La diputada Mònica Àlvaro i el senador Carles Mulet adverteixen de que les dificultats de tramitació imposades pel PP posen en perill la tasca d’organitzacions solidàries en petits municipis i l’accés dels més necessitats als aliments

Compromís alerta que la burocràcia ha fet disminuir el nombre de famílies ateses i proposa mesures per facilitar l’accés i agilitzar la paperassa

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Àlvaro, i el senador territorial, Carles Mulet, han anunciat avui la presentació d’una sèrie d’iniciatives parlamentàries en ambdós parlaments per instar al nou Executiu que es configure “a implicar-se en millorar l’accés de la ciutadania més necessitada als Bancs d’Aliments, circumstància que s’ha entorpit amb les últimes mesures adoptades pel Govern espanyol”.
La diputada autonòmica Mònica Àlvaro ha destacat que “òbviament  el nostre objectiu és que no hi haja ningú que haja de recórrer a aquests bancs d’aliments, però mentre des del Consell estem fent grans esforços per revertir la situació de ruïna que ens va deixar el govern del PP, cal garantir que la gent no vegi entorpits els seus drets”.

Compromís ha afirmat que a conseqüència de les modificacions del PP, per accedir als bancs d’aliments s’exigeix ​​que els serveis socials públics o de treballadors socials acrediten la situació d’exclusió o vulnerabilitat de cada persona receptora. “Si aquest requisit ve derivat d’una normativa europea, cal buscar el mètode per reforçar aquests serveis socials que pugui emetre sense dilació els preceptius informes”. En aquest sentit, Mulet i Àlvaro han coincidit a afirmar que “l’emissió d’aquests informes s’ha complicat a causa del desmantellament dels serveis púbics i de les competències dels ajuntaments impulsat pel PP, per això hem de buscar mecanismes que agilitzin i facilitin a les persones més necessitades l’accés als aliments“. Compromís ha confiat que el nou Govern central siga més sensible amb les necessitats bàsiques de la població, i es reverteixi aquesta política de retallades i traves administratives.
Per la seva banda, el senador castellonenc de Compromís, Carles Mulet, ja ha presentat una pregunta escrita davant Govern exigint revertesca l’actual citació, després que i la respostes a les preguntes parlamentàries 684/83325 a 684/84238 (191.591-192.923) el Govern justifiqués la resolució de 25 febrer 2015 per la qual es canvia el mètode per concedir a les persones ajuts per beneficiar-se dels bancs d’aliments.
El Govern poc més que aplaudia la normativa europea que en teoria obligava que dificultava l’accés als aliments, ja que en una de les seves respostes apunta que “la determinació de la situació de persona desfavorida mitjançant informe de valoració realitzat per professionals públics o de les entitats participants, es va estimar com la forma més objectiva i homogènia pel que fa a la seva implantació a tot el territori nacional, així com la més senzilla per a les organitzacions o entitats participants en el programa d’aliments, ja que les persones desfavorides poden acudir directament als serveis socials públics per a l’obtenció d’aquest informe i per tant les entitats participants no han de suportar l’eventual càrrega d’aquesta labor”.

Davant d’aquest document, des de Compromís es va advertir “que les entitats socials que es dediquen altruista i voluntària a repartir aliments entre la població més necessitada veien com cada vegada es complicava més la paperassa sol·licitat pel FEGA”. Des de Compromís afegeixen que “amb la publicació d’aquesta Resolució corre el greu perill que milers d’entitats solidàries a tot l’Estat Espanyol es queden sense poder subministrar aliments per culpa de les més que desorbitades exigències del Ministeri”.
La nova normativa obliga les organitzacions voluntàries de repartiment d’aliments a aportar un informe de Serveis Socials per cada receptor de menjar. Això suposa que les delegacions més humils de petits municipis com Càritas locals, les assemblees de Creu Roja local, Mans Unides vegin perillar el futur de la seva tasca social per les dificultats administratives.
DISMINUÏXEN LES FAMÍLIES VALENCIANES AMB ACCÉS Al BANC D’ALIMENTS
De fet, les dades aportades, referits als municipis valencians: (http://www.senado.es/web/expedientappendixblobservlet?legis=10&id1=197079&id2=1) demostren com en la gran majoria de municipis ha disminuït el nombre de persones ateses pels bancs d’aliments; no perquè hi ha una millora substancial en l’economia, sinó simplement perquè moltes de les entitats prestatàries del servei es veuen incapacitades a continuar amb ell.
Per exemple, la premsa reitera aquestes dades publicant que el nombre de beneficiaris del Banc d’Aliments de Castelló ha disminuït gairebé en un 20% el 2015, a causa dels requisits més estrictes per poder accedir a l’ajut ia l’millora de la situació econòmica .
En concret, segons han informat fonts del Banc d’Aliments, el total de beneficiaris va ser de 16.498 l’any passat quan el 2014 la xifra es va situar en 20.328. També va baixar la quantitat d’aliments que es van repartir, de 1.374.000 el 2014 es va passar al 2.015-1.247.000. Així mateix, ha disminuït el nombre d’entitats socials que reparteixen, al 2015 van ser 88, és a dir 20 menys que el 2014.

