Compromís denuncia que el Govern fia a l’atzar el futur de la citricultura valenciana en ratificar l’Acord amb Sud-àfrica

Els senadors de Compromís qüestionen les ‘bones paraules’ del Govern al no oferir garanties de com van a realitzar el seguiment o evitar la presència de cítrics quan hi ha producció valenciana

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern “no oferisca garanties reals o haja proposat mesures efectives per evitar els efectes distorsionadors per la presència de cítrics africans en plena temporada local” i que “ens hagen deixat clar que Espanya va a ratificar l’acord amb els cinc països de la comunitat de desenvolupament de l’Àfrica Austral“.

Tal anunci deixa clara la “trista” situació de l’estat espanyol dins d’Europa i el seu clar paper subordinat als grans interessos de lobbies i distribuïdores “que prefereixen engrossir els seus comptes com siga abans que de forma ètica i adquirint cítrics que compleixen els millors estàndards i condicions fitosanitàries i organolèptiques que ofereix la tradició agrícola i protocols de la principal regió citrícola de l’estat“, ha assenyalat el senador territorial valencià.

En la seua resposta el govern eludeix les causes per les quals és interpel·lat per Compromís i ensabona la citricultura valenciana i espanyola “amb una producció anual superior als 5 milions de tones, amb una forta vocació exportadora, que dirigeix ​​constants esforços cap a l’obtenció de noves varietats de cítrics que permeten una millor adaptació del nostre sector citrícola a les condicions del mercat i el dinamisme de la citricultura valenciana ha permès assolir uns nivells de sanitat vegetal excel·lents en relació a altres països productors“. Tot i això manifesta que si bé “és cert que en 2016 les condicions climàtiques van ser desfavorables i el sector citrícola valencià va patir greus danys, res indica que no siga una situació conjuntural. El sector valencià està desenvolupant un avantatge comparatiu important i no es pot pensar que l’acord subscrit amb els cinc països de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Austral (per les seues sigles en anglès SADC) vaja a afectar negativament a aquest sector“.

Per a Mulet “ens trobem davant d’un Govern curt de vista o que no vol veure el que han denunciat les organitzacions agràries amb ràbia i incredulitat i és que a finals de gener, amb la temporada valenciana molt avançada, grans cadenes d’alimentació encara seguien venent taronja africana“, una pràctica abonada pels 8 eurodiputats del PP que van votar a favor de l’entrada de cítrics sud-africans a la UE i les 9 abstencions del PSOE i que posa en perill directament ingressos per valor de 124 milions d’euros per al sector citrícola valencià. “Una jugada mestra i inexplicable i que només fien a l’atzar de la meteorologia i els preus, mentre taronges que competeixen en una altra divisió podran seguir comercialitzant a Europa i enfonsant els nostres preus cosa que, diuen, vigilaran“, ha conclòs.

28022017 acord sudafrica resposta

Compromís denuncia que el Gobierno fía al azar el futuro de la citricultura valenciana al ratificar el Acuerdo con Suráfrica 
Los senadores de Compromís cuestionan las ‘buenas palabras’ del Gobierno al no ofrecer garantías de cómo van a realizar el seguimiento o evitar la presencia de cítricos cuando existe producción valenciana

València, 28 de febrero de 2017

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado que el Gobierno “no ofrezca garantías reales o haya propuesto medidas efectivas para evitar los efectos distorsionadores por la presencia de cítricos africanos en plena temporada local” y que “nos hayan dejado claro que España va a ratificar el acuerdo con los cinco países de la comunidad de desarrollo del África Austral”.

 

Tal anuncio deja claro la “triste” situación del estado español dentro de Europa y su claro papel subordinado a los grandes intereses de lobbies y distribuidoras “que prefieren engrosar sus cuentas como sea antes de que forma ética y adquiriendo cítricos que cumplen los mejores estándares y condiciones fitosanitarias y organolépticas que ofrece la tradición agrícola y protocolos de la principal región citrícola del estado”, ha señalado el senador territorial valenciano.

 

En su respuesta el gobierno elude las causas por las que es interpelado por Compromís y enjabona la citricultura valenciana y española “con una producción anual superior a los 5 millones de tonelada, con una fuerte vocación exportadora, que dirige constantes esfuerzos hacia la obtención de nuevas variedades de cítricos que permitan una mejor adaptación de nuestro sector citrícola a las condiciones del mercado y cuyo dinamismo de la citricultura valenciana ha permitido alcanzar unos niveles de sanidad vegetal excelentes en relación a otros países productores”. A pesar de ello manifiesta que si bien “es cierto que en 2016 las condiciones climáticas fueron desfavorables y el sector citrícola valenciano sufrió graves daños, nada indica que no sea una situación coyuntural. El sector valenciano está desarrollando una ventaja comparativa importante y no cabe pensar que el acuerdo suscrito con los 5 países de la Comunidad de Desarrollo de África Austral (por sus siglas en inglés SADC) vaya afectar negativamente a este sector”.

 

Para Mulet “nos encontramos ante un Gobierno cegato o que no quiere ver lo que han denunciado las organizaciones agrarias con rabia e incredulidad y es que a finales de enero, con la temporada valenciana muy avanzada, grandes cadenas de alimentación todavía seguían vendiendo naranja africana”, una práctica abonada por los 8 eurodiputados del PP que votaron a favor de la entrada de cítricos sudafricanos en la UE y las 9 abstenciones del PSOE y que pone en peligro directamente ingresos por valor de 124 millones de euros para el sector citrícola valenciano. “Una jugada maestra e inexplicable y que solo fían al azar de la meteorología y los precios, mientras naranjas que compiten en otra división podrán seguir comercializándose en Europa y hundiendo nuestros precios algo que, dicen, vigilarán”, ha concluido.

Descarrega en PDF
Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *