Carles Mulet valora “el revulsiu que suposarà aquesta mesura per intervenir, racionalitzar i pacificar els conflictes i debats entre el que és soroll i patrimoni cultural

Madrid 12 de juny de 2017

Els diferents grups amb representació a la Comissió de Cultura del Senat han aprovat una esmena transaccional a la iniciativa de Compromís amb l’objectiu de convertir el toc de campanes a Bé d’Interès Cultural Immaterial.

Així la Comissió de Cultura, amb els vots dels grups popular, socialista, Units Podem-A Comú Podem-A Marea, Esquerra Republicana i grups basc i Mixt s’insta el Govern a:

1- Iniciar d’ofici, en compliment de la Llei 10/2015, el procediment regulat per la declaració de “El toc tradicional de campanes Bé d’Interès Cultural Immaterial”, (tant en les seues diferents modalitats com la seua acomodació als horaris tradicionals), registrant en la Secretària de Cultura la sol·licitud d’inici d’expedient de Declaració d’Manifestació representativa de Patrimoni Cultural Immaterial.

2- Proposar al Consell del Patrimoni Històric Espanyol l’elaboració i aprovació d’un Pla Estatal sobre protecció de campanes i campanars, supervisada per una comissió d’experts creada per a tal fi.

3- Començar totes les actuacions al costat les CCAA i amb la participació de l’Administració local a través de la FEMP, a fi de declarar aquelles campanes i campanars que meresquen tal catalogació, com a Béns d’Interès Cultural.

El senador Carles Mulet, promotor de la iniciativa ha agraït als grups seua disposició i aportacions “el que constata l’existència d’una problemàtica estesa i real en pobles i ciutats, ja que en l’actualitat la Llei del soroll s’imposa sobre el patrimoni sonor , el que acaba afectant els campaners, al patrimoni, als tocs i característiques de cada poble, autonomia i país“. El senador ha agrait l’ajuda i col·laboració dels Campaners de la Catedral de València i Els Campaners d’Albaida en la consecució d’aquest històric acord cultural.

El 2018 és l’any Europeu del Patrimoni Cultural, hi ha una iniciativa de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni Cultural, Hispania Nostra, de l’associació europea de defensa del patrimoni cultural, Europa Nostra (presidida per Placido Domingo) del Museu Internacional del Toc Manual de campanes, MitMac (Museu Internacional del Toc Manual de campanes d’Albaida) i dels Campaners d’Albaida perquè, totes les campanes d’Europa que es fan sonar manualment, toquen per inaugurar l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Mulet ha afegit que “el toc manual de campanes fa més Europa, tots els anys a iniciativa dels campaners italians el 10 de desembre Dia Internacional dels Drets Humans, les campanes d’Europa es fan sonar a les mans dels campaners per reivindicar aquest dia i els seus objectius“.

Per a Compromís, els tocs de campanes són patrimoni i “han d’estar fora de la consideració de soroll, fent una normativa que regule, el seu ús basant-se en documents històrics de cada comunitat, regió, poble o ciutat, que regule la restauració de campanes, campanars i totes les seues instal·lacions basant-se que tot el conjunt forma l’instrument musical. Que fomente i ajude a la recuperació del toc manual de campanes a Espanya“, ha conclòs.

Una tradició en recuperació

El senador territorial valencià ha recordar com en els anys 60 i 70 els campaners van patir la major crisi de la història, amb la falsa modernitat, que electrificava les campanes i apartava als campaners. Amb això es perdia el gran patrimoni sonor d’Espanya i es simplificaven els tocs a criteri de les empreses de torn. Des de finals dels 80 hi ha un ressorgir a Espanya de Joves Campaners que lluiten per recuperar el toc manual de campanes, investigant, estudiant, inventariant, divulgant sobre la campanologia. El mateix fenomen de recuperació del toc manual de campanes s’està produint en molts països d’Europa.

Albaida és un exemple perquè no ha perdut mai el toc manual de campanes, vuit segles de toc ininterromput i diari, un exemple de transmissió oral del patrimoni immaterial de generació en generació.

A Albaida es realitzen anualment més de 3.200 tocs de campanes, amb absoluta normalitat, acceptació, estima i valoració per part de tota la població. Els tocs manuals de campanes d’Albaida van ser declarats Bé d’Interès Cultural Immaterial a l’any 2013 per la Generalitat Valenciana, al costat de les catedrals que van recuperar el toc manual, València, Castelló i Sogorb.

Albaida és exemple de protecció de tocs manuals, amb una exhaustiva ordenança municipal, que reconeix i protegeix aquest patrimoni immaterial. Les decisions polítiques a Albaida en temes relacionats amb les campanes i el toc manual sempre ha estat aprovats per consens de tots els partits polítics representats al consistori.

A Albaida s’està posant en marxa el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, que serà el primer museu del món dedicat al Toc Manual. Reconegut el 2015 per la Generalitat Valenciana com a museu de la Comunitat Valenciana.

