Es presenta en el Senat la iniciativa enregistrada en les Corts Valencianes
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat en el Senat la mateixa proposta presentada recentment des de les Corts Valencianes per la diputada Mònica Àlvaro:
Text de la moció al Senat:
El Comité de les Regions de la Unió Europea és la cambra on estan representats els governs locals i regionals dels Estats membres de la Unió. Actualment la Generalitat Valenciana està present mitjançant les figures del Molt Honorable President de la Generalitat, Ximo Puig, i per la Consellera d’Agricultura, Media Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; l’Honorable Senyora Elena Cebrián.
En la seua carta de missió, el Comité justifica la seua existència en què, en tractar-se de la institució on es troben representats els nivells de govern més propers a la ciutadania, és un instrument per apropar la Unió a les persones dels Estats membres.
No obstant això, estudi rere estudi sobre la Unió Europea i les institucions comunitàries, es denota la progressiva pèrdua de confiança dels ciutadans de l’Estat espanyol en la Unió. Si bé la pèrdua de confiança envers les institucions comunitàries no és atribuïble al paper del Comité, no és menys cert que la comesa que s’arrogava no ha aconseguit contrarestar la mala valoració que la Unió arrossega per les actuacions de la Comissió i del BCE en la gestió de les diferents crisis del deute sobirà. D’igual manera, la proposició de la carta de missió del Comité no pareix haver-se acomplit.
Potser, la raó de les discrepàncies entre la declaració de missió i la realitat és el desconeixement generalitzat per part dels ciutadans europeus sobre què és i què fa el Comité de les Regions. Nogensmenys als sondatges especials sobre la Unió Europea que realitza el CIS no es pregunta per esta cambra. Però el cas és que aquest Comité no només no apareix als estudis del CIS, sinó que tampoc apareix entre les preguntes que es realitzen a l’Eurobaròmetre estàndard.
D’altra banda, les enquestes del CIS (estudis nº 2641 i nº 3022) mostren un fet significatiu en relació amb este assumpte. En primer lloc, el Parlament Europeu és la institució comunitària més coneguda (amb un grau de coneixement del 71’7%) per damunt del Consell de la UE (64’1%) i de la Comissió (69’4%). En segon lloc, és altra volta el Parlament la institució d’entre eixes tres amb una millor valoració, un 5’6 sobre 10, per damunt del 5’52 de la Comissió i del 5’48 del Consell de la UE. I no només això, sinó que en tercer lloc el 67’8% i el 80’9% dels enquestats consideren que l’Europarlament és molt important en la UE i que les seues decisions ens afecten de forma important respectivament.
És deduïble que l’alt grau de coneixement ciutadà i la valoració relativament positiva del Parlament Europeu, així com la notable diferència, tan en coneixement com en valoració respecte del Consell de la UE i la Comissió, responen al fet de que és l’únic òrgan escollit democràticament i de manera directa pels ciutadans de la Unió Europea.
A banda d’això, cal no obviar tampoc el seu paper i la seua capacitat de decisió en comparació amb les altres institucions europees. Si el Comité de les Regions és la cambra on estan representats els interessos regionals, és precís dotar-lo de potestat normativa per tal de seguir aprofundint en l’autogovern. Així, amb representació a una cambra legislativa, el País Valencià podrà anar més enllà en els afers europeus que no la limitada capacitat d’influència que puga tindre com a membre ocasional de la delegació espanyola del Consell de la Unió Europea.
El senat instar al Govern Central a promoure la reforma del Comité de les Regions al si del Consell Europeu:
a. Convertint-lo en una vertadera cambra de representació territorial amb potestat normativa més enllà del seu paper d’òrgan consultiu.
b. Que els seus membres siguen escollits per sufragi universal, directe i secret, en circumscripcions subestatals que al cas de l’Estat espanyol coincidirien amb les Comunitats Autònomes.