Compromís reclama investigar i recordar els bombardejos de la Legió Còndor al Maestrat fa 80 anys

Es van cosir poblacions senceres indefenses per l’aviació nazi, que va testar noves tècniques bèl·liques sobre una població rural amb l’aquiescència del franquisme

Madrid, 2 d’abril de 2018

El portaveu de Compromís al Senat i el senador territorial, Carles Mulet, ha anunciat la presentació d’una moció al Senat a instàncies de Junts per Albocàsser (JPA) perquè s’investigue d’on van partir les autoritzacions i es recorde a les víctimes dels bombardejos de la Legió Còndor al Maestrat durant la Guerra Civil.

D’aquests fets es compleixen ara 80 anys i després de 40 anys de Democràcia ningú ha pagat per aquests fets i segueix sense conèixer-se qui o els qui van autoritzar als seus aliats a massacrar població civil innocent i indefensa amb l’únic objectiu de provar l’armament que anys després s’utilitzaria en la Guerra Mundial pels nazis“, assenyala Mulet que ha manifestat la repulsa de la coalició per aquesta situació tants anys després.

La moció presentada per la coalició i facilitada per Joan Fermosell, portaveu de JPA, recorda com avions Stuka van acabar amb 38 veïns de poblacions com Albocàsser, Benassal, Ares del Maestrat i Vilar de Canes. Quatre pobles de l’interior de Castelló en zona republicana dedicats al camp i el bestiar que, fins fa poc, mai van sospitar que havien estat víctimes d’un experiment nazi.

Va ser fa uns anys quan van veure la llum uns documents crucials 75 anys després dels fets, articulats al voltant d’un informe de l’arxiu militar de Friburg (Alemanya). Els pilots pertanyien a la legió Còndor, enviada per Hitler per ajudar a Franco. Van fixar la seua base a la Sénia (Tarragona) i tenien l’ordre de calibrar si els tres bombarders Junker 87A que van portar aguantarien amb una nova bomba de 500 quilos, el doble que les llançades fins aquell moment. El nou avió era conegut com “Stuka” i es desplomaven en picat sobre els objectius.

L’experiment seria determinant en la decisió alemanya d’apostar pels ‘Stuka’ per a l’encara insospitada II Guerra Mundial, per això els oficials nazis, tenien una raó i es van prendre moltes molèsties en documentar-ho tot. Fins 66 fotografies aèries mostren el sòl com el tauler d’un joc de taula i fletxes en tinta vermella apunten als objectius. Una elecció aleatòria, pràctica i freda. Els pilots nazis havien anat a Espanya a guanyar diners i sortir del tedi. Podien volar fins a les marques, descarregar les bombes i tornar per l’hora de dinar.

Ara, que es compleix el 80 aniversari dels bombardejos de la Legió Còndor amb els avions Stuka en aquests quatre pobles, proposem instar al Govern Central, hereu de l’anterior govern sorgit de la rebel·lió military, a què demane perdó per haver consentit aquest bombardeig i que es desvetlle o s’investigue qui va ser la persona o càrrec que va autoritzar aquests abjectes experiments sobre la població“, ha explicat Mulet.

Els veïns de la comarca del Maestrat tenen molt vius aquests records que han estat transmesos de forma oral. Fins fa pocs anys ningú coneixia les causes de tant vessament de sang en una zona per a res estratègica i allunyada del front i s’ha d’aclarir tot el que envolta a aquests fets i demanar perdó, de la mateixa manera en què s’ha actuat en altres zones del món.

Compromís reclama investigar y recordar los bombardeos de la Legión Cóndor al Maestrat hace 80 años

Se acribillaron poblaciones enteras indefensas por la aviación nazi, que testó nuevas técnicas bélicas sobre una población rural con la aquiescencia del franquismo

Madrid, 2 de abril de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado y el senador territorial, Carles Mulet, ha anunciado la presentación de una moción en el Senado a instancias de Junts per Albocàsser (JPA) para que se investigue de donde partieron las autorizaciones y recuerde a las víctimas de los bombardeos de la Legión Cóndor en el Maestrat durante la Guerra Civil.

De estos hechos se cumplen ahora 80 años y tras 40 años de Democracia nadie ha pagado por estos hechos y sigue sin conocerse quien o quienes autorizaron a sus aliados a masacrar población civil inocente e indefensa con el único objetivo de probar el armamento que años después se utilizaría en la Guerra Mundial por los nazis”, señala Mulet que ha manifestado la repulsa de la coalición por esta situación tantos años después.

La moción presentada por la coalición y facilitada por Joan Fermosell, portavoz de JPA, recuerda cómo aviones Stuka acabaron con 38 vecinos de poblaciones como Albocàsser, Benassal, Ares del Maestrat y Vilar de Canes. Cuatro pueblos del interior de Castelló en zona republican dedicados al campo y el Ganado que hasta hace poco jamás sospecharon que fueron víctimas de un experimento nazi.

Fue hace unos años cuando vieron la luz unos documentos cruciales 75 años después de los hechos articulados entorno a un informe del archivo militar de Friburg (Alemania). Los pilotos pertenecían a la legión Cóndor, enviada por Hitler para ayudar a Franco. Fijaron su base en La Sènia (Tarragona) y tenían la orden de calibrar si los tres bombarderos Junker 87A que trajeron aguantarían con una nueva bomba de 500 kilos, el doble que las lanzadas hasta aquel momento. El nuevo avión era conocido como “Stuka” y se desplomaban en picado sobre los objetivos.

El experimento sería determinante en la decisión alemana de apostar por los ‘Stuka’ para la todavía insospechada II Guerra Mundial, por eso los oficiales nazis, tenían una razón y se tomaron muchas molestias en documentarlo todo. Hasta 66 fotografías aéreas muestran el suelo como el tablero de un juego de mesa y flechas en tinta roja apuntan a los objetivos. Una elección aleatoria, práctica y fría. Los pilotos nazis habían ido a España a ganar dinero y salir del tedio. Podían volar hasta las marcas, descargar las bombas y volver para la hora de comer.

Ahora, que se cumple el 80 aniversario de los bombardeos de la Legión Cóndor con los aviones Stuka en estos cuatro pueblos, proponemos instar al Gobierno Central, heredero del anterior gobierno surgido de la rebelión militar a que pida perdón por haber consentido ese bombardeo y que se desvele o investigue quién fue la persona o cargo que autorizó esos abyectos experimentos sobre la población”, ha explicado Mulet.

Los vecinos de la comarca del Maestrat tienen muy vivos estos recuerdos que han sido transmitidos de forma oral. Hasta hace pocos años nadie conocía las causas de tanto derramamiento de sangre en una zona para nada estratégica y alejada del frente y debe clarificarse todo lo que rodea a estos hechos y pedir perdón, de la misma forma en la que se ha actuado en otras zonas del mundo.

 

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *