La coalició retreu que el Govern a poques setmanes del debat dels comptes “encara no sàpiga si actuarà sobre el medi físic per mitigar les inundacions que afecten aquest terme municipal”

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat una volta més el contingut d’una resposta del Govern “en què li assenyalen que el Govern no està en condicions de respondre encara si els Pressupostos per a 2017 contemplaran partida específica alguna de cara a mitigar els previsibles efectes sobre el domini públic a la zona de Carcaixent (València) per l’incendi”.

Per a Mulet “és indecent que a mitjans de gener, quan el Govern hauria de tenir sobre la taula l’encaix d’actuacions en els devastadors incendis que ha patit el País Valencià el passat estiu per tota la seua geografia, encara no estiguen en condicions d’assegurar si hi haurà partides, o no”, ha denunciat.

La resposta se suma al desinterès i falta d’inversions i finançament cap als problemes dels valencians. Autoritats com l’alcalde de Carcaixent, Francesc Salom, han denunciat que “la zona precisa d’actuacions ja que les muntanyes del terme de Carcaixent corren el perill evident de la desertificació per les pluges que en aquesta zona acostumen a ser torrencials a la tardor i a expenses dels efectes de l’escorrentia. Amb les pluges del mes passat i el nul manteniment dels barrancs de la zona s’han evidenciat de nou els problemas d’estabilitat de barrancs com el de Barxeta i es va inundar la pedania de la Cogullada. El Ministeri ha d’entendre que això no pot seguir així i ha de posar en funcionament un Pla d’Avingudes per garantir la seguretat, la sostenibilitat de les actuacions i l’espai fluvial en cas de fortes pluges, seguint les directrius europees que recomenen actuacions menys agressives ambientalment”.

El passat desembre les intenses pluges van assotar el centre i sud del País Valencià de forma considerable, amb registres de rècord i alertes taronges i preemergències amb nivells vermells. Durant aquest cap de setmana es van recollir quantitats de precipitació molt copioses i, en alguns observatoris, es va superar fins i tot el rècord mensual de precipitació per a desembre o bé l’històric absolut. Les zones arrasades pel devastador incendi del mes de juny que va afectar prop de 2.000 hectàrees del terme de Carcaixent i els barrancs no poden seguir sense que actue la Confederació. “És peremptori, per això obrirem una via activa per reclamar a tots els nivells actuacions a la zona”, ha assenyalat Salom.

La pedania de la Cogullada va estar a punt de ser evacuada i les autoritats, davant l’evident perill van recomanar als veïns que es pujaren als primers pisos a dormir, ja que el carrer Major va haver de ser tallat al migdia per l’altura que assolia l’aigua en desbordar el barranc de Barxeta.

Perill latent
El perill a la comarca segueix latent, ja que l’administració estatal no actua en aquesta castigada zona. Els alcaldes dels municipis afectats han denunciat el mal funcionament de la presa de Bellús, que és incapaç d’emmagatzemar grans volums. A més d’actuacions complementàries vinculades a l’embassament, les autoritats exigiran un sistema informatitzat d’alertes hidrològiques efectiu aigües sota la presa, informes sobre la situació del domini afectat pel foc i els seus efectes en cas de riuades i que es desbloquege el Pla d’Avingudes de l’ Xúquer.

El Estado no ha previsto todavía incluir en los PGE inversiones tras el incendio de Carcaixent del pasado verano

La coalición reprocha que el Gobierno a pocas semanas del debate de las cuentas “aún no sepa si actuará sobre el medio físico para mitigar las inundaciones que afectan a este término municipal”

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado una vez más el contenido de una respuesta del Gobierno “en la que le señalan que el Gobierno no está en condiciones de responder aún si los Presupuestos para 2017 contemplarán partida específica alguna de cara a mitigar los previsibles efectos sobre el dominio público en la zona de Carcaixent (Valencia) por el incendio”.

Para Mulet “es indecente que a mediados de enero, cuando el Gobierno debería tener sobre la mesa el encaje de actuaciones en los devastadores incendios que ha sufrido el País Valenciano el pasado verano por toda su geografía, todavía no estén en condiciones de asegurar si habrá partidas, o no”, ha denunciado.

La respuesta se suma al desinterés y falta de inversiones y financiación hacia los problemas de los valencianos. Autoridades como el alcalde de Carcaixent, Francisco Salom, han denunciado que “la zona precisa de actuaciones ya que las montañas del término de Carcaixent corren el peligro evidente de la desertificación por las lluvias que en esta zona suelen ser torrenciales en otoño ya expensas de los efectos de la escorrentía. Con las lluvias del mes pasado y el nulo mantenimiento de los barrancos de la zona se han evidenciado de nuevo los problemas de estabilidad de barrancos como el de Barxeta y se inundó la pedanía de la Cogullada. el Ministerio debe entender que esto no puede seguir así y debe poner en funcionamiento un Plan de Avenidas para garantizar la seguridad, la sostenibilidad de las actuaciones y el espacio fluvial en caso de fuertes lluvias, siguiendo las directrices europeas que recomendamos actuaciones menos agresivas ambientalmente”.

El pasado diciembre las intensas lluvias azotaron el centro y sur del País Valenciano de forma considerable, con registros de récord y alertas naranjas y preemergencias con niveles rojos. Durante este fin de semana se recogieron cantidades de precipitación muy copiosas y, en algunos observatorios, se superó incluso el récord mensual de lluvias para diciembre o bien el histórico absoluto. Las zonas arrasadas por el devastador incendio del mes de junio que afectó cerca de 2.000 hectáreas del término de Carcaixent y los barrancos no pueden seguir sin que actúe la Confederación. “Es perentorio, por eso vamos a abrir una vía activa para reclamar a todos los niveles actuaciones en la zona”, ha señalado Salom.

La pedanía de la Cogullada estuvo a punto de ser evacuada y las autoridades, ante el evidente peligro recomendaron a los vecinos que se subieran a los primeros pisos a dormir, ya que la calle Mayor tuvo que ser cortada a mediodía por la altura que alcanzaba el agua al desbordarse el barranco de Barxeta.

Peligro latente
El peligro en la comarca sigue latente, ya que la administración estatal no actúa en esta castigada zona y los alcaldes de los municipios afectados han denunciado el mal funcionamiento de la presa de Bellús, que es incapaz de almacenar mayores volúmenes. Además de actuaciones complementarias vinculadas al embalse, las autoridades exigirán un sistema informatizado de alertas hidrológicas efectivo aguas debajo de la presa, informes sobre la situación del dominio afectado por el fuego y sus efectos en caso de riadas y que se desbloquee el Plan de Avenidas del Xúquer.

Foto: @Preven_IIFF_CV