Volem que presten un mínim d’atenció al Corredor a Europa i que es vaja definint una obra transcendental per a l’economia de moltes autonomies implicades 

Els senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet han reclamat en una moció un seguiment efectiu per part de l’Executiu a la construcció del Corredor Mediterrani a través de les regions de Catalunya, País Valencià, Múrcia i Andalusia. La moció insta el Govern a que el ministre de Foment supervise en persona trimestralment les obres del Corredor Mediterrani i done compte periòdicament els representants autonòmics i organitzacions empresarials i lobbies vinculats amb aquest projecte, tal i com s’ha compromès a fer recentment amb les obres de l’AVE a Galicia.

El senador territorial, Carles Mulet, ha afegit que “demanem, a més, una auditoria de les inversions efectivament realitzades i un calendari d’inversions clar, ja que és inadmissible que a Europa els representants de l’Estat espanyol encara no hagen definit dins els documents oficials de treball les actuacions al node de València, població que quedaria seriosament relegada i convertida en el nou semàfor d’Europa en matèria ferroviària”. Entre les mesures que proposa la coalició a la moció figura la petició de fixar una data per a l’alta velocitat entre Barcelona i Alacant, així com comprometre’s a que en 2018 hi haja ample internacional des d’Almeria fins a la frontera francesa al Corredor Mediterrani i a fixar una data d’inici per als treballs de la doble plataforma perquè estiga en funcionament el 2025, tal i com demanen els empresaris.

Per a Mulet, “el País Valencià és un caos en matèria d’infraestructures a la que ens han relegat els diferents governs de PP i PSOE, amb perilloses carreteres d’un sol carril per sentit, carència d’autovies, la presència d’una via de peatge transversal al territori des de fa més 40 anys com és l’AP7 i males connexions amb els territoris veïns de Catalunya (una A-7 que no empalma amb l’Hospitalet des de l’aeroport de Castelló) ni amb Aragó via l’A-68per no parlar de l’infrafinançament que patim”.

Les recents paraules del ministre de Foment han encés els ànims “d’aquells que ens sentim maltractats en matèria ferroviària i d’oportunitats en relació amb el que suposen les nostres economies”, ha afegit Mulet.

RESUM DE LA SITUACIÓ

La saturació deguda al trànsit de Rodalies entre València i Castelló va fer que es preveiés desdoblar part de la línia mitjançant la construcció d’una línia d’alta velocitat entre les dues capitals, la construcció va ser licitada el 8 d’octubre de 2011 per 1.328 milions d’euros, tot i que les obres no van començar.

A València estava prevista la construcció d’un nou túnel sota aquesta ciutat, de manera que l’estació València-Nord deixe de ser cul de sac i tinga continuïtat, d’una banda cap a Almeria i Madrid, i d’altra cap a Barcelona. Es crearia una nova estació subterrània on actualment es troba en superfície València-Nord, anomenada València-Central. No obstant això el tram urbà de València no apareix en el projecte de 2012.

La mala gestió ferroviària a l’Est peninsular arrenca en els 80 i contínua fins ara, quedant en el camí aspectes com l’incompliment per part del Ministeri de Foment del Pla de Rodalies per al País Valencià o els acords de reordenació ferroviària signats entre l’exministre Francisco Álvarez Cascos, l’expresident José Luis Olivas i l’exalcaldessa Rita Barberá de 2003, que havien d’invertir 800 milions a la capital. La manca d’alè queda clara en el fet que el 2016 no hagen començat a redactar encara el projecte de connexió per AVE entre València i Barcelona, ​​hagen optat per una solució molt qüestionada com és el tercer fil o ignoren a les prioritats del Corredor Mediterrani les obres que requereix el node de València, a més de la desgana en acudir a reunions o considerar inviables actuacions que poden suposar un revulsiu econòmic i social en les comarques d’Alacant com és el Tren de la Costa, tot i que planifiquen parades d’AVE en municipis de 23 habitants en l’altiplà.

Les comunitats autònomes del Corredor Mediterrani reben el 50% dels turistes estrangers que arriben cada any a Espanya, amb Catalunya al capdavant (24,7%), seguida d’Andalusia (13,5%) i València (11,5%) segons l’INE – Enquesta de moviments turístics en fronteres (Frontur). Aquestes CCAA concentren el 50% de la població espanyola, el 45% del PIB del país, el 47% del teixit productiu, el 46% de l’ocupació, el 51% de l’exportació de béns, el 63% del trànsit de mercaderies portuàries i ocupen el setè lloc d’importància per PIB a la UE. El Corredor mediterrani suposarà una reducció de 900.000 tones d’emissions de CO2 a l’any, el que equival a la contaminació que generen 130.000 cotxes donant la volta al món.

