Els senadors valencians recorden que el futur ha de passar pel tancament de la central pels seus greus problemes i no renovar els permisos d’explotació

Madrid, 7 d’abril de 2018

Els senadors de Compromís han manifestat la seUa decepció per la poca implicació del Govern davant els greus i reiterats problemes de seguretat i funcionament que s’està constatant la central nuclear d’Cofrents, a València.

En una resposta davant les sol·licituds de compareixença plantejades per la coalició i les preguntes de Compromís al Senat, el Govern desvia tota responsabilitat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que ha demanat informes davant la dinàmica d’incidents que registra aquesta central, la seUa vulnerabilitat, problemes de seguretat i risc de fuites en aquestes instal·lacions propietat d’Iberdrola.

El portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, ha retret “la benevolència institucional que existeix amb aquesta classe d’empreses i instal·lacions quan pels seus beneficis i riscos que comporten s’hauria de ser especialment exigent amb elles, perquè no són de rebut problemes d’esclataments de vàlvules i de cabals i parades tan reiterades, de manera que, tant les escasses explicacions oficials del CSN com la falta de sancions, no poden fer més que indignar-nos“.

Si això va succeir a la fi de 2017, mesos més tard (5 de gener de 2018) els problemes han seguit en forma de fuites i amb una nova parada a 26 dies de posar en marxa la central i problemes amb els cargols dels accionadors, vibracions anòmales dels coixinets de la turbina.

Els senadors interpel·laran als responsables per la situació d’incidents i falta d’investigacions i sancions en Cofrents a més de la suposada saturació de la piscina de combustible de la central. Iberdrola té fins a 2020 permís d’explotació del Ministeri d’Energia “tot i que considerem que el futur hauria de passar pel tancament d’aquesta planta envellida i deteriorada gestionada per una empresa amb baixa cultura de seguretat i l’aposta per fonts netes i plantes menys perilloses“.

La coalició s’ha entrevistat recentment amb Francisco Castejón, representant d’Ecologistes en Acció qui va transmetre als senadors la necessitat d’augmentar la seguretat en aquesta planta, que va començar les seues operacions el 1985 i pretén renovar el permís d’explotació properament. La concessió finalitza l’any 2021 i la seua vida útil caduca a l’any 2024. La creació d’un Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) al costat de la nuclear podria prolongar uns anys més la vida de la nuclear, que ha registrat 12 incidents en un any .

Els senadors, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han sol·licitat la compareixença del Secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia Simón i del president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí, a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital per abordar l’acumulació de incidents radioactius a la central de Cofrents.

07042018cofrents r 07042018cofrents

NUCLEAR DE COFRENTS

El Gobierno evita pronunciarse sobre el cierre de Cofrents y minimiza los problemas de seguridad de la planta

Los senadores valencianos recuerdan que el futuro debe pasar por el cierre de la central por sus graves problemas y no renovar los permisos de explotación

Madrid, 7 de abril de 2018

Los senadores de Compromís han manifestado su decepción por la poca implicación del Gobierno ante los graves y reiterados problemas de seguridad y funcionamiento que está constatando la central nuclear de Cofrents, en València.

En una respuesta ante las solicitudes de comparecencia planteadas por la coalición y las preguntas de Compromís en el Senado, el Gobierno desvía toda responsabilidad al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), que ha pedido informes ante la dinámica de incidentes que viene registrando esta central, su vulnerabilidad, problemas de seguridad y riesgo de escape en estas instalaciones propiedad de Iberdrola. 

El portavoz de la coalición en el Senado, Carles Mulet, ha reprochado “la benevolencia institucional que existe con esta clase de empresas e instalaciones cuando por sus beneficios y riesgos que entrañan se debería ser especialmente exigente con ellas, porque no son de recibo problemas de estallidos de válvulas y de caudales y paradas tan reiteradas por lo que, tanto las escasas explicaciones oficiales del CSN como la falta de sanciones, no pueden hacer más que indignarnos”.

Si esto sucedió a finales de 2017, meses más tarde (5 de enero de 2018) los problemas han seguido en forma de fugas y con una nueva parada a 26 días de poner en marcha la central y problemas con los tornillos de los accionadores, vibraciones anómalas de los cojinetes de la turbina.

Los senadores interpelarán a los responsables por la situación de incidentes y falta de investigaciones y sanciones en Cofrents además de la supuesta saturación de la piscina de combustible de la central. Iberdrola tiene hasta 2020 permiso de explotación del Ministerio de Energía “aunque consideramos que el futuro debería pasar por el cierre de esta planta envejecida y deteriorada gestionada por una empresa con baja cultura de seguridad y la apuesta por fuentes limpias y plantas menos peligrosas”.

La coalición se ha entrevistado recientemente con Francisco Castejón, representante de Ecologistas en Acción quien transmitió a los senadores la necesidad de aumentar la seguridad en esta planta, que comenzó sus operaciones en 1985 y pretende renovar el permiso de explotación próximamente. La concesión finaliza en el año 2021 y su vida útil caduca en el año 2024. La creación de un Almacén Temporal Individualizado (ATI) junto a la nuclear podría prolongar unos años más la vida de la nuclear, que ha registrado 12 incidentes en un año.

Los senadores, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han solicitado la comparecencia del Secretario de Estado de Energía, Daniel Navia Simón y del presidente del Consejo de Seguridad Nuclear, Fernando Martí, en la Comisión de Energía, Turismo y Agenda Digital para abordar la acumulación de incidentes radioactivos en la central de Cofrents.