaven el 32,30% del total. En el cas del Centre Penitenciari de València aquest tipus d’internes a l’any 2007 suposaven el 11,67% del total i en l’any 2017 representaven el 26,15% (és a dir una de cada quatre de les internes més perilloses d’Espanya està al centre penitenciari de València).

D’altra banda, tot i el descens experimentat de la població reclusa en el període 2007-2017 en 7.300 interns (aproximadament un 13,5%), la població interna al Centre Penitenciari de València només s’ha reduït en un 0,3%, passant de suposar el 4,33% del total estatal l’any 2007 al 4,02% l’any 2017, segons una anàlisi realitzada per l’Agrupació dels Cossos de l’Administració d’Institucions Penitenciàries (Acaip).

A nivell autonòmic el percentatge d’interns sobre el total estatal és superior en l’any 2017 respecte a l’any 2007 per l’obertura del centre de Castelló II i els interns homes classificats en Primer Grau (els més perillosos) dels internats en presons valencianes en el any 2007 representaven el 11,43% del total, mentre el 2017 representen el 12,36% del total“, ha indicat el senador Jordi Navarrete.

Major delinqüència a València

En la resposta el Govern atribueix aquesta repercussió en la baixa desacceleració de l’ocupació del Centre Penitenciari de València se centra en el major nombre de delinqüència en aquesta autonomia i al fet que de fer-ho “hauria suposat major desarrelament per a aquelles persones internes que hagueren de ser traslladades a altres establiments penitenciaris fora de la seua comunitat autònoma. D’altra banda, cal assenyalar que encara no hi ha previsió d’obertura de la presó de Set Aigües que està pendent de construcció“, cosa que censuren sindicats de presons i la pròpia coalició per la situació que viuen els reclusos i els treballadors en unes instal·lacions inadequades.

Compromís advoca per la millora de la seguretat en les instal·lacions, la redistribució de presos per no castigar els centres més saturats, el reforç en el nombre de sanitaris a les presons, la conversió de les instal·lacions en mòduls tipus, el tancament del mòdul de primers graus de Picassent que demana el Defensor del Poble per deficiències en les instal·lacions o el reforç en el nombre de funcionaris, després de les retallades viscuts en els últims anys. “Anem a demanar-li mesures al nou Govern i un canvi respecte a les polítiques dels seus antecessors al capdavant de l’administració“, ha conclòs Navarrete.

Una de cada tres internas de primer grado está en prisiones valencianas, según las datos del informe del Gobierno

El Gobierno justifica ‘en la delincuencia de la zona’ que la población interna del Centro Penitenciario Valencia solo se haya reducido un 0,3% en diez años, cuando ha bajado un 13,5% en el total estatal

Madrid, 14 de julio de 2018

Los nuevos datos incluidos en los últimos informes que el Gobierno ha entregado a Compromís en el Senado sobre la situación del sistema penitenciario constatan la delicada situaciónen las prisiones valencianas. Los senadores de Compromís recogieron recientemente las inquietudes de sindicatos como Acaip, CSIF, CCOO y UGT. Del análisis de los datos se extrae que respecto a las mujeres internas clasificadas en Primer Grado casi una de cada tres internas en primer grado que hay en España están en la autonomía valenciana. En el año 2007 las internas en el País Valenciano suponían el 18,33% sobre el total español y en el año 2017 representaban el 32,30% del total. En el caso del Centro Penitenciario de València este tipo de internas en el año 2007 suponían el 11,67% del total y en el año 2017 representaban el 26,15% (es decir una de cada cuatro de las internas más peligrosas de España está en el centro penitenciario de València).

Por otro lado, pese al descenso experimentado por la población reclusa en el período 2007-2017 en 7.300 internos (aproximadamente un 13,5%), la población interna en el Centro Penitenciario de València solamente se ha reducido en un 0,3%, pasando de suponer el 4,33% del total estatal en el año 2007 al 4,02% en el año 2017, según un análisis realizado por la Agrupación de los Cuerpos de la Administración de Instituciones Penitenciarias (Acaip).

A nivel autonómico el porcentaje de internos sobre el total estatal es superior en el año 2017 respecto al año 2007 por la apertura del centro de Castellón II y los internos hombres clasificados en Primer Grado (los más peligrosos) los internados en prisiones valencianas en el año 2007 representaban el 11,43% del total, mientras en 2017 representan el 12,36% del total”, ha indicado el senador Jordi Navarrete.

Mayor delincuencia en València

En la respuesta el Gobierno atribuye tal repercusión en la baja desaceleración de la ocupación del Centro Penitenciario de Valencia se centra en el mayor número de delincuencia en esta autonomía y al hecho que hacerlo “hubiera supuesto mayor desarraigo para aquellas personas internas que hubieran de ser trasladadas a otros establecimientos penitenciarios fuera de su Comunidad Autónoma. Por otra parte, cabe señalar que todavía no existe previsión de apertura de la prisión de Siete Aguas que está pendiente de construcción”, algo que censuran sindicatos de prisiones y la propia coalición por la situación que viven los reclusos y los trabajadores en unas instalaciones inapropiadas.

Compromís aboga por la mejora de la seguridad en las instalaciones, la redistribución de presos para no castigar a los centros más saturados, el refuerzo en el número de sanitarios en las cárceles, la conversión de las instalaciones en módulos tipo, el cierre del módulo de primeros grados de Picassent que pide el Defensor del Pueblo por deficiencias en las instalaciones o el refuerzo en el número de funcionarios, tras los recortes vividos en los últimos años. “Vamos a pedirle medidas al nuevo Gobierno y un cambio respecto a las políticas de sus antecesores al frente de la administración”, ha concluido Navarrete.