El Govern du anys sense actuar en aquesta obra essencial per al transvasament Xúquer-Vinalopó i la recuperació d’aqüífers. La coalició censura les obres hídriques promogudes en els darrers anys pel Govern espanyol al País Valencià
Compromís ha denunciat que el PP i també Ciutadans “boicotegen al Senat l’agilització de la posada en funcionament d’infraestructures vitals per al transvasament Xúquer-Vinalopó”, en rebutjar l’esmena de la coalició als comptes de l’Estat per garantir diners en 2017 i impulsar la reparació de la bassa de San Diego a Villena.
Aquesta infraestructura amb un volum d’embassament de 20,7 hm3, se situa entre les comarques d’Alacant i València, dins dels límits municipals de Villena i Font de la Figuera. La seua finalitat és regular els cabals procedents de la conducció Xúquer-Vinalopó i té un objectiu ambiental, com és pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers, cosa que no complirà si està parada.
La bassa és la segona més gran d’Europa i permet als seus usuaris estalviar en el cost energètic del bombament de l’aigua i en els mesos de demanda. El PP va donar viabilitat legal al transvasament el 1998. El 2001 es van licitar les obres, el PSOE les va acabar i en 2009-2010 després de l’autorització pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, en la fase de posada en càrrega (omplit) va evidenciar fuites molt importants i va fallar l’enginyeria.
Doncs bé, després d’anys sense invertir-un duro a aquesta enorme infraestructura suposadament situada sobre una geologia impermeable, en l’actualitat funciona únicament el petit extrem del talús d’un metre d’alt.
Per al senador territorial i portaveu, Carles Mulet “així gestiona el PP aquesta obra que en l’actualitat no serveix per a res”. Els plans del Govern, després de les glorioses fotos dels polítics costat de l’aigua d’èpoques passades, passen ara per invertir 25 milions d’euros en pressupostos futurs després d’anys de tindre el projecte al calaix d’Acuamed, per apantallarla amb asfalt i reparar-la. Gairebé el mateix que es van gastar en construir-la. Així es gasten els diners els que feien bandera de l’aigua. “A més, no tenim garanties que efectivament vagen a complir els comptes per 2017 i anys posteriors, com massa sovint fan amb els diners que van per als valencians”, ha assenyalat Mulet.
Altres exemples de fiascos sonats, podrien ser el projecte Castor al nord, o les fantàstiques dessaladores que cap xicotet municipi de Castelló es pot permetre el luxe de mantenir, promogudes al so de l’especulació i l’època de la bombolla. “Així s’han gastat els diners dels valencians, en bombolles i fuites i amb molt poc control, sense estudis seriosos de viabilitat o amb evidents mancances tècniques. Fuites de diners que tenim els valencians gràcies a la gestió popular, obres inservibles i una autonomia amb més de 30.000 milions de deute, perquè al malbaratament i ruïna heretada s’uneix que rebem 800 milions d’euros anuals menys dels que ens corresponen, amb la qual que el deute històric puja a més de 15.000 milions des de l’any 2002 amb l’aquiescència de Ciutadans i PP”, ha conclòs Mulet.
PP-C’s rechazan la enmienda a los PGE de Compromís para acelerar la reparación de la balsa de San Diego en Villena
El Gobierno lleva años sin actuar en esta obra esencial para el trasvase Xúquer-Vinalopó y la recuperación de acuíferos. La coalición censura las obras hídricas promovidas en los últimos años por el Gobierno central en el País Valenciano
Madrid, 28 de junio de 2017
Compromís ha denunciado que el PP y también Ciudadanos “boicotean en el Senado la agilización de la puesta en funcionamiento de infraestructuras vitales para el trasvase Xúquer-Vinalopó”, al rechazar la enmienda de la coalición a las cuentas del Estado para garantizar dinero en 2017 e impulsar la reparación de la balsa de San Diego en Villena.
Esta infraestructura con un volumen de embalse de 20,7 hm3, se sitúa entre las comarcas de Alacant y València, dentro de los limites municipales de Villena y Font de la Figuera. Su finalidad es regular los caudales procedentes de la conducción Xúquer-Vinalopó y tiene un objetivo ambiental, como es paliar la sobreexplotación de los acuíferos, algo que no cumplirá si está parada.
La balsa es la segunda más grande de Europa y permite a sus usuarios ahorrar en el coste energético del bombeo del agua y en los meses de demanda. El PP dio viabilidad legal al trasvase en 1998, en 2001 se licitaron las obras, el PSOE las acabó y en 2009-2010 después de la autorización por el Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, en la fase de puesta en carga (llenado) evidenció fugas muy importantes y falló la ingeniería.
Pues bien tras años sin invertirse un duro en esta enorme infraestructura supuestamente ubicada sobre una geología impermeable, en la actualidad funciona únicamente el pequeño extremo del talud de un metro de alto.
Para el senador territorial y portavoz, Carles Mulet “así gestiona el PP esta obra que en la actualidad no sirve la balsa para nada”. Los planes del Gobierno, tras las gloriosas fotos de los políticos junto al agua de épocas pasadas, pasan ahora por invertir 25 millones de euros en presupuestos futuros tras años de tener el proyecto en el cajón de Acuamed, para apantallarla con asfalto y repararla. Casi lo mismo que se gastó en construirla. Así se gastan el dinero quienes hacían bandera del agua. “Además no tenemos garantías que efectivamente vayan a cumplir las cuentas para 2017 y años posteriores, como demasiado a menudo hacen con el dinero que va para los valencianos”, ha señalado Mulet.
Otros ejemplos de fiascos sonados, podrían ser el proyecto Castor en el norte, o las fantásticas desaladoras que ningún pequeño municipio de Castelló puede permitirse el lujo de mantener, promovidas al son de la especulación y la época de la burbuja. “Así se han gastado el dinero de los valencianos, en burbujas y fugas y con muy poco control, sin estudios serios de viabilidad o con evidentes carencias técnicas. Fugas de dinero que tenemos los valencianos gracias a la gestión popular, obras inservibles y una autonomía con más de 30.000 millones de deuda, porque al despilfarro y ruina heredada se une que recibimos 800 millones de euros anuales menos de los que nos corresponden, con lo que la deuda histórica asciende a más de 15.000 millones desde el año 2002 con la aquiescencia de Ciudadanos y PP”, ha concluido Mulet.