Mulet: “la mesura del 50 % i els autobusos llançadora són molt complexes des del punt de vista tècnic i generen més inconvenients”
El senador Carles Mulet s’ha reunit este matí amb representants de Renfe a València per analitzar la situació de constants retards i mala qualitat del servei públic com a conseqüència de les obres del tercer fil, que ha reduït de 80 a 38 el nombre de trens.
La delegació de Compromís ha apostat com a solució immediata la gratuïtat del bitllet mentre duren els treballs d’execució del tercer carril, que haurien d’haver acabat a finals de l’any passat i per als que no es té una data de finalització. Carles Mulet ha analitzat amb el personal de Renfe les dificultats que comportaria la anunciada creació d’una bonificació del 50% en el preu del bitllet, ja que ni les màquines expenedores ni el programari permeten fer aquesta discriminació temporal en les tarifes i es crea un conflicte amb els transbordaments entre línies i zones. La solució dels autobusos no soluciona res, ja que el temps per recórrer el tram entre Castelló i València seria superior a les 4 hores.
“Defensem esta gratuïtat, ja que no comporta problemes tècnics, pot satisfer més als usuaris que un descompte per un mal servei i tenim ja com experiència el bitllet a cost zero que va funcionar amb èxit a Catalunya mentre van durar les obres de l’AVE”, ha indicat el senador Mulet.
Els tècnics entenen que no hi ha d’haver cap problema en establir aquesta mesura, però que es tractarà d’una decisió política “i per tant anem a proposar-la des del Senat al Govern”.
“Pensem que ja haurien d’haver aprofitat les noves tecnologies per informar millor a la gent de la situació que tindran abans de pujar al tren i, per respecte no fer pagar per un servei precari”, ha afegit Mulet.
D’altra banda Compromís ha analitzat que seria raonable plantejar-se treballar únicament de nit en tant en quant ja s’estan incomplint els terminis i reduir així les molèsties en horari diürn als usuaris.
Els representants de Compromís, van acudir a la reunió molt preocupats per la congestió estructural que pateix el servei i amb molts dubtes sobre el tercer fil “que s’ha volgut vendre políticament com la solució i l’arribada de l’alta velocitat però que pensem que pot acabar perjudicant el servei, augmentant els costos de manteniment i avaries i col·lapsant més la infraestructura existent”, ha dit Mulet.
Per Compromís la mobilitat és fonamental i un dels problemes més grans que pateix el País Valencià, al mancar de línies, connexions, autovies i infraestructures al nivell que ens mereixem. “En este sentit veiem amb bons ulls les inversions que es puguen fer, tot i que no veiem clara l’adopció de la mesura del tercer carril, que no deixa de ser un parxe quan per la nostra capacitat exportadora hauríem de disposar a estes alçades de una doble línia, amb una per a les persones i l’altra per a les mercaderies, com es mereix el Corredor Mediterrani”, remarca Mulet.
Compromís ha fet palés el seu malestar per l’abandonament del ferrocarril convencional, que majoritàriament utilitzen els ciutadans pels seus desplaçaments, pel tancament de les estacions que han quedat en un estat lamentable i per la supressió de personal i serveis d’atenció al viatger.
Els actuals retards i increment en el preu dels bitllets estan centrifugant encara més a la població cap al transport privat o per carretera. De fet, segons les estimacions de la coalició, el nombre d’usuaris s’ha reduït en un 20 per cent mentre han durat les obres.
Dubtes sobre el futur
La situació que es viu a l’entorn de València amenaça amb reproduir-se cap al nord, el que afectarà les exportacions de mercaderies i retardarà combois amb origen o final a Catalunya. Per a Mulet, “una de les coses que ens preocupa sobremanera és la possible supressió de trens després del tercer carril, ja que sabem que algunes de les afeccions greus que està causant podrien mantenir-se en el futur”.
Un altre dels dubtes sobre el tipus de trens és saber si arribarà un AVE real, a alta velocitat o models ja coneguts i habituals com els Euromed o Alvia, ja que l’actual voltatge i la infraestructura no permet AVE que demanda 25.000 volts. Per tant ens temem que els trens que vagen pel tercer carril no puguen córrer més, sinó al contrari, ja que els canviadors de fil i noves senyalitzacions poden acabar alentint tots els trens en circulació fent que trens com l’Euromed o Alvia vagen fins i tot més lents que en l’actualitat.
“Arribats a este punt no entenem la demagògia que se n’ha fet del tema. No ens agrada el model i creiem que l’opció millor és la d’un únic ample en comptes del tercer carril, pel que lluitarem per millors infraestructures com sempre hem fet des de Compromís. L’actual sistema en execució és una farsa concebuda per a les mercaderies, no per a les persones”, ha lamentat.
A la reunió, han acudit José Luis Gil Gómez, gerent de Servei Públic de l’Est, Enrique Cárdenas Fernández, Gerent del Nucli de València i Felipe Gil Giménez, Cap de Producció.
