La política duta a terme en aquest àmbit des del Ministeri d’Indústria i Energia suposa un greu problema per a la indústria ceràmica, que concentra aproximadament el 94% de la producció espanyola

Els senadors de Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet reclamen en una moció la necessitat que s’establisca un marc jurídic específic de suport i foment a la cogeneració, “eina clau per a l’eficiència energètica, la sostenibilitat, la reindustrialització i la competitivitat del sector del taulell i garantir la seguretat jurídica de les inversions en cogeneració“. El senador territorial valencià, Carles Mulet, ha recordat que la modificació de diferents normatives que han modificat la retribució d’aquest tipus d’instal·lacions a partir de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, cogeneració i residus han suposat un greu revés cap aquesta tecnologia. La ceràmica és una de les principals indústries de les comarques de Castelló, on es concentra aproximadament el 94% de la producció espanyola i el 81% de les empreses del sector, que dóna feina a més de 15.000 persones directament i molts milers més indirectament. A més d’un marc normatiu favorable, la moció insta a “renovar les actuals plantes de cogeneració, ja que, si no, corren el risc que s’aturen i, per tant, deixen d’aportar a la societat els beneficis d’estalvi d’energia primària associats“.

En els últims anys, la participació de la indústria en el valor afegit d’alguns països europeus com Alemanya o Holanda ha romàs pràcticament invariable mentre que el sud d’Europa ha afrontat un fenomen de desindustrialització de les seues economies i la indústria en el nostre PIB ha caigut a 15,8% del PIB. “La indústria és una font indispensable de treball i de riquesa i, per tant, ha de ser una prioritat dels nostres governs que han de crear el marc legislatiu idoni i polítiques que fomenten la competitivitat i sostenibilitat del teixit productiu“, ha remarcat.

Importància de la cogeneració

La cogeneració és un sistema pel qual la indústria aprofita la calor que es genera en el procés de producció per reintroduir-lo en el sistema. Així, la cogeneració redueix el consum d’energia primària i és, per tant, una eina de competitivitat per a les indústries intensives en consum energètic, com la ceràmica. Tenint en compte que el 80 per cent de la producció del sector es dirigeix a mercats exteriors molt competitius, la cogeneració és clau per minorar els alts costos energètics, la qual cosa incrementa la competitivitat i la capacitat exportadora del sector.

La Comissió Europea ha reconegut recentment la contribució de la cogeneració a l’eficiència energètica i la productivitat de la indústria i ha instat els països membres a prendre mesures per impulsar-la. La cogeneració jugarà un paper clau per assolir l’objectiu d’estalviar el 20% de l’energia per a l’any 2020, que estableix la Directiva 2012/27/ E, d’eficiència energètica.

No obstant això, des del 2012, la política duta a terme des del Ministeri d’Indústria i Energia va en la direcció contrària. A l’Estat espanyol hi ha al voltant de 1.000 instal·lacions de cogeneració i les empreses industrials cogeneradores aporten el 20% del PIB industrial d’Espanya, però la reforma energètica va dur a la parada a 350 de les 1.000 instal·lacions de cogeneració existents després d’una reducció de 1.200 milions d’ euros anuals en la seua retribució. La indústria del taulell compta amb unes 80 plantes, encara que moltes no estan funcionant de manera regular o, fins i tot, s’han paralitzat. La reforma energètica ha tingut un cost per al sector, segons Ascer, de 28 milions d’euros, 56,4 milions d’euros si se sumen tots els efectes derivats de la reforma.

A més, el juliol passat, el Ministeri d’Indústria va ordenar la revisió de la retribució a la cogeneració, el que suposa una dràstica retallada addicional de 287 milions d’euros.


Compromís pide un marco legal para que la cogeneración ayude al ahorro y competitividad empresarial 

La política llevada a cabo en este ámbito desde el Ministerio de Industria y Energía supone un grave problema para la industria cerámica, que concentra aproximadamente el 94% de la producción española

València, 15 de noviembre de 2016

Los senadores de Compromís Jordi Navarrete y Carles Mulet reclaman en una moción la necesidad que se establezca un marco jurídico específico de apoyo y fomento a la cogeneración, “herramienta clave para la eficiencia energética, la sostenibilidad, la reindustrialización y la competitividad del sector del azulejo, y garantizar la seguridad jurídica de las inversiones en cogeneración”.  El senador territorial valenciano, Carles Mulet, ha recordado que la modificación de distintas normativas que han modificado la retribución de este tipo de instalaciones a partir de producción de energía eléctrica a partir de fuentes de energía renovables, cogeneración y residuos han supuesto un grave revés hacia esta tecnología. La cerámica es una de las principales industrias de las comarcas de Castelló, donde se concentra aproximadamente el 94% de la producción española y el 81 % de las empresas del sector, que da trabajo a más de 15.000 personas directamente y muchos miles más indirectamente. Además de un marco normativo favorable, la moción urge a “renovar las actuales plantas de cogeneración, ya que, si no, corren el riesgo de que se paren y, por tanto, dejen de aportar a la sociedad los beneficios de ahorro de energía primaria asociados”.

En los últimos años, la participación de la industria en el valor añadido de algunos países europeos como Alemania u Holanda ha permanecido prácticamente invariable mientras que el sur de Europa ha afrontado un fenómeno de desindustrialización de sus economías y la industria en nuestro PIB ha caído al 15,8 % del PIB. “La industria es una fuente indispensable de trabajo y de riqueza y, por tanto, debe ser una prioridad de nuestros gobiernos que deben crear el marco legislativo idóneo y políticas que fomenten la competitividad y sostenibilidad del tejido productivo”, ha remarcado.

Importancia de la cogeneración

La cogeneración es un sistema por el que la industria aprovecha el calor que se genera en el proceso de producción para reintroducirlo en el sistema. Así, la cogeneración reduce el consumo de energía primaria y es, por tanto, una herramienta de competitividad para las industrias intensivas en consumo energético, como la cerámica. Teniendo en cuenta que el 80 por ciento de la producción del sector se dirige a mercados exteriores muy competitivos, la cogeneración es clave para minorar los altos costes energéticos, lo cual incrementa la competitividad y la capacidad exportadora del sector.

La Comisión Europea ha reconocido recientemente la contribución de la cogeneración a la eficiencia energética y a la productividad de la industria y ha instado a los países miembros a tomar medidas para impulsarla. La cogeneración jugará un papel clave para alcanzar el objetivo de ahorrar
el 20% de la energía para el año 2020, establecido en la Directiva 2012/27/UE, de eficiencia energética.

Sin embargo, desde el 2012, la política llevada a cabo desde el Ministerio de Industria y Energía va en la dirección contraria. En el Estado español hay alrededor de 1.000 instalaciones de cogeneración y las empresas industriales cogeneradoras aportan el 20% del PIB industrial de España, pero la reforma energética llevó a la parada a 350 de las 1.000 instalaciones de cogeneración existentes tras una reducción de 1.200 millones de euros anuales en su retribución. La industria del azulejo cuenta con unas 80 plantas, aunque muchas no están funcionando de manera regular o, incluso, se han paralizado. La reforma energética ha tenido un coste para el sector, según Ascer, de 28 millones de euros, 56,4 millones de euros si se suman todos los efectos derivados de la reforma.

Además, el julio pasado, el Ministerio de Industria ordenó la revisión de la retribución a la cogeneración, lo que supone un drástico recorte adicional de 287 millones de euros.