La coalició promou l’obertura d’una comissió d’investigació al Senat

Castelló, 15 de maig de 2017

La coalició Compromís ha sol·licitat nous informes que justifiquen que el desenllaç del projecte energètic Castor, que va quadruplicar els seus costos i que ha repercutit en els consumidors de gas dels costos d’un projecte innecessari i desbocat, no va ser fruit de la improvisació i manca de control de la administració cap a un grup d’empreses o d’una trama per enriquir-se sense escrúpols.

Així Compromís ha reclamat hui diverses sol·licituds d’informació i informes, com aquells redactats pels diferents ministeris que tinguen vinculació o justifiquen el pagament de la indemnització a Escal UGS-ACS per la concepció, disseny i construcció de l’anomenat projecte Castor d’emmagatzematge submarí de gas i instal·lacions associades. També els informes previs abans que el Govern decidís per la via d’urgència que seria Enagás qui abonés a Escal la indemnització per Castor i no foren els pressupostos generals de l’Estat qui absorbiren la factura del projecte, ja que va ser l’Estat qui va donar via lliure a indemnitzar per la planta als seus promotors, estiguera construïda i lliurada fins i tot donant-se la circumstància de dol o negligència.

Els senadors també demanen conèixer quin va ser el posicionament de l’Advocacia de l’Estat davant la situació del projecte Castor, justificació de la clàusula que permetia a l’empresa cobrar encara que hagués dol o negligència, remuneracions i retribucions i defensa realitzada per ells dels interessos generals. Finalment aquells informes que hi haja que justifiquen la legalitat d’endossar a Enagás la planta Castor “i que s’estiga socialitzant la factura d’aquest desastre entre tots els espanyols, fins a arribar als 4.731 milions d’euros“. Una xifra a la qual s’arriba afegint un 4,27% anual d’interessos del pagament de la indemnització pels 30 anys de concessió a la concessionària Escal UGS, participada per ACS en un 66,7%. A raó de 80 milions anuals, el pagament a la concessionària ascendirà a 2.400 milions extra en l’any 2044. El que implicarà invariablement un sobrecost en la factura del gas per a tots els consumidors espanyols que són, ja de per si, dels quals més paguen d’Europa i una hipoteca cap als drets socials, estat de benestar i inversions per a les futures generacions de ciutadans.

La coalició està promovent al Senat la petició d’una comissió d’investigació sobre Castor, “amb l’objectius d’aclarir tot el que envolta aquest tèrbol assumpte que es troba judicialitzat, que va generar por i alarma entre la població i que té en la fase de la tramitació administrativa bona part de les respostes que condueixen a tan nefast final, ja que sens dubte sembla evident que no es van seguir els principis que regeixen les actuacions de l’administració pública“, ha assenyalat el senador territorial Carles Mulet.

Compromís registra nuevas preguntas y pide informes sobre el escándalo y descontrol del proyecto Castor

La coalición promueve la apertura de una comisión de investigación en el Senado

Castelló, 15 de mayo de 2017

La coalición Compromís ha solicitado nuevos informes que justifiquen que el desenlace del proyecto energético Castor, que cuadriplicó sus costes y que ha repercutido en los consumidores de gas los costes de un proyecto innecesario y desbocado no fue fruto de la improvisación y falta de control de la administración hacia un grupo de empresas o de una trama para enriquecerse sin escrúpulos.

Así Compromís ha reclamado hoy varias solicitudes de información e informes, como aquellos redactados por los distintos ministerios que tengan vinculación o justifiquen el pago de la indemnización a Escal UGS-ACS por la concepción, diseño y construcción del denominado proyecto Castor de almacenamiento submarino de gas e instalaciones asociadas. También los informes previos antes de que el Gobierno decidiera por la vía de urgencia que sería Enagás quien abonara a Escal la indemnización por Castor y no fueran los Presupuestos Generales del Estado quienes absorbieran la factura del proyecto, ya que fue el Estado quien dio vía libre a indemnizar por la planta a sus promotores, estuviera construida y entregada incluso dándose la circunstancia de dolo o negligencia.

Los senadores también piden conocer cual fue el posicionamiento de la Abogacía del Estado ante la situación del proyecto Castor, justificación de la cláusula que permitía a la empresa cobrar aunque hubiera dolo o negligencia, remuneraciones y retribuciones y defensa realizada por ellos de los intereses generales. Por último aquellos informes que existan que justifiquen la legalidad de endosar a Enagás la planta Castor “y que se esté socializando la factura de este desastre entre todos los españoles, hasta alcanzar los 4.731 millones de euros”. Una cifra a la que se llega añadiendo un 4,27% anual de intereses del pago de la indemnización por los 30 años de concesión a la concesionaria Escal UGS, participada por ACS en un 66,7%. A razón de 80 millones anuales, el pago a la concesionaria ascenderá a 2.400 millones extra en el año 2044. Lo que implicará invariablemente un sobrecoste en la factura del gas para todos los consumidores españoles que son, ya de por sí, de los que más pagan de Europa y una hipoteca hacia los derechos sociales, estado de bienestar e inversiones para las futuras generaciones de ciudadanos.

La coalición está promoviendo en el Senado la petición de una comisión de investigación sobre Castor, “en aras de clarificar todo lo que rodea a este turbio asunto que se halla judicializado, que generó miedo y alarma entre la población y que tiene en la fase de la tramitación administrativa buena parte de las respuestas que conducen a tan nefasto final, ya que a todas luces parece evidente que no se siguieron los principios que rigen las actuaciones de la administración pública”, ha señalado el senador territorial Carles Mulet.