Compromís reclama al Senado un calendario de inversiones en el Corredor y la supervisión trimestral de las obras

Queremos que presten un mínimo de atención al Corredor en Europa y que se vaya definiendo una obra trascendental para la economía de muchas autonomías implicadas

Valencia, 4 de febrero de 2017

Los senadores de Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet han reclamado en una moción un seguimiento efectivo por parte del Ejecutivo la construcción del Corredor Mediterráneo a través de las regiones de Cataluña, Valencia, Murcia y Andalucía. La moción insta al Gobierno a que el ministro de Fomento supervise en persona, trimestralmente, las obras del Corredor Mediterráneo y dé cuenta periódicamente a los representantes autonómicos y organizaciones empresariales y lobbies vinculados con este proyecto, tal y como se ha comprometido a hacer recientemente con las obras del AVE en Galicia.

El senador territorial, Carles Mulet, ha añadido que “pedimos, además, una auditoría de las inversiones efectivamente realizadas y un calendario de inversiones claro, ya que es inadmisible que en Europa los representantes del Estado español aún no hayan definido dentro los documentos oficiales de trabajo las actuaciones en el nodo de València, población que quedaría seriamente relegada y convertida en el nuevo semáforo de Europa en materia ferroviaria“.

Entre las medidas que propone la coalición en la moción figura la petición de fijar una fecha para la alta velocidad entre Barcelona y Alacant, así como comprometerse a que en 2018 haya ancho internacional desde Almería hasta la frontera francesa en el Corredor Mediterráneo y fijar una fecha de inicio para los trabajos de la doble plataforma para que esté en funcionamiento en 2025, tal y como piden los empresarios.

Para Mulet, “el País Valenciano es un caos en materia de infraestructuras en la que nos han relegado los diferentes gobiernos de PP y PSOE, con peligrosas carreteras de un solo carril por sentido, carencia de autovías, la presencia de una vía de peaje transversal en el territorio desde hace más 40 años como es la AP7 y malas conexiones con los territorios vecinos de Cataluña (una A-7 que no empalma con l‘Hospitalet desde el aeropuerto de Castelló) ni con Aragón vía la A-68, por no hablar de la infrafinanciación que sufrimos“.

Las recientes palabras del ministro de Fomento han encendido los ánimos “de aquellos que nos sentimos maltratados en materia ferroviaria y de oportunidades en relación con lo que suponen nuestras economías“, ha agregado Mulet.

RESUMEN DE LA SITUACIÓN

La saturación debida al tránsito de Cercanías entre València y Castelló hizo que se previera desdoblar parte de la línea mediante la construcción de una línea de alta velocidad entre las dos capitales, la construcción fue licitada el 8 de octubre de 2011 por 1.328 millones de euros, aunque las obras no comenzaron.

En València estaba prevista la construcción de un nuevo túnel bajo la ciudad, por lo que la estación València-Nord deje de ser callejón sin salida y tenga continuidad, por un lado hacia Almería y Madrid, y por otro hacia Barcelona. Se crearía una nueva estación subterránea donde actualmente se encuentra en superficie València-Nord, llamada València-Central. Sin embargo el tramo urbano de Valencia no aparece en el proyecto de 2012.

La mala gestión ferroviaria en el Este peninsular arranca en los 80 y continua hasta ahora, quedando en el camino aspectos como el incumplimiento por parte del Ministerio de Fomento del Plan de Cercanías para el País Valenciano o los acuerdos de reordenación ferroviaria firmados entre el ex ministro Francisco Álvarez Cascos, el expresidente JoséLuis Olivas y la ex alcaldesa Rita Barberá de 2003, que debían invertir 800 millones en la capital. La falta de aliento queda clara en el hecho de que en 2016 no hayan comenzado a redactar aún el proyecto de conexión por AVE entre Valencia y Barcelona, ​​hayan optado por una solución muy cuestionada como es el tercer hilo o ignoran a las prioridades del corredor Mediterráneo las obras que requiere el nodo de Valencia, además de la desgana en acudir a reuniones o considerar inviables actuaciones que pueden suponer un revulsivo económico y social en la provincia de Alicante como es el Tren de la Costa, aunque planifican paradas de AVE en municipios de 23 habitantes en la meseta.

Las comunidades autónomas del Corredor Mediterráneo reciben el 50% de los turistas extranjeros que llegan cada año en España, con Cataluña a la cabeza (24,7%), seguida de Andalucía (13,5%) y València (11,5%) según el INE – Encuesta de movimientos turísticos en fronteras (Frontur). Estas CCAA concentran el 50% de la población española, el 45% del PIB del país, el 47% del tejido productivo, el 46% del empleo, el 51% de la exportación de bienes, el 63% del tráfico de mercancías portuarias y ocupan el séptimo lugar de importancia por PIB en la UE. El Corredor Mediterráneo supondrá una reducción de 900.000 toneladas de emisiones de CO2 al año, lo que equivale a la contaminación que generan 130.000 coches dando la vuelta al mundo.