Carles Mulet: “urge un pacto entre los partidos para acabar con espectáculos lamentables como el protagonizado por el PP y Rita Barberá”
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha anunciado la presentación de una moción en el Senado en la cual se instará a iniciar la revisión, entre todas las instituciones implicadas, de la irrevocabilidad de los nombramientos de los cargos representativos no elegidos directamente por la ciudadanía.
Según Mulet “nuestra opción de democracia radical apuesta por un sistema en el cual los cargos públicos no tengan que dar cuentas al electorado solamente cada cuatro años cuando se convoquen elecciones, sino habilitar mecanismos para dar la cara y explicaciones a los ciudadanos de la gestión diaria y la confianza depositada en sus representantes. Revocar los cargos electos en un sistema de votación directa del ciudadano es, hoy por hoy, imposible pero, si existe voluntad política, sí se podría hacer en aquellos casos donde quien elige a los cargos son otros cargos; ya sean concejales que votan a diputados provinciales, o cortes autonómicas y o diputados autonómicos que eligen a senadores territoriales”.
Para el parlamentario de Compromís, “los diputados autonómicos del PP tendrían que tener la posibilidad de poder revocar a la persona que propusieron como senadora de los valencianos, Rita Barberá, si es que en algún momento sienten vergüenza por su actuación”. Mulet ha recordado que “la complicidad del PP con la corrupción es total. En el caso de los concejales de Valencia ha sido escandaloso, ya que no estamos hablando de cargos que robaban presuntamente para ellos, sino para el partido. Por lo tanto, si el partido es el germen, motor y espíritu la corrupción, no va a actuar contra él mismo y, por lo tanto, en el caso de la jefa de la corrupción, tampoco esperamos medidas que no han tomado hasta ahora; ni tan solo medidas cosméticas como en el grupo municipal de quitarle el carnet pero continuar con los mismos privilegios. Pero, al menos, queremos medidas para que partidos decentes sí que puedan revocar nombramientos que les salgan defectuosos”, ha dicho.
Mulet ha afirmado que la propuesta debatida hoy en el Senado de eliminar el aforo de los cargos públicos es “un primer paso en esa dirección”, pero “insuficiente”.
Para el senador valenciano “hay que eliminar el aforo, pero también los privilegios abusivos y hay que acabar con todo el blindaje existente de los cargos públicos. El PP ha utilizado las Cortes Generales para salvaguardar a corruptos o presuntos corruptos, a gente con problemas con la justicia para tener tratamiento VIP ante ésta y que no tengan que dar explicaciones antes tribunales ordinarios como el resto de mortales. Casos como los nombramientos de imputados o personas investigadas por la justicia, los valencianos los tenemos demasiado presentes: Senadores territoriales como Andrea Fabra, Alfonso Ferrada, Vicent Aparici, que precedieron a Rita Barberá, investigada por Ritaleaks, violar la ley de memoria Histórica, Caso Valmor, Caso Imelsa, Caso Taula, por no hablar de Alberto Fabra, sobre el cual planea también el caso Valmor”.
Compromís proposa acabar amb la irrevocabilitat dels senadors territorials
Carles Mulet: “urgeix un pacte entre els partits per acabar amb espectacles lamentables com el protagonitzat pel PP i Rita Barberá”
Madrid, 29 març 2016
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha anunciat la presentació d’una moció al Senat en la qual s’instarà a iniciar la revisió, entre totes les institucions implicades, de la irrevocabilitat dels nomenaments dels càrrecs representatius no elegits directament per la ciutadania.
Segons Mulet “la nostra opció de democràcia radical aposta per un sistema en el qual els càrrecs públics no hagen de donar comptes a l’electorat només cada quatre anys quan es convoquen eleccions, sinó habilitar mecanismes per donar la cara i explicacions als ciutadans de la gestió diària i la confiança dipositada en els seus representants. Revocar els càrrecs electes en un sistema de votació directa del ciutadà és, ara per ara, impossible però, si hi ha voluntat política, sí que es podria fer en aquells casos on qui tria als càrrecs són altres càrrecs; ja siguen regidors que voten a diputats provincials, o els parlaments autonòmica i o diputats autonòmics que trien a senadors territorials”.
Per al parlamentari de Compromís, “els diputats autonòmics del PP haurien de tenir la possibilitat de poder revocar la persona que van proposar com a senadora dels valencians, Rita Barberá, si és que en algun moment senten vergonya per la seva actuació”. Mulet ha recordat que “la complicitat del PP amb la corrupció és total. En el cas dels regidors de València ha estat escandalós, ja que no estem parlant de càrrecs que robaven presumptament per a ells, sinó per al partit. Per tant, si el partit és el germen, motor i esperit la corrupció, no va a actuar contra ell mateix i, per tant, en el cas de la cap de la corrupció, tampoc esperem mesures que no han pres fins ara; ni tan sols mesures cosmètiques com en el grup municipal de llevar-li el carnet però continuar amb els mateixos privilegis. Però, almenys, volem mesures perquè partits decents sí que puguen revocar nomenaments que els surtin defectuosos”, ha dit.
Mulet ha afirmat que la proposta debatuda avui al Senat d’eliminar l’aforament dels càrrecs públics és “un primer pas en aquesta direcció”, però “insuficient”.
Per al senador valencià “cal eliminar l’aforament, però també els privilegis abusius i cal acabar amb tot el blindatge existent dels càrrecs públics. El PP ha utilitzat les Corts Generals per salvaguardar a corruptes o presumptes corruptes, a gent amb problemes amb la justícia per tenir tractament VIP davant aquesta i que no hagen de donar explicacions abans tribunals ordinaris com la resta de mortals. Casos com els nomenaments d’imputats o persones investigades per la justícia, els valencians els tenim massa presents: Senadors territorials com Andrea Fabra, Alfonso Ferrada, Vicent Aparici, que van precedir a Rita Barberá, investigada per Ritaleaks, violar la llei de memòria històrica, Cas Valmor, cas Imelsa, cas Taula, per no parlar d’Alberto Fabra, sobre el qual planeja també el cas Valmor”.