En una resposta a Compromís el Govern admet que la planta havia de comptar amb una acta de posada en servei definitiu, el que garanteix que la instal·lació funciona d’acord amb els seus paràmetres nominals després de la injecció de gas matalàs

Madrid, 19 de desembre de 2017

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat al Govern “que explique per què ha abonat a Escal UGS fins 1.760 milions d’euros per la planta d’emmagatzematge de gas Castor de Vinaròs quan aquesta no estava plenament operativa“, tan sols es va injectar una part ínfima del gas matalàs i va generar problemes amb les primeres injeccions de gas. En una resposta, el Govern assenyala que “per tenir la certesa de l’òptim funcionament de les estructures geològiques com emmagatzematge subterrani, s’estableix que l’acta de posada en servei s’atorgue en dues fases. D’aquesta manera, en un primer moment les direccions de les àrees, o, si s’escau, Dependències de les Àrees d’Indústria i Energia d’estendre una acta de posada en servei provisional, que permete l’injecció del gas matalàs per així provar suficientment el bon funcionament del magatzem. Posteriorment, després de demostrar-se que la instal·lació ha funcionat d’acord amb els seus paràmetres nominals, es podrà estendre l’acta de posada en servei definitiu“.

El contingut de la resposta és inequívoc, pel senador. “Davant d’un cas d’extinció de la concessió“, assenyala Mulet “d’acord amb el Reial Decret de la Concessió de 2008, ‘s’ha d’abonar el valor net comptable sempre que les instal·lacions segueixin operatives‘ i en el cas del Castor això no es va donar, ja que es va frenar la injecció de gas amb els primers tremolors. Mai han estat en funcionament les instal·lacions com perquè se’ls atorgués l’acta de posada en servei definitiu, pel que són necessàries explicacions de si la planta estava, o no, operativa i per què es va abonar la totalitat de la indemnització fins a l’últim dia, que s’està carregant als consumidors de gas tot i no funcionar aquestes instal·lacions correctament“, ha insistit.

La coalició ha vist com el Govern ha trigat gairebé 6 mesos a contestar algunes de les preguntes referides a aquesta qüestió “i veiem com va deixant transcórrer el temps, de manera que anem a reclamar còpia de l’acta de posada en servei definitiu i nous documents, així com una auditoria, ja que no ens sembla raonable que el Consell Nacional de l’Energia detectara costos que no van ser supervisats i sí abonats i el Ministeri d’Indústria ens diga que sí ho van estar sense facilitar-nos les còpies que d’aquests informes hem reclamat“. Tot això és, segons Mulet “molt poc raonable i sospitós“.

Castor va tindre una deficient concepció com a projecte estratègic per a l’Estat i una perillosa execució per part dels seus responsables, executant-lo en una falla amb reconeguts problemes. “No pot ser que el Govern parega més estar del costat de l’empresa abans que dels consumidors de gas, com ja va demostrar el PP rebutjant en solitari la creació d’una comissió d’investigació al Senat, per la qual cosa reclamarem nous documents i no dubtarem en portar-los a seu judicial si és el cas“, ha assegurat Mulet.

Segueixen els moviments a la zona

El IGN ha registrat en l’últim mes diversos moviments sísmics superiors als 2mbLg en el golf de València i els seus voltants (Xert, Deltebre) i entorn del Castor. “Això ens segueix preocupant i estem reclamant l’extracció del gas, el segellat de la planta i el desmantellament de les instal·lacions de terra i offshore ja que és l’única manera de desterrar del firmament tal nyap avalat pels diferents governs i que ha generat por i malestar a la ciutadania“, ha conclòs Mulet.

retortillo 5 r retortillo 6 r castor 2 castor r castor salvados r castor salvados castor cierre patroquimicas r cierre petroquimicas

El Gobierno abonó a Escal UGS el total de la indemnización a pesar de estar las instalaciones en periodo de prueba

En una respuesta a Compromís el Gobierno admite que la planta debía contar con un acta de puesta en servicio definitivo, lo que garantiza que la instalación funciona de acuerdo con sus parámetros nominales tras la inyección de gas colchón

Madrid, 19 de diciembre de 2017

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha reclamado al Gobierno “que explique por qué ha abonado a Escal UGS hasta 1.760 millones de euros por la planta de almacenamiento de gas Castor de Vinaròs cuando ésta no estaba plenamente operativa”, tan sólo se inyectó una parte ínfima del gas colchón y generó problemas con las primeras inyecciones de gas. En una respuesta, el Gobierno señala que “para tener la certitud del óptimo funcionamiento de las estructuras geológicas como almacenamiento subterráneo, se establece que el acta de puesta en servicio se otorgue en dos fases. De esta forma, en un primer momento las Direcciones de las áreas, o en su caso, Dependencias de las Áreas de Industria y Energía extenderán un acta de puesta en servicio provisional, que permita el llenado del gas colchón para así probar suficientemente el buen funcionamiento del almacén. Posteriormente, tras demostrarse que la instalación ha funcionado de acuerdo con sus parámetros nominales, se podrá extender el acta de puesta en servicio definitivo”.

El contenido de la respuesta es inequívoco para el senador. “Ante un caso de extinción de la concesión”, señala Mulet “de acuerdo con el Real Decreto de la Concesión de 2008, ‘se abonará el valor neto contable siempre que las instalaciones sigan operativas’ y en el caso del Castor esto no se dio, pues se frenó la inyección de gas con los primeros temblores. Jamás han estado en funcionamiento las instalaciones como para que se les otorgara el acta de puesta en servicio definitivo, por lo que son necesarias explicaciones de si la planta estaba, o no, operativa y por qué se abonó la totalidad de la indemnización hasta el último día, que se está cargando a los consumidores de gas a pesar de no funcionar estas instalaciones correctamente”, ha insistido.

La coalición ha visto como el Gobierno ha tardado casi 6 meses en contestar algunas de las preguntas referidas a esta cuestión “y vemos cómo va dejando transcurrir el tiempo, por lo que vamos a reclamar copia del acta de puesta en servicio definitivo y nuevos documentos, así como una auditoría, pues no nos parece razonable que el Consejo Nacional de la Energía detectara costes que no fueron supervisados y sí abonados y el Ministerio de Industria nos diga que sí lo estuvieron sin facilitarnos las copias que de estos informes hemos reclamado”. Todo ello es, según Mulet “muy poco razonable y sospechoso

Castor fue tuvo una deficiente concepción como proyecto estratégico para el Estado y una peligrosa ejecución por parte de sus responsables, ejecutándolo en una falla con reconocidos problemas. “No puede ser que el Gobierno parezca más estar del lado de la empresa antes que de los consumidores de gas como ya demostró el PP rechazando en solitario la creación de una comisión de investigación en el Senado, por lo que reclamaremos nuevos documentos y no dudaremos en llevarlos a sede judicial si es el caso”, ha asegurado Mulet. 

Siguen los movimientos en la zona

El IGN ha registrado en el último mes varios movimientos sísmicos superiores a los 2mbLg en el golfo de València y sus inmediaciones (Xert, Deltebre) y entorno del Castor. “Esto nos sigue preocupando y estamos reclamando la extracción del gas, el sellado de la planta y el desmantelamiento de las instalaciones de tierra y offshore ya que es la única manera de desterrar del firmamento tal chapuza avalada por los diferentes gobiernos y que ha generado temor y malestar en la ciudadanía”, ha concluido Mulet.