La coalició recull la sol·licitud dels regidors de Benidorm davant d’una pràctica que no es pot eradicar per les dificultats legals i dóna una mala imatge al turisme

Madrid 15 d’octubre de 2017

La moció de Compromís que reclama reformes legislatives per catalogar l’activitat del triler com a delicte d’estafa en el Codi Penal, endurint les sancions i poder lluitar contra aquesta activitat prohibida i situada al marge de la Llei de manera efectiva, s’abordarà el dimarts en el si de la Comissió de Justícia. El text insta el Govern a col·laborar amb les administracions locals i autonòmiques afectades per aquest fenomen, en les necessàries campanyes informatives preventives destinades a les potencials víctimes d’aquesta activitat i d’intervenció i de control, així com de reparació dels efectes negatius produïts.

Finalment reclama involucrar en la problemàtica al Consell de Polítiques del Joc perquè, dins les seues competències desenvolupe normativa de protecció de la ciutadania i lluita contra el joc il·legal o no previst en la Llei, en coordinació amb la Comissió Nacional del Joc, les forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, policies autonòmiques i les comunitats autònomes competents en matèria de joc.

El fenomen dels trilers continua present en bona part de la nostra geografia i, especialment, a les zones turístiques on s’acarnissa especialment amb els i les turistes, transmetent una imatge letal de cara a l’estranger, que no som una destinació segura i agradable“, ha assenyalat el senador territorial, Carles Mulet que ha recollit la petició dels representants de Compromís a Benidorm.

Per la seua banda Josep Bigorra, regidor de la coalició a Benidorm, ha indicat que “la falta d’una legislació que tipifique aquesta pràctica com un delicte d’estafa i per tant amb repercussió penal, dóna impunitat als qui la continuen practicant ja que, pel que pareix, la primera limitació per abordar aquest engany rau en les nostres pròpies lleis“.

La Guàrdia Civil defineix el trile com una estafa, que consisteix a incitar el públic a participar, mitjançant apostes de diners, en jocs d’habilitat que, aparentment, permet grans possibilitats per al qual participa i que s’ofereixen en plena via pública, sobre una xicoteta taula. El joc més utilitzat consisteix a descobrir en quin lloc s’amaga una boleta que és tapada per una xapa o got. Perquè el joc parega més fàcil, al voltant de la persona que mou les xapes o els gots (el que dirigeix ​​el joc), hi ha un o diversos “falsos jugadors” (ganxos), els quals guanyen diners fàcilment d’acord amb la persona que mou les xapes. Al principi, es deixa guanyar a la persona que inicia el joc, perquè, animat per l’èxit, jugue una quantitat important. La mà és més ràpida que la vista, de manera que quan la quantitat és important, la víctima perd irremissiblement els seus diners. És freqüent en fires i mercats.

S’han vingut anunciant reformes del Codi Penal per donar solució a aquesta situació i que aquesta activitat siga considerada un delicte, encara que inexplicablement mai s’han dut a terme aquestes pretensions. Fins hui l’única solució és la desesperant acció policial cap als operadors clandestins, amb l’ànim que acumulen faltes i així poder ser acusats de delictes per desobediència continuada. La Llei 13/2011, de 27 de maig, de regulació del Joc no atorga a la Comissió Nacional del Joc un paper determinant en l’eradicació d’aquestes pràctiques, de manera que persisteixen impunement, quan haurien d’evitar fins fraudulents.

 

Compromís lleva a la Comisión de Justicia del Senado una propuesta para luchar contra la presencia de los trileros

La coalición recoge la solicitud de los ediles de Benidorm ante una práctica que no se puede erradicar por las dificultades legales y da una mala imagen al turismo

Madrid, 15 de octubre de 2017

La moción de Compromís que reclama reformas legislativas para catalogar la actividad del trile como delito de estafa en el Código Penal, endureciendo las sanciones y poder luchar contra esta actividad prohibida y situada al margen de la Ley de forma efectiva, se abordará el martes en el seno de la Comisión de Justicia. El texto insta al Gobierno a colaborar con las administraciones locales y autonómicas afectadas por este fenómeno, en las necesarias campañas informativas preventivas destinadas a las potenciales víctimas de esta actividad y de intervención y de control, así como de reparación de los efectos negativos producidos.

Por último reclama involucrar en la problemática al Consejo de Políticas del Juego para que, dentro de sus competencias desarrolle normativa de protección de la ciudadanía y lucha contra el juego ilegal o no previsto en la Ley, en coordinación con la Comisión Nacional del Juego, las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado, policías autonómicas y las comunidades autónomas competentes en materia de juego.

El fenómeno de los trileros continua presente en buena parte de nuestra geografía y, en especial, en las zonas turísticas donde se ceba especialmente con los y las turistas, transmitiendo una imagen letal de cara al extranjero, que no somos un destino seguro y agradable”, ha señalado el senador territorial, Carles Mulet que ha recogido la petición de los representantes de Compromís en Benidorm.

Por su lado Josep Bigorra, edil de la coalición en Benidorm, ha indicado que “la falta de una legislación que tipifique esta práctica como un delito de estafa y por lo tanto con repercusión penal, da impunidad a quienes la continúan practicando, ya que al parecer la primera limitación para abordar este engaño parte de nuestras propias leyes”.

 

La Guardia Civil define el trile como una estafa, que consiste en incitar al público a participar, mediante apuestas de dinero, en juegos de habilidad que, aparentemente, permite grandes posibilidades para el que participa y que se ofrecen en plena vía pública, sobre una pequeña mesa. El juego más utilizado consiste en descubrir en qué lugar se esconde una bolita que es tapada por una chapa o vaso. Para que el juego parezca más fácil, en torno a la persona que mueve las chapas o los vasos (el que dirige el juego), hay uno o varios “falsos jugadores” (ganchos), los cuales ganan dinero fácilmente de acuerdo con la persona que mueve las chapas. Al principio, se deja ganar a la persona que inicia el juego, para que, animado por el éxito, juegue una cantidad importante. La mano es más rápida que la vista, por lo que cuando la cantidad es importante, la víctima pierde irremisiblemente su dinero. Es frecuente en ferias y mercadillos.

Se han venido anunciando reformas del Código Penal para dar solución a esta situación, y que esta actividad sea considerada un delito, aunque nunca se han llevado a cabo inexplicablemente tales pretensiones. Hasta hoy la única solución es la desesperante acción policial hacia los operadores clandestinos, con el ánimo de que acumulen faltas y así poder ser acusados de delitos por desobediencia continuada. La Ley 13/2011, de 27 de mayo, de Regulación del Juego no otorga a la Comisión Nacional del Juego un papel determinante en la erradicación de estas prácticas, por lo que persisten impunemente, cuando deberían evitar fines fraudulentos.