Compromís plantea a Renfe la gratuidad del billete entre Castellón y Valencia mientras duran las obras del tercer carril
Mulet: “la medida del 50% y los autobuses lanzadera son muy complejas desde el punto de vista técnico y generan nuevos inconvenientes”
Valencia, 10 de marzo de 2016
El senador Carles Mulet se ha reunido esta mañana con representantes de Renfe en Valencia para analizar la situación de constantes retrasos y mala calidad del servicio público como consecuencia de las obras del tercer hilo, que ha reducido de 80 a 38 el número de trenes.
La delegación de Compromís ha apostado como solución inmediata la gratuidad del billete mientras duran los trabajos de ejecución del tercer carril, que deberían haber terminado a finales del año pasado y para los que no se tiene una fecha de finalización. Carles Mulet ha analizado con el personal de Renfe las dificultades que conlleva la anunciada creación de una bonificación del 50% en el precio del billete, ya que ni las máquinas expendedoras ni el software permiten hacer esta discriminación temporal en las tarifas y se crea un conflicto con los transbordos entre líneas y zonas. La solución de los autobuses tampoco soluciona nada, ya que el tiempo para recorrer el tramo entre Castellón y Valencia sería superior a las 4 horas.
“Defendemos esta gratuidad, ya que no conlleva problemas técnicos, puede satisfacer más a los usuarios que un descuento por un mal servicio y tenemos ya como experiencia el billete a coste cero que funcionó con éxito en Cataluña mientras duraron las obras del AVE”, indicó el senador Mulet.
Los técnicos entienden que no debe haber ningún problema en establecer esta medida, pero que se trata de una decisión política “y por lo tanto vamos a proponerla desde el Senado al Gobierno”.
“Pensamos que ya deberían haber aprovechado las nuevas tecnologías para informar mejor a la gente de la situación que tendrán antes de subir al tren y, por respeto, no hacer pagar por un servicio precario”, agregó Mulet.
Por otro lado Compromís ha analizado que sería razonable plantearse trabajar únicamente de noche en tanto en cuanto ya se están incumpliendo los plazos y reducir así las molestias en horario diurno a los usuarios.
El representante de Compromís, acudió a la reunión muy preocupado por la congestión estructural que sufre el servicio y con muchas dudas sobre el tercer hilo “que se ha querido vender políticamente como la solución y la llegada de la alta velocidad, pero que pensamos que puede acabar perjudicando el servicio, aumentando los costes de mantenimiento y averías y colapsando más la infraestructura existente”, dijo Mulet.
Para Compromís la movilidad es fundamental y uno de los mayores problemas que sufre el País Valenciano, al carecer de líneas, conexiones, autovías e infraestructuras al nivel que nos merecemos. “En este sentido vemos con buenos ojos las inversiones que se puedan hacer, aunque no vemos clara la adopción de la medida del tercer carril, que no deja de ser un parche cuando por nuestra capacidad exportadora deberíamos disponer a estas alturas de una doble línea, con una para las personas y la otra para las mercancías, como se merece el Corredor Mediterráneo”, remarca Mulet.
Compromís ha hecho patente su malestar por el abandono del ferrocarril convencional, que mayoritariamente utilizan los ciudadanos para sus desplazamientos, por el cierre de las estaciones, que han quedado en un estado lamentable y por la supresión de personal y servicios de atención al viajero.
Los actuales retrasos e incremento en el precio de los billetes están centrifugando aún más a la población hacia el transporte privado o por carretera. De hecho, según las estimaciones de la coalición, el número de usuarios se ha reducido en un 20 por ciento mientras están durando las obras.
Dudas sobre el futuro
La situación que se vive en el entorno de Valencia amenaza con reproducirse hacia el norte, lo que afectará a las exportaciones de mercancías y retrasará convoyes con origen o final en Cataluña. Para Mulet, “una de las cosas que nos preocupa sobremanera es la posible supresión de trenes después del tercer carril, ya que sabemos que algunas de las afecciones graves que está causando podrían mantenerse en el futuro”.
Otra de las dudas sobre el tipo de trenes es saber si llegará un AVE real, a alta velocidad o modelos ya conocidos y habituales como los Euromed o Alvia, ya que el actual voltaje y la infraestructura no permite AVE que demanda 25.000 voltios. Por lo tanto nos tememos que los trenes que vayan por el tercer carril no podrán correr más, al contrario, ya que los cambiadores de hilo y nuevas señalizaciones pueden acabar ralentizando todos los trenes en circulación haciendo que trenes como el Euromed o Alvia vayan hasta todo más lentos que en la actualidad.
“Llegados a este punto no entendemos la demagogia que se ha hecho del tema. No nos gusta el modelo y creemos que la opción mejor es la de un único ancho en vez del tercer carril, por lo que lucharemos por mejores infraestructuras como siempre hemos hecho desde Compromís. El actual sistema en ejecución es una farsa concebida para las mercancías, no para las personas”, lamentó.
A la reunión, acudieron José Luis Gil Gómez, gerente de Servicio Público del Este, Enrique Cárdenas Fernández, Gerente del Núcleo de Valencia y Felipe Gil Giménez, Jefe de Producción.