L’objectiu és frenar els abusos laborals que es donen entre els treballadors del camp i la pràctica d’excessiva utilització d’Empreses de Treball Temporal per a les contractacions

Madrid, 2 de desembre de 2016

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han reclamat al Govern l’adopció de diverses mesures per garantir unes condicions de treball dignes a les persones treballadores del camp valencià. La proposta sorgeix per la constatació per part de les organitzacions agràries d’abusos laborals en el camp en plena temporada de la taronja. Així consideren necessari un reforç en el personal d’Inspecció de Treball que es desplaça acompanyat d’agents dels cossos de seguretat de l’Estat a les explotacions agrícoles per comprovar la legalitat de les contractacions i salaris. “Ens han relatat els representants sindicals l’ús i abús de les contractacions via empreses de treball temporal (ETT), amb cotitzacions irreals que estan empobrint al treballador, apartant-se del conveni de recol·lectors, sobreexplotant-lo ja que saben aquells que contracten als collidors de les dificultats econòmiques que travessen malauradament molts d’ells i s’aprofiten d’això en unes ocasions i, en altres, per a poder oferir preus competitius com els que els reclamen les grans cadenes de distribució, que s’aprofiten de l’entrada de productes de països tercers” , ha assenyalat Carles Mulet. Així un caixó de navelines, per posar un exemple, ha passat de pagar-se de 1,20 a 0,60 euros.

El senador territorial ha assegurat que “el Ministeri de Treball, com a responsable del cos d’Inspecció destina pocs recursos a lluitar contra aquestes pràctiques, pel que són necessaris més mitjans“. Compromís, després de consultar amb col·lectius implicats en el treball amb el camp entén com “raonable” la creació d’un equip de vuit persones amb aquest objectiu, que tindria un cost estimat de 300.000 euros l’any. La moció presentada i que es troba en tramitació planteja qüestions i dubtes sobre l’actual legislació en relació als contractes agraris que realitzen magatzems i cooperatives aprofitant-se de les ETT. En alguns casos han passat de tindre una relació de tres collidors propis front a un contractat via ETT a invertir les xifres, amb la consegüent precarització de les seues vides, cotitzacions menors a la Seguretat Social, explotació d’autòctons i estrangers.


Compromís reclama un equipo de ocho inspectores de trabajo en el campo valenciano para frenar la explotación

El objetivo es frenar los abusos laborales que se dan entre los trabajadores del campo y la práctica de excesiva utilización de Empresas de Trabajo Temporal para las contrataciones

Madrid, 2 de diciembre de 2016 

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han reclamado al Gobierno la adopción de diversas medidas para garantizar unas condiciones de trabajo dignas a las personas trabajadoras del campo valenciano. La propuesta surge por la constatación por parte de las organizaciones agrarias de abusos laborales en el campo en plena temporada de la naranja. Así consideran necesario un refuerzo en el personal de Inspección de Trabajo que se desplaza acompañado de agentes de los cuerpos de seguridad del Estado a las explotaciones agrícolas para comprobar la legalidad de las contrataciones y salarios. “Nos han relatado los representantes sindicales el uso y abuso de las contrataciones vía empresas de trabajo temporal (ETT), con cotizaciones irreales que están empobreciendo al trabajador, apartándose del convenio de recolectores, sobreexplotándolo ya que saben quienes contratan a los collidors (recolectores) de las dificultades económicas que atraviesan desgraciadamente muchos de ellos y se aprovechan de ello en unas ocasiones y, en otras, para poder ofrecer precios competitivos como los que le reclaman las grandes cadenas de distribución que se aprovechan de la entrada de productos de países terceros”, ha señalado Carles Mulet. Así un cajón de navelinas, por poner un ejemplo, ha pasado de pagarse de 1,20 a 0,60 euros.

El senador territorial ha asegurado que “el Ministerio de Trabajo, como responsable del cuerpo de Inspección destina pocos recursos a luchar contra estas prácticas, por lo que son necesarios más medios”. Compromís, tras consultar con colectivos implicados en el trabajo con el campo entiende “razonable” la creación de un equipo de ocho personas con este objetivo, que tendría un coste estimado de 300.000 euros al año. La moción presentada y que se halla en tramitación plantea cuestiones y dudas sobre la actual legislación en relación a los contratos agrarios que realizan almacenes de cooperativas aprovechándose de las ETT. En algunos casos han pasado de tener una relación de 3 collidors propios frente a uno contratado vía ETT a invertir las cifras, con la consiguiente precarización de sus vidas, menores cotizaciones a la Seguridad Social, explotación de autóctonos y extranjeros.