El senador territorial, Carles Mulet, qüestiona que no tinguen en compte l’heterogeneïtat del grup i el nombre de senadors que l’integren i se’ls concedisquen intervencions d’un minut. Censuren l’arbitrarietat del vicepresident primer

Madrid, 16 febrer 2017

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el president del Senat, Pío García-Escudero, siga inflexible en la conducció dels debats dels plens de la cambra i no atorgue una mica més de temps als diferents grups “ja que l’actual interpretació dona temps molt escassos en els punts de major calat i quan del debat participen la pràctica totalitat dels grups”.

La principal problemàtica s’ha donat entre els integrants del Grup Parlamentari Mixt, que compta amb un elevat nombre de senadors i és d’una gran heterogeneïtat. Portaveus de les diferents formacions integrades en el Mixt van reclamar en el darrer Ple durant el seu minut d’intervenció “més temps per poder defensar les seues idees i argumentaris”, donada la dificultat d’exposar alternatives i propostes en escassos 60 segons, pel que en l’última reunió de portaveus dels grups es va reclamar a la Mesa que fixés un criteri que permetera ampliar el temps d’intervenció en les sessions plenàries. “La forma d’actuar del vicepresident primer és clarament contrària als interessos del Mixt”, assenyalen des de Compromís. D’acord amb la resposta la seua única solució és que el Mixt “ha de plantejar-se el nombre dels seus intervinents en cada iniciativa per evitar que es produisquen greuges comparatius respecte a altres grups parlamentaris amb major nombre de senadors”. La Presidència no ha sabut trobar una solució al problema plantejat en aquesta legislatura amb la presència de tants membres en el Mixt.

“Mentre al Congrés dels Diputats es va acordar que en els debats de gran transcendència política, el Grup Parlamentari Mixt puguera comptar amb torns d’intervenció d’una durada considerablement superior a la dels torns dels altres grups, aquí plantegen com a solució precisament el contrari. Una retallada de drets i menys democràcia”, afegeix el portaveu de Compromís. “Ens agradaria veure com pensaria el PP si en aquells municipis on compta amb un regidor, a manera de comparació, se li deixés un sol minut per defensar les seues propostes”.


Malestar amb el vicepresident primer

A més Mulet ha recordat com d’inflexible és, especialmente, el vicepresident primer amb els membres del Mixt “tallant-nos d’arrel sense poder acabar les exposicions” quan en l’últim ple “el senador del PP Iñaki Oyarzábal va poder perllongar la seua intervenció amb tota comoditat durant tres minuts extres en el punt de la memòria històrica, sense que ningú l’interrompera, el que ens sembla discriminatori sense cap mena de dubte”.

Una estona abans, i davant les protestes dels senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, pel poc temps d’intervenció, el vicepresident es va excedir de les seues funcions per fer valoracions “més enllà de les seues prerrogatives de dirigir el debat i fer complir el reglament i ens va venir a dir que si volem més temps traguem més vots, cosa intolerable per la qual cosa demanarem empara a la Mesa per evitar noves arbitrarietats d’aquest tipus”, ha conclòs Mulet.

Compromís lamenta que la Presidencia del Senado no atienda las peticiones de más tiempo de intervención para el Mixto

El senador territorial, Carles Mulet, cuestiona que no tengan en cuenta la heterogeneidad del grupo y el número de senadores que lo integran y se les concedan intervenciones de un minuto. Censuran la arbitrariedad del vicepresidente primero

Madrid, 16 de febrero de 2017
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado que el presidente del Senado, Pío García-Escudero, sea inflexible en la conducción de los debates de los plenos de la cámara y no otorgue un poco más de tiempo a los distintos grupos “ya que la actual interpretación otorga tiempos muy escasos en los puntos de mayor calado y cuando del debate participan la práctica totalidad de los grupos”.

La principal problemática se ha dado entre los integrantes del Grupo Parlamentario Mixto, que cuenta con un elevado número de senadores y es de una gran heterogeneidad. Portavoces de las distintas formaciones integradas en el Mixto reclamaron en el último Pleno durante su minuto de intervención “más tiempo para poder defender sus ideas y argumentarios”, dada la dificultad de exponer alternativas y propuestas en escasos 60 segundos, por lo que en la última reunión de portavoces de los grupos se reclamó a la Mesa que fijara un criterio que permita ampliar el tiempo de intervención en las sesiones plenarias. “La forma de actuar del vicepresidente primero es claramente contraria a los intereses del Mixto”, señalan desde Compromís. A tenor de la respuesta su única solución es que el Mixto “debe plantearse el número de sus intervinientes en cada iniciativa para evitar que se produzcan agravios comparativos respecto a otros Grupos Parlamentarios con mayor número de senadores”. La presidencia no ha sabido dar con una solución al problema planteado en esta legislatura con la presencia de tantos miembros en el Mixto.

“Mientras en el Congreso de los Diputados se acordó que en los debates de gran trascendencia política, el Grupo Parlamentario Mixto pudiera contar con turnos de intervención de una duración considerablemente superior a la de los turnos de los demás grupos, aquí plantean como solución precisamente lo contrario. Un recorte de derechos y menos democracia”, agrega el portavoz de Compromís. “Nos gustaría ver como pensaría el PP si en aquellos municipios donde cuenta con un edil, a modo de comparación, se le dejara un solo minuto para defender sus propuestas”.


Malestar con el vicepresidente primero

Además Mulet recordó lo inflexible que es especialmente el vicepresidente primero con los miembros del Mixto “cortándonos de raíz sin poder acabar las exposiciones” cuando en el último pleno “el senador del PP Iñaki Oyarzábal pudo prolongar su intervención con toda comodidad durante tres minutos extras en el punto de la memoria histórica, sin que nadie le interrumpiera, lo que nos parece discriminatorio a todas luces”.

Un rato antes, y ante las protestas de los senadores de Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet, por el poco tiempo de intervención, el vicepresidente se excedió de sus funciones para hacer valoraciones “más allá de sus prerrogativas de dirigir el debate y hacer cumplir el reglamento y nos vino a decir que si queremos más tiempo saquemos más votos, algo intolerable por lo que pediremos amparo a la Mesa para evitar nuevas arbitrariedades de este tipo”, ha concluido Mulet.