Amnistia Internacional qüestiona en el seu informe el discriminatori asil espanyol

Els senadors de Compromís han anunciat que van a recollir el guant de l’ONG Amnistia Internacional, amb el què demanen mesures polítiques per ajudar els sol·licitants d’asil, que estan tardant mesos a ser atesos per primera vegada al nostre país. Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete reclamaran a partir de la setmana que, un cop es constituisquen les noves Corts, avanços en el Reglament de la Llei d’Asil a Espanya i l’actualització de la Llei que les ONG consideren “obsoleta” per no haver incorporat les últimes directives europees, com la relativa a l’obligació de donar acollida als sol·licitants durant tot el procés d’asil.

Segons Mulet “es tracta d’immigrants que després de dos anys segueixen esperant una resolució sobre la petició per obtenir l’estatut de refugiat i processos que l’administració alenteix o paralitza a l’espera que la situació millore en els llocs d’origen dels sol·licitants, el que en moltes situacions suposa un tracte indigne i poc humanitari“.

Aquestes són algunes de les casuístiques amb què es troben les persones que fugen de la persecució i la violència que viuen als seus països i arriben a Espanya a la recerca de protecció internacional i amb una situació d’alta vulnerabilitat, d’acord amb Amnistia Internacional. L’ONG defineix en el seu informe L’asil a Espanya:un sistema poc acollidor, la política d’asil espanyola com “discriminatòria, arbitrària, obsoleta i ineficaç“.

Les xifres parlen per si soles. L’any passat Espanya només va atorgar protecció internacional a 1.020 persones, mentre que les sol·licituds van arribar als 14.780, un nombre de peticions baix en relació als seus veïns europeus. Així, el nombre de sol·licitants d’asil a Europa es va duplicar el 2015 respecte a l’any passat, arribant a 1.321.600 i es van resoldre favorablement poc més 300.000. A més, Espanya ha assumit un paper molt poc d’acord amb les seues responsabilitats en els reassentaments i les reubicacions de refugiats pactades en el marc de la major crisi de refugiats des de la II Guerra Mundial.

Però més enllà de les xifres, l’anàlisi detallada que aporta l’informe d’Amnistia Internacional a través d’entrevistes a peticionaris d’asil, posa en relleu els dèficits i la ineficàcia d’un sistema que pot condemnar a la “indigència” a aquells que demanen protecció, que es veuen abocats a trobar recer en albergs per a persones sense llar, en una situació d'”indefensió” o disposar d’alguna ajuda atorgada de forma arbitrària en funció dels pressupostos i, per tant, vulnerant el dret internacional.

En aquest context, Amnistia Internacional ha sol·licitat a l’estat espanyol que reforme el seu sistema d’acollida per a les persones sol·licitants d’asil i complisca els seus compromisos per reubicar i reassentar als refugiats i des de la coalició Compromís intentarem que no es perda més temps i es millore notablement la situació dels milers d’afectats“, ha conclòs Mulet.


Los senadores de Compromís reclamaran el desarrollo de la Ley de Asilo y ‘humanidad’ frente a las crisis de refugiados

Amnistía Internacional cuestiona en su informe el discriminatorio asilo español

València, 12 de juliol de 2016

Los senadores de Compromís han anunciado que van a recoger el guante de la ONG Amnistía Internacional en la que piden medidas políticas para ayudar a los solicitantes de asilo, que están tardando meses en ser atendidos por primera vez en nuestro país. Los senadores Carles Mulet y Jordi Navarrete reclamarán a partir de la próxima semana, una vez se constituyan las nuevas Cortes, avances en el Reglamento de la Ley de Asilo en España y la actualización de la Ley que las ONG consideran “obsoleta” por no haber incorporado las últimas directivas europeas, como la relativa a la obligación de dar acogida a los solicitantes durante todo el proceso de asilo.

Según Mulet “se trata de inmigrantes que tras dos años siguen esperando una resolución sobre su petición para obtener el estatuto de refugiado y procesos que la administración ralentiza o paraliza a la espera de que la situación mejore en los lugares de origen de los solicitantes, lo que en muchas situaciones supone un trato indigno y poco humanitario”.

Estas son algunas de las casuísticas con las que se encuentran las personas que huyen de la persecución y la violencia que viven en sus países y llegan a España en busca de protección internacional y con una situación de alta vulnerabilidad, de acuerdo con Amnistía Internacional. La ONG define en su informe El asilo en España: un sistema poco acogedor, la política de asilo española como “discriminatoria, arbitraria, obsoleta e ineficaz”.

Las cifras hablan por si solas. El año pasado España solo otorgó protección internacional a 1.020 personas, mientras que las solicitudes alcanzaron los 14.780, un número de peticiones bajo en relación a sus vecinos europeos. Así, el número de solicitantes de asilo en Europa se duplicó en 2015 respecto al pasado año, llegando a 1.321.600 y se resolvieron favorablemente poco más 300.000. Además, España ha asumido un papel muy poco acorde con sus responsabilidades en los reasentamientos y las reubicaciones de refugiados pactadas en el marco de la mayor crisis de refugiados desde la II Guerra Mundial.

Pero más allá de las cifras, el análisis pormenorizado que aporta el informe de Amnistía Internacional a través de entrevistas a peticionarios de asilo, pone de relieve los déficits y la ineficacia de un sistema que puede condenar a la “indigencia” a aquellos que demandan protección, que se ven abocados a encontrar cobijo en albergues para personas sin hogar, en una situación de “indefensión” o a disponer de alguna ayuda otorgada de forma arbitraria en función de los presupuestos y, por consiguiente, vulnerando el derecho internacional.

En este contexto, Amnistía Internacional ha solicitado al estado español que reforme su sistema de acogida para las personas solicitantes de asilo y cumpla con sus compromisos para reubicar y reasentar a los refugiados y desde la coalición Compromís vamos a intentar que no se pierda más tiempo y se mejore notablemente la situación de los miles de afectados”, ha concluido Mulet.