Jordi Navarrete considera que l’ús d’esta substància s’ha permès obviant la part limitativa de l’autorització i preguntarà pel suport favorable de l’Estat espanyol

Davant de l’aprovació, per part de la Comissió Europea, de la prorroga de la llicència d’utilització del Glifosat i altres substancies, que l’agència ECHA (sigles en anglès) Agència Europea dels Productes Químics, ha qualificat com a potencialment perilloses per a la salut.

El Senador Jordi Navarrete, ha assegurat “no entendre, el per què la Comissió Europea, amb el vot a favor de l’Estat espanyol, ha posat  primer els interessos dels lobbies i les multinacionals, per  davant dels ciutadans, de les resolucions del Parlament Europeu. Fins i tot, segons la meua opinió, saltant-se normatives a nivell europeu“.

I continua, “el Parlament Europeu, en la seua resolució del 13 d’abril de 2016, limitava parcialment la proposta de re-autorització del glifosat presentada per la Comissió i posa, també una serie de limitacions, que ara la Comissió no ha tingut en compte”.

Limitacions com:

– No s’autoritzarà el glifosat per a usos no professionals, és a dir per a usos particulars, com en el jardí de casa.

– No s’autoritzarà la utilització a parcs públics, parcs infantils i jardins o a costat d’ells.

– No s’autoritzarà en els casos en que la gestió integrada de plagues siga suficient per a controlar les “males herbes”, això potser evitarà el seu ús a grans explotacions.

– Incloure limitacions estrictes en les aplicacions de dessecació prèvies a la collita.

A mes de tot això, continua, “aquesta autorització podria, anar en contra de la normativa europea”. Concretament el Reglament 1107/2009 relatiu a la comercialització de plaguicides.”Segons aquesta normativa, un pesticida solament és pot autoritzar si l’industria demostra que la substancia produïda o posada  al  mercat no té efectes nocius  per a la salud humana o animal ni cap efecte inacceptable al medi ambient i la industria no ho ha demostrat”, recorda.

També enuncia que una substancia activa solament ha de ser autoritzada si no està o no va a estar classificada com a cancerígena. “Aquesta classificació depèn de la ECHA i el glifosat, encara està pendent d’ella i, per tant, no pot tindre aquesta autorització. Per això  crec que  incompleix la normativa europea”, ha conclós.

Tot i que l’autorització s’ha fet per un curt periode de temps, de “només” 18 mesos, fins a finals de 2017, Compromís presentarà una serie de preguntes al  Govern de l’Estat Espanyol on pregunta pels motius del vot favorable a l’autorització de l’ús del glifosat, les mesures que prendrà el Govern per a reduir l’exposició a contaminants hormonals i als anomenats disruptors endocrins, com ha previst prohibir o evitar l’ús d’aquests tipus de plaguicides/fumigació en espais públics, parcs, jardins, centres escolar, centres sanitaris i altres espais públics tancats o quines polítiques implementarà el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat o el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i de Medi Ambient, que conduisquen a reduir l’exposició de la població, el aqüífers  i el medi ambient als contaminants hormonals.


Compromís reclama en el Senado acabar con el uso indiscriminado de glifosato en consonancia con las advertencias sanitarias

Jordi Navarrete considera que el uso de esta sustancia se ha permitido obviando la parte limitativa de la autorización y preguntará por el apoyo favorable de España

Madrid, 20 de agosto de 2016

Ante la aprobación, por parte de la Comisión Europea, de la prorroga de la licencia de utilización del glifosato y otras sustancias, que la agencia ECHA (siglas en inglés), Agencia Europea de los Productos Químicos, calificó como potencialmente peligrosas para la salud.

El Senador Jordi Navarrete, aseguró “no entender, el por qué la Comisión Europea, con el voto a favor de España, ha puesto primero los intereses de los lobbies y las multinacionales, por delante de los ciudadanos, de las resoluciones del Parlamento Europeo. Incluso, en mi opinión, saltándose normativas a nivel europeo“.

Y continúa, “el Parlamento Europeo, en su resolución del 13 de abril de 2016, limitaba parcialmente la propuesta de re-autorización del glifosato presentada por la Comisión y ponía, también una serie de limitaciones, que ahora la Comisión no ha tenido en cuenta“.

Limitaciones como:

– No se autorizará el glifosato para usos no profesionales, es decir para usos particulares, como en el jardín de casa.

– No se autorizará la utilización en parques públicos, parques infantiles y jardines o cerca de ellos.

– No se autorizará en los casos en que la gestión integrada de plagas sea suficiente para controlar las “malas hierbas”, esto quizás evitará su uso en grandes explotaciones.

– Incluir limitaciones estrictas en las aplicaciones de desecación previas a la cosecha.

Además de todo esto, continúa, “esta autorización podría, ir en contra de la normativa europea“. Concretamente el Reglamento 1107/2009 relativo a la comercialización de plaguicidas. “Según esta normativa, un pesticida sólo se puede autorizar si la industria demuestra que la sustancia producida o puesta en el mercado no tiene efectos nocivos para la salud humana o animal ni ningún efecto inaceptable en el medio ambiente y la industria no lo ha demostrado“, recuerda.

También enuncia que una sustancia activa solo debe ser autorizada si no está o no va a estar clasificada como cancerígena. “Ésta clasificación depende de la ECHA y el glifosato, aún está pendiente de ella y, por tanto, no puede tener esta autorización. Por eso creo que incumple la normativa europea“, concluyó.

Aunque la autorización se ha hecho por un corto periodo de tiempo, de “sólo” 18 meses, hasta finales de 2017, Compromís presentará una serie de preguntas al Gobierno del Estado Español donde pregunta por los motivos del voto favorable a la autorización del uso del glifosato, las medidas que tomará el Gobierno para reducir la exposición a contaminantes hormonales y los llamados disruptores endocrinos, cómo ha previsto prohibir o evitar el uso de estos tipos de plaguicidas / fumigación en espacios públicos, parques, jardines, centros escolares, centros sanitarios y otros espacios públicos cerrados o qué políticas implementará el Ministerio de Sanidad o el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, que conduzcan a reducir la exposición de la población, el acuíferos y el medio ambiente a los contaminantes hormonales.