Les diligències es van iniciar amb la querella del cap de l’àrea d’Urbanisme i el segon arquitecte municipal per uns suposats delictes de calúmnies i injúries del regidor en un ple de Cabanes

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha arxivat la querella interposada als jutjats de Castelló per dos funcionaris de l’Ajuntament de Cabanes, el primer cap de l’àrea d’Urbanisme i el segon arquitecte municipal, contra el senador Carles Mulet per la seua intervenció en un ple municipal en la seua condició de regidor, en què qüestionava la tramitació d’un expedient urbanístic davant els incompliments per part d’una empresa i la diligència dels funcionaris.

La seua condició d’aforat va comportar que haja estat el Tribunal Suprem qui, de forma clara, haja arxivat el procediment en no existir il·lícit penal. L’Auto assenyala que “les esmentades expressions no tenen entitat i rellevància suficient per a ser subsumibles en un tipus penal” i que “ha de valorar-se el context de debat polític en una entitat municipal, on el dret de la llibertat d’expressió ocupa paper preeminent” .

El portaveu i senador territorial Carles Mulet ha manifestat sentir-se “content” pel fet que el Suprem li done la raó i ha assenyalat que “els ajuntaments estan per servir els ciutadans i per això els expedients i actuació administrativa han de vetllar escrupolosament per la col·lectivitat , que és en definitiva la seua raó d’existir i els regidors hem d’actuar perquè això siga així“. Els promotors de la querella van aprofitar la permissivitat de l’anterior govern municipal de signe popular per carregar l’acció judicial contra Mulet a l’erari públic sense que ningú els posés impediment algun fins que, finalment, va actuar la secretaria municipal.

La part querellant està al seu torn imputada en un cas d’adjudicacions irregulars en matèria urbanística i una ombra de dubte acompanya la seua gestió com a conseqüència de diferents sentències desfavorables “que estan a punt d’arruïnar al poble de Cabanes per la seua gestió“, ha indicat Mulet.

Les diligències prèvies van arrencar el 2013 al jutjat d’Instrucció número 3 de Castelló. La querella, hui arxivada, va ser utilitzada políticament pel PP per atacar en alguns mitjans de comunicació al senador territorial. Es va formar rotllo a la Sala del Penal del Suprem a l’abril de 2016. Constituïdes les Corts Generals al setembre de 2016 es va requerir la seua condició d’aforat en la XII Legislatura. A l’abril de 2017 es va remetre al Ministeri Fiscal perquè realitzés un informe sobre competència i al maig va demanar l’arxiu de la querella i l’arxiu de les actuacions “per no ser tals fets constitutius de cap delicte“.

La Sala de lo Penal del Tribunal Supremo archiva la causa contra Carles Mulet que se utilizó para desprestigiarle en prensa

Las Diligencias se iniciaron con la querella del jefe del área de Urbanismo y el segundo arquitecto municipal por unos supuestos delitos de calumnias e injurias del concejal en un Pleno de Cabanes

Madrid, 2 de agosto de 2017

La Sala de lo Penal del Tribunal Supremo ha archivado la querella interpuesta en los Juzgados de Castelló por dos funcionarios del Ayuntamiento de Cabanes, el primero jefe del área de Urbanismo y el segundo arquitecto municipal, contra el senador Carles Mulet por su intervención en un Pleno municipal en su condición de edil, en el que cuestionaba la tramitación de un expediente urbanístico ante los incumplimientos por parte de una empresa y la diligencia de los funcionarios.

Su condición de aforado conllevó que haya sido el Tribunal Supremo quien, de forma clara, archive el procedimiento al no existir ilícito penal. El Auto señala que “las citadas expresiones no tienen entidad y relevancia suficiente para ser subsumibles en un tipo penal” y que “ha de valorarse el contexto de debate político en una entidad municipal, donde el derecho de la libertad de expresión ocupa papel preeminente”.

El portavoz y senador territorial Carles Mulet ha manifestado sentirse “contento” por el hecho que el Supremo le de la razón y ha señalado que “los ayuntamientos están para servir a los ciudadanos y por eso los expedientes y actuación administrativa deben velar escrupulosamente por la colectividad, que es en definitiva su razón de existir y los ediles en debemos actuar para que eso sea así”. Los promotores de la querella aprovecharon la permisividad del anterior gobierno municipal de signo popular para cargar la acción judicial contra Mulet al erario público sin que nadie les pusiera un impedimento alguno, hasta que finalmente actuó la secretaría municipal.

La parte querellante está a su vez imputada en un caso de adjudicaciones irregulares en materia urbanística y una sombra de duda acompaña su gestión como consecuencia de distintas sentencias desfavorables “que están a punto de arruinar al pueblo de Cabanes por su gestión”, ha indicado Mulet.

Las Diligencias Previas arrancaron en 2013 en el Juzgado de Instrucción numero 3 de Castelló. La querella, hoy archivada, fue utilizada políticamente por el PP para atacar en algunos medios de comunicación al senador territorial. Se formó rollo en la Sala de lo Penal del Supremo en abril de 2016. Constituidas las Cortes Generales en septiembre de 2016 se requirió su condición de aforado en la XII Legislatura. En abril de 2017 se remitió al Ministerio Fiscal para que realizara un informe sobre competencia y en mayo pidió el archivo de la querella y el archivo de las actuaciones “por no ser tales hechos constitutivos de delito alguno”.