El Senado aprueba la propuesta de Compromís de declarar BIC el toque tradicional de campanas 

Carles Mulet valora “el revulsivo que supondrá tal medida para mediar, racionalizar y pacificar los conflictos y debates entre lo que es ruido y patrimonio cultural”
Madrid, 12 de junio de 2017

Los distintos grupos con representación en la Comisión de Cultura del Senado han aprobado una enmienda transaccional a la iniciativa de Compromís con el objetivo de convertir el toque de campanas en Bien de Interés Cultural Inmaterial.

Así la Comisión de Cultura, con los votos de los grupos popular, socialista, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, Esquerra Republicana y grupos vasco y Mixto se insta al Gobierno a:

 

  • Iniciar de oficio, en cumplimiento de la Ley 10/2015, el procedimiento regulado para la declaración de “El toque tradicional de campanas Bien de Interés Cultural Inmaterial”, (tanto en sus diferentes modalidades como su acomodación a los horarios tradicionales), registrando en la Secretaria de Cultura la solicitud de inicio de expediente de Declaración de Manifestación Representativa de Patrimonio Cultural Inmaterial.

 

  • Proponer al Consejo del Patrimonio Histórico Español la elaboración y aprobación de un Plan Estatal sobre protección de campanas y campanarios, supervisada por una comisión de expertos creada para tal fin.
  • Comenzar todas las actuaciones junto las CCAA, y con la participación de la Administración Local, a través de la FEMP, a fin de declarar aquellas campanas y campanarios que merezca tal catalogación, como Bienes de Interés Cultural.

 

El senador Carles Mulet, promotor de la iniciativa ha agradecido a los grupos su disposición y aportaciones “lo que constata la existencia de una problemática extendida y real en pueblos y ciudades, ya que en la actualidad la Ley del Ruido se impone sobre el patrimonio sonoro, lo que acaba afectando a los campaneros, al patrimonio, a los toques y características de cada pueblo, autonomía y país”. El senador agradeció la ayuda y colaboración dels Campaners de la Catedral de València y els Campaners d’Albaida en la consecución de este histórico acuerdo cultural.

 

El 2018 es el año Europeo del Patrimonio Cultural, existe una iniciativa de la Asociación para la Defensa del Patrimonio Cultural, Hispania Nostra, de la asociación europea de defensa del patrimonio cultural, Europa Nostra (presidida por Placido Domingo) del Museo Internacional del Toque Manual de Campanas, MitMac (Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida) y de los Campaneros de Albaida para que, todas las campanas de Europa que se hacen sonar manualmente, toquen para inaugurar el año Europeo del Patrimonio Cultural.

 

Mulet ha añadido que “el toque manual de campanas hace más Europa, todos los años a iniciativa de los campaneros italianos el 10 de diciembre día internacional de los Derechos Humanos, las campanas de Europa se hacen sonar a manos de los campaneros para reivindicar este día y sus objetivos”.
Para Compromís, los toques de campanas son patrimonio y “deben de estar fuera de la consideración de ruido, haciendo una normativa que regule, su uso basándose en documentos históricos de cada comunidad, región, pueblo o ciudad, que regule la restauración de campanas, campanarios y todas sus instalaciones basándose en que todo el conjunto forma el instrumento musical. Que fomente y ayude a la recuperación del toque manual de campanas en España”, ha concluido.

 

Una tradición en recuperación

El senador territorial valenciano recordó como en los años 60 y 70 los campaneros sufrieron la mayor crisis de la historia, con la falsa modernidad, que electrificaba las campanas y apartaba a los campaneros. Con esto se perdía el gran patrimonio sonoro de España y se simplificaban los toques a criterio de las empresas de turno. Desde finales de los 80 hay un resurgir en España de Jóvenes Campaneros que luchan por recuperar el toque manual de campanas, investigando, estudiando, inventariando, divulgando sobre la campanología. El mismo fenómeno de recuperación del toque manual de campanas se está produciendo en muchos países de Europa.

 

Albaida es un ejemplo porque no ha perdido nunca el toque manual de campanas, ocho siglos de toque ininterrumpido y diario, un ejemplo de transmisión oral del patrimonio inmaterial de generación en generación.

 

En Albaida se realizan anualmente más de 3.200 toques de campanas, con absoluta normalidad, aceptación, estima y valoración por parte de toda la población. Los toques manuales de campanas de Albaida fueron declarados Bien de Interés Cultural Inmaterial en el año 2013 por la Generalitat Valenciana, junto a las catedrales que recuperaron el toque manual, Valencia, Castelló y Segorbe.

 

Albaida es ejemplo de protección de toques manuales, con una exhaustiva ordenanza municipal, que reconoce y protege este patrimonio inmaterial. Las decisiones políticas en Albaida en temas relacionados con las campanas y el toque manual siempre ha sido aprobados por consenso de todos los partidos políticos representados en el consistorio.

 

En Albaida se está poniendo en marcha el Museo Internacional del Toque Manual de Campanas, MitMac, que será el primer museo del mundo dedicado al Toque Manual. Reconocido en 2015 por la Generalitat Valenciana como museo de la Comunidad Valenciana.