Mulet critica que el PSOE presente una moció “en suport del sector dels cítrics d’Andalusia” i s’oblide del primer productor: el País Valencià
Madrid, 25 gener 2017
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha avançat que avui es debatran a la comissió d’Agricultura del Senat una sèrie de mocions que afecten directament els cítrics valencians.
Mulet ha assenyalat que ha presentat esmenes a la moció presentada pel PSOE “Moció per la qual s’insta el Govern a sol·licitar a la Unió Europea l’adopció de determinades mesures en suport del sector dels cítrics a la comunitat autònoma d’Andalusia“. Segons Mulet “ja el simple enunciat és obscè, en ser al País Valencià el productor majoritari de cítrics de l’Estat“. Aquest és el panorama que hem descobert al Senat. Ara “el PSOE té només un senador valencià, però quan va arribar Compromís per primera vegada, en tenia quatre i el buit i menyspreu al sector primari valencià era notori. En agricultura es parlava del camp andalús, de la pesca del cantàbric, o del sector lacti gallec, però ningú es preocupava pel camp valencià com avui passa“, ha indicat.
Igualment es debatrà una moció de Compromís demanant de nou un major control i lluita contra les plagues procedents de tercers països. Des de Compromís s’ha tornat a proposar que, per seguretat, PortCastelló siga l’únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica o tercers països a la Unió Europea per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris i que detingudament s’inspeccione cada enviament procedent de Sud-àfrica amb mostres dels cítrics.
També es proposa en la moció que s’incrementen els controls als productes agrícoles de tercers països en una triple vessant: documental per determinar rigorosament que els enviaments estan acompanyats dels certificats o marques exigits en la normativa, d’identitat: determinar exhaustivament que els enviaments consisteixen en o contenen els vegetals o productes vegetals declarats en els documents exigits, i: determinar que els enviaments (inclosos els envasos i els embalatges de fusta) compleixen els requisits fitosanitaris.
Compromís també proposa l’establiment d’inspectors fitosanitaris europeus, a càrrec del sector sud-africà, en els ports d’origen per evitar el màxim la sortida d’enviaments amb presència de malalties i revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment pel que fa a temperatures dels contenidors.
I en l’esmena a la moció del PSOE “exigim el mateix tracte per a tots els cítrics de l’Estat Espanyol“. Per això demanem l’establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’estableixen els mesos de juny a setembre ia partir del mes d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees.
Compromís defiende de nuevo hoy en el Senado medidas para salvar los cítricos
Mulet afea que el PSOE presente una moción “en apoyo del sector de los cítricos de Andalucía” y se olvide del primer productor; el País Valenciano”
Madrid, 25 de enero de 2017
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha avanzado que hoy se debatirán en la comisión de Agricultura del Senado una serie de mociones que afectan directamente a los cítricos valencianos.
Mulet ha señalado que ha presentado enmiendas a la moción presentada por el PSOE “Moción por la que se insta al Gobierno a solicitar a la Unión Europea la adopción de determinadas medidas en apoyo del sector de los cítricos en la Comunidad Autónoma de Andalucía”. Según Mulet “ya el simple enunciado es obsceno, al ser el País Valencià el productor mayoritario de cítricos del Estado”. Este es el panorama que hemos descubierto en el Senado. Ahora “el PSOE tiene solamente un senador valenciano, pero cuando llegó Compromís por primera vez, tenía cuatro y el vacío y desprecio al sector primario valenciano era notorio. En agricultura se hablaba del campo andaluz, de la pesca del cantábrico, o del sector lácteo gallego, pero nadie se preocupaba por el campo valenciano como hoy vuelve a pasar”, ha indicado.
Igualmente se debatirá una moción de Compromís pidiendo de nuevo un mayor control y lucha contra las plagas procedentes de terceros países. Desde Compromís se ha vuelto a proponer que, por seguridad, PortCastelló sea el único puerto de entrada de cítricos procedentes de Suráfrica o terceros países a la Unión Europea por su proximidad a los puntos de reexportación a los mercados comunitarios y que detenidamente se inspeccione cada envío procedente de Sudáfrica con muestras de los cítricos.
También se propone en la moción que se incrementen los controles a los productos agrícolas de terceros países en una triple vertiente: documental para determinar rigurosamente que los envíos están acompañados de los certificados o marcas exigidos en la normativa, de identidad: determinar exhaustivamente que los envíos consisten en o contienen los vegetales o productos vegetales declarados en los documentos exigidos, y: determinar que los envíos (incluido los envases y los embalajes de madera) cumplen los requisitos fitosanitarios.
Compromís también propone el establecimiento de inspectores fitosanitarios europeos, a cargo del sector sudafricano, en los puertos de origen para evitar el máximo la salida de envíos con presencia de la enfermedad y revisar y mejorar, en la medida de lo posible, el protocolo de transporte de cítricos, en especial lo referente a temperaturas de los contenedores.
Y en la enmienda a la moción del PSOE “exigimos igual trato para todos los cítricos del Estado Español”. Para ello pedimos el establecimiento de contingentes de importación “regresivos” en los cuales las mayores cantidades de importación se establezcan los meses de junio a septiembre y a partir del mes de octubre vayan descendiendo progresivamente los volúmenes de cítricos importados a niveles que no perturban el mercado comunitario cuando entran en comercialización las variedades europeas.