Tres peticions a diferents òrgans no han estat atesos pel Govern, que havia d’haver contestat abans del 7 d’octubre. “El Govern tira més llenya al foc davant un tema molt sensible per als agricultors, quan hauria d’aportar llum sobre les autoritzacions realment concedides”, retreu Carles Mulet

El senador de Compromís Carles Mulet ha denunciat hui que el Govern espanyol ha incomplert els seus propis terminis i segueix sense posar a disposició dels senadors de la coalició valenciana els documents sol·licitats “davant les vies legals que permet l’actual Llei d’Aigües de modificar el cicle de l’aigua, això és amb autoritzacions dels organismes de conca corresponents“. Mulet ha recordat la situació de “desesperació” de molts agricultors de l’estat espanyol “davant la preocupant falta de pluges i les notícies que llegim de societats agràries que disposen de canons de propagació d’ones de xoc a l’estratosfera que comptarien amb el vistiplau de l’administració espanyola, confederacions i el propi organisme del Seprona i altres com avionetes que sembren iodur, coets o cremadors de les mateixes substàncies químiques. Quelcom surrealista que està molt regulat, però no compta amb la transparència que hauria de tindre un tema d’aquesta magnitud“.

Compromís, va presentar desenes de preguntes i sol·licituds de documentació al Senat relatives a la modificació de la fase atmosfèrica del cicle hidrològic, en coordinació amb afectats, col·lectius, juristes i investigadors del territori. I és que la coalició creu que l’ús de l’espai aeri i atmosfera és utilitzada de forma indiscriminada i hi ha poc o nul control sobre les avionetes, l’emissió de productes químics al medi físic i espai aeri i que cal legislar en aquest sentit i disposar de informació veraç i pública dels que estan autoritzats a realitzar aquestes emissions. Així, arran de notícies publicades en premsa, ha reclamat l’informe d’autorització sol·licitat per la comunitat de Madrid o la seua Cambra Agrària a l’organisme de conca en relació amb el sistema de lluita antigranís per part de la Xarxa Antigranís de la comunitat autònoma, d’aquells informes emesos per l’Institut Nacional de Meteorologia sobre la modificació del cicle hidrològic; dels informes d’autorització de les diverses confederacions hidrogràfiques d’Espanya dels últims deu anys, per dur a terme la modificació de la fase atmosfèrica del cicle hidrològic o d’aquells emesos a l’empara de l’article 3.1 del Reial Decret 849/1986, d’11 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament del Domini Públic Hidràulic, per valorar, estudiar i informar sobre la modificació del règim de pluges.

El Ministeri de Medi Ambient no aclareix quin control realitzen de les autoritzacions, tecnologia i resultats obtinguts un cop optés per modificar la Llei d’Aigües per preveure la modificació de la fase atmosfèrica“, quelcom “decebedor”, ha indicat el senador que reclamarà l’empara de la Cambra davant el silenci a les seues preguntes.


Gobierno guarda silencio ante la petición de Compromís de información sobre autorizaciones al cambio de ciclo del agua 

Tres peticiones a distintos órganos no han sido atendidos por el Gobierno, que debía haber contestado antes del 7 de octubre. “El Gobierno echa más leña al fuego ante un tema muy sensible para los agricultores, cuando debería aportar luz sobre las autorizaciones realmente concedidas”, reprocha Carles Mulet

València, 5 de diciembre de 2016 

El senador de Compromís Carles Mulet ha denunciado hoy que el Gobierno central ha incumplido sus propios plazos y sigue sin poner a disposición de los senadores de la coalición valenciana los documentos solicitados “ante las vías legales que permite la actual Ley de Aguas de modificar el ciclo del agua, esto es con autorizaciones de los Organismos de Cuenca correspondientes”. Mulet ha recordado la situación de “desespero” que muchos agricultores del estado español “ante la preocupante falta de lluvias y las noticias que leemos de sociedades agrarias que disponen de cañones de propagación de ondas de choque a la estratosfera que contarían con el visto bueno de la administración española, confederaciones y el propio organismo del Seprona y otras como avionetas que siembran yoduro, cohetes o quemadores de las mismas sustancias químicas. Algo surrealista que está muy regulado pero no cuenta con la transparencia que debería un tema de tal magnitud”.

Compromís, presentó decenas de preguntas y solicitudes de documentación en el Senado relativas a la modificación de la fase atmosférica del ciclo hidrológico, en coordinación con afectados, colectivos, juristas e investigadores del territorio. Y és que la coalición cree que el uso del espacio aéreo y atmósfera es utilizada de forma “indiscriminada” y existe poco o nulo control sobre las avionetas, emisión de productos químicos al medio físico y espacio aéreo y que es necesario legislar en este sentido y disponer de información veraz y pública de quienes están autorizados a realizar estas emisiones. Así, a raíz de noticias publicadas en prensa, ha reclamado el informe de autorización solicitado por la comunidad de Madrid o su Cámara Agraria al organismo de cuenca en relación con el sistema de lucha antigranizo por parte de la Red Antigranizo de la comunidad autónoma, de aquellos informes emitidos por el Instituto Nacional de Meteorología sobre la modificación del ciclo hidrológico; de los informes de autorización de las diversas Confederaciones Hidrográficas de España, de los últimos diez años, para llevar a cabo la modificación de la fase atmosférica del ciclo hidrológico o de aquellos emitidos al amparo del artículo 3.1 del Real Decreto 849/1986, de 11 de abril, por el que se aprueba el Reglamento del Dominio Público Hidráulico, para valorar, estudiar e informar sobre la modificación del régimen de lluvias.

 

El Ministerio de Medio Ambiente no aclara qué control realizan de las autorizaciones, tecnología y resultados obtenidos una vez optara por modificar la Ley de Aguas para prever la modificación de la fase atmosférica”, algo “decepcionante”, ha indicado el senador que reclamará el amparo de la Cámara ante el silencio ante sus preguntas.