Mulet: “Algunes respostes, com el futur de l’AP-7 són tan imprecises, que evidencien que alguna cosa amaguen sobre aquest negoci

El Ministeri de Foment segueix sense aclarir què pensa fer en poc més d’un any amb l’autopista de peatge AP-7, una de les més rendibles d’Espanya i que té una intensitat mitjana diària que supera els 20.000 vehicles“, ha denunciat el senador territorial Carles Mulet.

El vial ha estat explotat des de la dècada dels 70, quan van entrar en servei i és en 2019 quan acaba la concessió a l’empresa Abertis (França-Alacant). La resta de concessionàries són Ciralsa (circumval·lació d’Alacant), Ausur (Crevillent-Cartagena), Aucosta ( Cartagena-Vera) i Ausol (Fuengirola-Guadiaro). La concessió de Ciralsa i Aucosta pot prolongar-se fins 2040 i 2044 respectivament i la de Màlaga-Estepona fins 2054. La corporació Abertis va obtenir el 2014 uns ingressos de 4.889.000 d’euros i uns beneficis de 655 milions. A més de l’AP-7, explota les R-2, R-3 i R-5, que el PP pretén rescatar de la seua complicada situació económica a partir de l’estiu i que s’estima costaran uns 50 euros de mitjana per ciutadàen el que tècnicament s’anomena per justificar-ho ‘Responsabilitat Patrimonial de l’Administració’.

La pregunta al Govern de Mulet sorgia després de les declaracions del delegat del Govern Central al País Valencià que va afirmar, com també va fer la ministra en el seu moment, “que no s’allargarà més la concessió” -després de dues pròrrogues- però que el Govern podria optar per no suprimir totalment el peatge a l’AP-7 per «compensar» el dèficit acumulat en altres autopistes com les radials de Madrid o optar per altres fórmules de gestió. El senador va ser clar i reclamava saber si aquest final de la concessió suposaria també el final del cobrament de peatges o per contra aquests seguirien, tot i que els diners se’ls quedarà el Govern per pal·liar el dèficit de les autopistes radials de Madrid.

La resposta no pot ser més insultant, al assenyalar-nos el que tothom sap: el contracte de concessió de l’autopista AP-7, Tarragona-València-Alacant, finalitza l’any 2019. Això vol dir que la relació contractual amb la societat que actualment explota la concessió haurà finalitzat, revertint l’autopista a l’AdministracióGeneral de l’Estat, però sense aclarir per res els nostres temors, que són que se’ls acudisca mantindre regulat l’ús del vial mitjançant peatge i no s’obriga al públic com a ferramenta i vial de gran capacitat que articula el territori i soluciona greus problemes d’accessibilitat, accidentalitat i mobilitat per tota l’autonomia. Quelcom que ja ens mereixem després de 40 anys pagant peatges“, ha afegit. “Tot i això la resposta, sobre el futur de l’AP-7 és tan imprecisa, que evidencia que alguna cosa amaguen sobre aquest negoci“, conclou.

Fomento mantiene el suspense y no aclara a Compromís qué piensa hacer en el futuro con la autopista AP-7

Mulet: “Algunas respuestas, como el futuro de la AP-7 son tan imprecisas, que evidencian que algo esconden sobre este negocio”

 

Madrid, 10 de enero de 2017

 

El Ministerio de Fomento sigue sin aclarar qué piensa hacer en poco más de un año con la autopista de peaje AP-7, una de las más rentables de España y que tiene una intensidad media diaria que supera los 20.000 vehículos”, ha denunciado el senador territorial Carles Mulet.

 

El vial ha sido explotado desde la década de los 70, cuando entraron en servicio y es en 2019 cuando acaba la concesión a la empresa Abertis (Francia-Alacant). Esl resto de concesionarias son Ciralsa (circunvalación de Alacant), Ausur (Crevillent-Cartagena), Aucosta (Cartagena-Vera) y Ausol (Fuengirola-Guadiaro). La concesión de Ciralsa y Aucosta puede prolongarse hasta 2040 y 2044 respectivamente y la de Málaga-Estepona hasta 2054. La corporación Abertis obtuvo en 2014 unos ingresos de 4.889 millones de euros y unos beneficios de 655 millones. Además de la AP-7 explota las R-2, R-3 y R-5, que el PP pretende rescatar de su situación a partir del próximo verano y que se estima costarán unos 50 euros de media por ciudadano en lo que técnicamente denominan para justificarlo ‘Responsabilidad Patrimonial de la Administración’.

 

La pregunta al Gobierno de Mulet surgía tras las declaraciones del delegado del Gobierno Central en el País Valenciano que afirmó, como también hizo la ministra en su día, “que no alargarán más la concesión” -tras dos prórrogas- pero que el Gobierno podría optar por no suprimir totalmente el peaje en la AP-7 para «compensar» el déficit acumulado en otras autopistas como las radiales de Madrid u optar por otras fórmulas de gestión. El senador fue claro y reclamaba saber si este final de la concesión supondría también el final del cobro de peajes o por el contrario estos seguirían, a pesar de que el dinero se lo quedará el Gobierno para paliar el déficit de las autopistas radiales de Madrid.

 

La respuesta no puede ser más insultante al señalarnos lo que todo el mundo sabe: el contrato de concesión de la autopista AP-7, Tarragona-Valencia-Alicante, finaliza en el año 2019. Ello significa que la relación contractual con la sociedad que actualmente explota la concesión habrá finalizado, revirtiendo la autopista a la Administración General del Estado, pero sin clarificar para nada nuestros temores, que son que se les ocurra mantener regulado el uso del vial mediante peaje y no se abra al público como herramienta y vial de gran capacidad que articula el territorio y soluciona graves problemas de accesibilidad, accidentalidad y movilidad por toda la autonomía. Algo que ya nos merecemos después de 40 años pagando peajes”, ha añadido. “A pesar de ello la respuesta, sobre el futuro de la AP-7 es tan imprecisa, que evidencia que algo esconden sobre este negocio”, concluye.