Mulet informa que s’han registrat més de 2.000 peticions de documentació

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha informat que des de fa setmanes el Senat està tramitant un al·luvió de sol·licituds de documentació a instàncies de Compromís. Des de la Cambra Alta estan arribant a centenars d’ajuntament de tota la geografia de l’Estat espanyol requeriments de còpies d’expedients i acords municipals per a corregir l’existència física o virtual de símbols franquistes en aquests municipis.

De moment la web de Senat ja arreplega més de 1.500 peticions registrades, i n’existeixen unes 600 més pendents de qualificació. Se’n registraran més en els pròxims dies. Segons ha explicat Mulet “portem mesos exigint al Govern que prenga mesures per a exigir als ajuntaments a esborrar de les seues llista de carrers, dels seus edificis i carrers, o d’edificis públics, les restes franquistes per a complir amb la llei de Memòria Històrica. En altres casos, es demana que simplement insten a l’Institut Nacional d’Estadística a corregir en les seues bases de dades l’antiga denominació dels seus carrers que no ha sigut corregida. La resposta del Govern sempre ha sigut la negativa i tancament en banda explicant que han de ser els propis ajuntaments els qui complisquen amb la llei, evitant prendre cap mesura, bé siga informativa, o de recomanació. Reiterem diverses vegades la responsabilitat del Govern a exigir el compliment de la llei, però ens topem amb un mur. Així que a més de recopilar aquesta negativa, per a futurs usos possibles, decidim que l’opció més efectiva seria acollir-nos al 20.2 del Reglament de la Cambra, que permet que siga recaptada de l’Administració pública competent la remissió de les dades, informes o documents que obren en el seu poder”.

Mulet ha investigat en diverses fonts municipis que continuen mantenint aquesta nomenclatura o símbols, i des del Senat s’ha remès peticions de còpies d’actes o acords, o expedients, en els quals s’inicien els tràmits per a complir amb la llei. Des de diversos municipis ja s’han posat en contacte amb Compromís per a exposar la seua situació o consultar el motiu d’aquesta petició. “La resposta és clara, si no existeix documentació alguna que acredite que s’ha canviat oficialment aquests noms o retirat els símbols, amb aquesta documentació es remetrà d’ofici a la Fiscalia perquè prenga les iniciatives oportunes front cada ajuntament davant l’incompliment de la llei de memòria històrica. Desgraciadament ens toca fer este treball perquè el Govern és el primer que incompleix la llei al no dotar-la de recursos econòmics i permetre l’incompliment sistemàtic. De segur que amb aquesta iniciativa aconseguim l’esborrat instantani de centenars de símbols que perviuen”.

Des de Compromís es continua ampliant el llistat en col·laboració amb entitats memorialística, pàgines webs, o publicacions periodístisques. “Es tracta d’un laboriós treball de documentació, i amb les respostes a aquestes peticions, se’ns plantejarà una intensa activitat per a veure qui compleix, i qui és portat davant la Fiscalia”.

Article 20.2 del Senat: “Per al millor compliment de les seues funcions parlamentàries, els Senadors, previ coneixement del respectiu Grup Parlamentari, tindran la facultat de recaptar de les Administracions Públiques les dades, informes o documents que obren en poder d’aquestes. La sol·licitud es dirigirà, en tot cas, per conducte de la Presidència del Senat i l’Administració requerida haurà de facilitar la documentació sol·licitada o manifestar al President del Senat, en termini no superior a trenta dies i per al seu més convenient trasllat al sol·licitant, les raons fundades en Dret que ho impedisquen”.

El Senado a instancias de Compromís envía miles de cartas a ayuntamientos con símbolos franquistas

 

Mulet informa que se han registrado más de 2.000 peticiones de documentación

Madrid, 04 de julio de 2017 

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha informado que desde hace semanas el Senado está tramitando un aluvión de solicitudes de documentación a instancias de Compromís. Procedentes de la Cámara Alta están llegando a centenares de ayuntamientos de toda la geografía del Estado español requerimientos de copias de expedientes y acuerdos municipales para corregir la existencia física o virtual de símbolos franquistas en estos municipios.

 

De momento la web de Senado ya recoge más de 1.500 peticiones registradas, y existen unas 600 más registradas pendientes de calificación. Se espera registrar otras en los próximos días.

 

Según ha explicado Mulet “llevamos meses exigiendo al Gobierno que tome medidas para exigir a los ayuntamientos a borrar de sus callejero, de sus edificios y calles o de edificios públicos, los restos franquistas para cumplir con la Ley de Memoria Histórica. En otros casos, se pide que simplemente insten al Instituto Nacional de Estadística a corregir en sus bases de datos la antigua denominación de sus calles que no ha sido corregida. La respuesta del Gobierno siempre ha sido la negativa y cierre en banda explicando que han de ser los propios ayuntamientos quienes cumplan con la ley, evitando tomar medidas, bien sean informativas, o de recomendación. Reiteramos diversas veces la responsabilidad del Gobierno en exigir el cumplimiento de la ley, pero nos topamos con un muro. Así que además de recopilar esta negativa, para futuros usos posibles, decidimos que la opción más efectiva seria acogernos al 20.2 del Reglamento de la Cámara, que permite que sea recabada de la Administración Pública competente la remisión de los datos, informes o documentos que obren en su poder”.

 

Mulet ha indagado en diversas fuentes municipios que continúan manteniendo esta nomenclatura o símbolos, y desde el Senado se han remitido peticiones de copias de actas, acuerdos o expedientes, en los cuales se inicien los trámites para cumplir con la ley. Desde diversos municipios ya se han puesto en contacto con Compromís para exponer su situación o consultar el motivo de esta petición, “la respuesta es clara, si no existe documentación alguna que acredite que se ha cambiado oficialmente estos nombres o retirado los símbolos, con esta documentación se remitirá de oficio a la Fiscalía para que tome las iniciativas oportunas frente cada ayuntamiento ante el incumplimiento de la Ley de la Memoria Histórica. Desgraciadamente nos toca hacer este trabajo porqué el Gobierno es el primero que incumple la ley al no dotarla de recursos económicos y permitir el incumplimiento sistemático. Seguro que con esta iniciativa conseguimos el borrado instantáneo de centenares de símbolos que perviven”.

 

Desde Compromís se continua ampliando el listado en colaboración con entidades memorialísticas, páginas webs, o publicaciones periodísticas. “Se tanta de un laborioso trabajo de documentación y, con la respuestas a estas peticiones, se nos planteará una intensa actividad para ver quién cumple y quién es llevado ante la Fiscalía”.

 

 

Artículo 20.2 del Senado: “Para el mejor cumplimiento de sus funciones parlamentarias, los Senadores, previo conocimiento del respectivo Grupo Parlamentario, tendrán la facultad de recabar de las Administraciones Públicas los datos, informes o documentos que obren en poder de éstas. La solicitud se dirigirá, en todo caso, por conducto de la Presidencia del Senado y la Administración requerida deberá facilitar la documentación solicitada o manifestar al Presidente del Senado, en plazo no superior a treinta días y para su más conveniente traslado al solicitante, las razones fundadas en Derecho que lo impidan”.