Els senadors insten el PP, Cs i PSOE a manifestar “d’una manera clara i sense complexos” el seu rebuig a un tractat que no garanteix la sanitat vegetal, inunda el mercat i crea distorsions en els preus

Madrid, 4 d’abril de 2018

El senador territorial de Compromís i portaveu al Senat, Carles Mulet, ha mantingut hui a la Comissió el vot particular de la coalició a la proposta de no ratificació de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) pels seus nefastos efectes sobre la citricultura valenciana i espanyola i per suposar un perill per a la sanitat.

Mulet ha exigit, a més de la no ratificació de l’Acord oficialment en vigor i que ha generat pertorbacions greus en el mercat de cítrics, l’aplicació de la clàusula de salvaguarda del mercat per la pressió competitiva i la no adaptació real a les condicions dels cítrics de l’Estat, on els valencians suposen un important pes en el conjunt espanyol i són, per tant els principals castigats amb aquest acord.

A més apel·lem al fet que PP, Cs i PSOE que coneixen ja dels letals efectes sobre la citricultura estatal corregisquen els seus vots a Europa i aprofiten la votació de la ratificació del Tractat al Senat per tallar en sec i rebutjar el tractat per nociu“, ha afegit.

Espanya permet ara la imposició europea d’obrir els mercats als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que el 2025 desaparega qualsevol taxa aranzelària“, ha assenyalat, cosa que per al senador “inundarà el mercat amb cítrics sense garanties fitosanitàries , que poden suposar una amenaça real per als cultius, per l’arribada de plagues d’aquest continent i enfonsarà els preus de la producció local, de la qual viuen molts valencians i espanyols encara“.

ACORD PERILLÓS

El temps de prova ha estat més que suficient per veure els efectes perniciosos del mateix i rectificar per tòxic. En aquest sentit la coalició reclama de nou mesures com que Espanya demane l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, una mesura de protecció en els països de la UE davant el cas que s’hagen alterat de manera significativa les condicions en què es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos, com ha estat el cas.

El senador valencià ha posat com a exemples el rigor amb què s’estableixen als EUA exigències al transport en fred o a les inspeccions tant en origen com en destí, mentre la UE deixa entrar cítrics al continent per qualsevol lloc i les inspeccions són un colador. Al llarg de 2015 es van detectar a la Unió Europea fins a 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius, 16 dels quals eren de vectors que provoquen aquestes malalties com el Citrus Black Spot, l’HLB o plagues com la Thaumatotibia leucotreta.

Algunes d’aquestes amenaces suposarien la destrucció de la planta i mesures equivalents a les que s’estan prenent amb la Xylella fastidiosa, pel que Mulet ha demanat “responsabilitat a les autoritats espanyoles i europees i que defensen els interessos propis, ja que els protocols s’estan demostrant incorrectes davant d’aquestes amenaces, com hem pogut veure amb l’arribada de la Xylella fastidiosa“.

04042018 veto comissio SAD reg_103197

Compromís mantiene el veto a no ratificar el Acuerdo entre la UE y la SAD que penaliza la citricultura valenciana

Los senadores instan al PP, Cs y PSOE a manifestar “de una forma clara y sin complejos” su rechazo a un tratado que no garantiza la sanidad vegetal, inunda el mercado y crea distorsiones en los precios

Madrid, 4 de abril de 2018

El senador territorial de Compromís y portavoz en el Senado, Carles Mulet, ha mantenido hoy en la Comisión el voto particular de la coalición a la propuesta de no ratificación del Acuerdo de Asociación Económica entre la Unión Europea y sus Estados Miembros y los Estados del AAE de la Comunidad para el Desarrollo del África Meridional (SADC) por sus nefastos efectos sobre la citricultura valenciana y española y por suponer un peligro para la sanidad.

Mulet ha exigido, además de la no ratificación del Acuerdo oficialmente en vigor y que ha generado perturbaciones graves en el mercado de cítricos, la aplicación de la cláusula de salvaguardia del mercado por la presión competitiva y la no adaptación real a las condiciones de los cítricos del Estado, donde los valencianos suponen un importante peso en el conjunto español y son, por tanto los principales castigados con este acuerdo.

Además apelamos a que PP, Cs y PSOE que conocen ya de los letales efectos sobre la citricultura estatal corrijan sus votos en Europa y aprovechen la votación de la ratificación del Tratado en el Senado para cortar por lo sano y rechazar el tratado por nocivo“, ha abundado.

España permite ahora la imposición europea de abrir los mercados a los cítricos de Sudáfrica, al aplicar aranceles súper reducidos y prever que en 2025 desaparezca cualquier tasa arancelaria”, ha señalado, algo que para el senador “inundará el mercado con cítricos sin garantías fitosanitarias, que pueden suponer una amenaza real para los cultivos, por la llegada de plagas de este continente y hundirá los precios de la producción local, de la que viven muchos valencianos y españoles todavía”.

ACUERDO PELIGROSO
El tiempo de prueba ha sido más que suficiente para ver los efectos perniciosos del mismo y rectificar por tóxico. En este sentido la coalición reclama de nuevo medidas como que España demande la aplicación de la cláusula de salvaguardia, una medida de protección en los países de la UE ante el caso de que se hayan alterado de forma significativa las condiciones en las que se pactaron los acuerdos comerciales y que impidan su cumplimento a alguna de las partes por ser extremadamente lesivos para sus intereses, como ha sido el caso.

El senador valenciano ha puesto como ejemplos el rigor con el que se establecen en los EEUU exigencias al transporte en frío o a las inspecciones tanto en origen como en destino, mientras la UE deja entrar cítricos al continente por cualquier sitio y las inspecciones son un coladero. A lo largo de 2015 se detectaron en la Unión Europea hasta 45 envíos de cítricos procedentes de Sudáfrica con presencia de agentes nocivos, 16 de los cuales eran de vectores que provocan estas enfermedades como el Citrus Black Spot, el HLB o plagas como la Thaumatotibia leucotreta.

Algunas de estas amenazas supondrían la destrucción de la planta y medidas equivalentes a las que se están tomando con la Xylella fastidiosa, por lo que Mulet ha pedido “responsabilidad a las autoridades españolas y europeas y que defiendan los intereses propios, pues los protocolos se están demostrando incorrectos ante estas amenazas, como hemos podido ver con la llegada de la Xylella fastidiosa”.