Mulet demana igualment explicacions per la lamentable actuació de la Legió en una unitat d’oncologia infantil a Màlaga.

Madrid, 11 d’abril de 2017

Compromís ha tornat a registrar una pregunta en el Senat en la qual demana a les autoritats de Defensa i Interior conèixer on estan regulades la responsabilitat i presència de la Legió i cossos i forces de seguretat en les processons religioses que es van a donar per tota la geografia especialment en Setmana Santa i, en cas de no existir, que es regularen. Aquesta pregunta va ser registrada ja en l’anterior legislatura curta, però va decaure en dissoldre’s les Corts Generals.

A més han preguntat per l’encaix de la seua participació, amb tota la simbologia militar, vestimenta i armes, en processons religioses i exhibicions “formant part d’elles”.

Per al senador Carles Mulet una cosa ben diferent seria la seua presència al llarg del recorregut de la processó religiosa “dins de les seues funcions de seguretat pública” i una altra “la seua integració entre els principals actors d’aquestes processons formant part de l’exhibició”. Així hauria de ser dins de l’actual normativa, jurisprudència i aconfessionalitat de l’Estat malgrat el buit legal existent.

Així, la Constitució Espanyola de 1978 reconeix la llibertat religiosa, garantint-la tant als individus com a les comunitats, «sense més limitació, en les seues manifestacions, que la necessària per al manteniment de l’ordre públic protegit per la llei» (art. 16.1 CE). En la seua dimensió objectiva, la llibertat religiosa comporta una doble exigència: de neutralitat dels poders públics, natural de l’aconfessionalitat de l’Estat i, segon, les relacions de cooperació amb les diverses religions.

En aquest sentit, en la STC 46/2001, de 15 de febrer ordena als poders públics mantenir “les relacions de cooperació amb l’Església Catòlica i les altres confessions”, introduint d’aquesta manera una idea d’aconfessionalitat o laïcisme positiu que “veda qualsevol tipus de confusió entre funcions religioses i estatals”.

La dimensió externa de la llibertat religiosa es tradueix, a més, «en la possibilitat d’exercici, immune a tota coacció dels poders públics, d’aquelles activitats que constitueixen manifestacions o expressions del fenomen religiós».

Actuació Legió en oncologia infantil de Màlaga
Igualment, el Senador de Compromís ha demanat explicacions al Govern per la regulació de la presència de la Legió Espanyola en centres sanitaris, com ha passat recentment en la planta de Oncologia Infantil de l’Hospital Matern de Màlaga, on aquest cos militar ha “complimentat” a xiquets, alguns d’ells terminals amb cançons tan inoportunes com “El novio de la muerte”. Segons Mulet, a més de cantar fatal, del desplegament anacrònic de militars vestits com a tal en un hospital, l’inadequat del repertori és esborronador, per açò hem demanat saber de qui ha sigut l’ocurrència d’aquest acte, i com es regula o es pensa regular aquestes escenificacions.

 


Compromís reitera la necesidad de apartar de las procesiones religiosas a policías, militares y otros cuerpos

Mulet pide igualmente explicaciones por la bochornosa actuación de la Legión en una unidad de oncología infantil en Málaga.

 

Madrid, 11 de abril de 2017

 

Compromís ha vuelto a registrar una pregunta en el Senado en la que pide a las autoridades de Defensa e Interior conocer dónde están reguladas la responsabilidad y presencia de la Legión y cuerpos y fuerzas de seguridad en las procesiones religiosas que se van a dar por toda la geografía especialmente en Semana Santa y, en caso de no existir, que se regulasen. Esta pregunta fue registrada ya en la anterior legislatura corta, pero decayó al disolverse las Cortes Generales.

 

Además han preguntado por el encaje de su participación, con toda la simbología militar, vestimenta y armas, en procesiones religiosas y exhibiciones “formando parte de ellas”.

 

Para el senador Carles Mulet una cosa bien distinta sería su presencia a lo largo del recorrido de la procesión religiosa “dentro de sus funciones de seguridad pública” y otra “su integración entre los principales actores de estas procesiones formando parte de la exhibición”. Así debería ser dentro de la actual normativa, jurisprudencia y aconfesionalidad del Estado a pesar del vacío legal existente.

 

Así, la Constitución Española de 1978 reconoce la libertad religiosa, garantizándola tanto a los individuos como a las comunidades, «sin más limitación, en sus manifestaciones, que la necesaria para el mantenimiento del orden público protegido por la ley» (art. 16.1 CE). En su dimensión objetiva, la libertad religiosa comporta una doble exigencia: de neutralidad de los poderes públicos, ínsita en la aconfesionalidad del Estado y, segundo, las relaciones de cooperación con las diversas religiones.

 

En este sentido, en la STC 46/2001, de 15 de febrero ordena a los poderes públicos mantener “las relaciones de cooperación con la Iglesia Católica y las demás confesiones“, introduciendo de este modo una idea de aconfesionalidad o laicidad positiva que “veda cualquier tipo de confusión entre funciones religiosas y estatales“.

 

La dimensión externa de la libertad religiosa se traduce, además, «en la posibilidad de ejercicio, inmune a toda coacción de los poderes públicos, de aquellas actividades que constituyen manifestaciones o expresiones del fenómeno religioso».

 

Actuación Legión en oncología infantil de Málaga

Igualmente, el Senador de Compromís ha pedido explicaciones al Gobierno por la regulación de la presencia de la Legión Española en centros sanitarios, como ha pasado recientemente  en la planta de Oncología Infantil del Hospital Materno de Málaga, donde este cuerpo militar ha “agasajado” a niños, algunos de ellos terminales con canciones tan inoportunas como “El novio de la muerte”. Según Mulet, además de cantar fatal, del despliege anacrónico de militares vestidos como tal en un hospital, lo inapropiado del repertorio es espeluznante, por eso hemos pedido saber de quién ha sido la ocurrencia de este acto, y cómo se regula o se piensa regular estas escenificaciones.