 

Compromís insta desde les Corts y el Senado a facilitar el acceso a los bancos de alimentos

La diputada Mònica Àlvaro y el senador Carles Mulet advierten que las dificultades de tramitación impuestas por el PP ponen en peligro la labor de organizaciones solidarias en pequeños municipios y el acceso de los más necesitados a los alimentos

Compromís alerta que la burocracia ha hecho disminuir el número de familias atendidas y propone medidas para facilitar el acceso y agilizar el papeleo

La portavoz adjunta del Grup Parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes,  Mònica Àlvaro, y el senador territorial, Carles Mulet, han anunciado hoy la presentación de una serie de iniciativas parlamentarias en ambos parlamentos para instar al nuevo Ejecutivo que se configure “a implicarse en mejorar el acceso de la ciudadanía más necesitada a los Bancos de Alimentos, circunstancia que se ha entorpecido con las últimas medidas adoptadas por el Gobierno central”.

La diputada autonómica Mònica Àlvaro ha destacado que “obviamente nuestro objetivo es que no hay nadie que tenga que recurrir a estos bancos de alimentos, pero mientras des del Consell estamos haciendo grandes esfuerzos por revertir la situación de ruina que nos dejó el gobierno del PP, hay que garantizar que la gente no vea entorpecidos sus derechos”.

Compromís ha afirmado que a consecuencia de las modificaciones del PP, para acceder a los bancos de alimentos se exige que los servicios sociales públicos o de trabajadores sociales acrediten la situación de exclusión o vulnerabilidad de cada  persona receptora. “Si este requisito viene derivado de una normativa europea, hay que buscar el método para reforzar estos servicios sociales que pueda emitir sin dilación los preceptivos informes”. En este sentido, Mulet y Àlvaro han coincidido en afirmar que “la emisión de estos informes se ha complicado debido al desmantelamiento de los servicios púbicos y de las competencias de los ayuntamientos impulsado por el PP, por eso debemos buscar mecanismos que agilicen y faciliten a las personas más necesitadas el acceso a  los alimentos”. Compromís ha confiado en que el nuevo gobierno central sea más sensible con las necesidades básicas de la población, y se revierta esta política de recortes y trabas administrativas.

Por su parte, el senador castellonense de Compromís, Carles Mulet, ya ha presentado una pregunta escrita ante Gobierno exigiendo  revierta la actual citación, después que e la respuestas a la preguntas parlamentarias  684/83325 a 684/84238 ( 191591 a 192923)  el Gobierno justificase la resolución de 25 de febrero de 2015 por la cual se cambia el método para conceder a las personas las ayudas para beneficiarse de los bancos de alimentos.

El Gobierno poco más que aplaudía la normativa europea que en teoría obligaba que dificultaba el acceso a los alimentos, ya que en una de sus respuestas apunta que “la determinación de la situación de persona desfavorecida mediante informe de valoración realizado por profesionales públicos o de las entidades participantes, se estimó como la forma más objetiva y homogénea en cuanto a su implantación en todo el territorio nacional, así como la más sencilla para las organizaciones o entidades participantes en el programa de alimentos, ya que las personas desfavorecidas pueden acudir directamente a los servicios sociales públicos para la obtención de este informe y por tanto las entidades participantes no deben soportar la eventual carga de esta labor”.

Ante este documento, desde Compromís se advirtió “que las entidades sociales que se dedican altruista y voluntariamente a repartir alimentos entre la población más necesitada veían como cada vez se complicaba más el papeleo solicitado por el FEGA”. Desde Compromís añaden que “con la publicación de esta Resolución corre el grave peligro de que miles de entidades solidarias en todo el  Estado Español se quedan sin poder suministrar alimentos por culpa de las más que desorbitadas exigencias del Ministerio”.

La nueva normativa obliga a las organizaciones voluntarias de reparto de alimentos a aportar un informe de Servicios Sociales por cada receptor de comida. Ello supone que las delegaciones más humildes de pequeños municipios como Cáritas locales, las asambleas de Cruz Roja local, Manos Unidas vean peligrar el futuro de su labor social por las dificultades administrativas.

DISMINUYEN LAS FAMILIAS VALENCIANAS CON ACCESO AL BANCO DE ALIMENTOS

De hecho, los datos aportados, referidos a los municipios valencianos: (http://www.senado.es/web/expedientappendixblobservlet?legis=10&id1=197079&id2=1) demuestran como en la gran mayoría de municipios ha disminuido el número de personas atendidas por los bancos de alimentos; no porqué hay una mejoría substancial en la economía, sino simplemente porqué muchas de las entidades prestatarias del servicio se ven incapacitadas a continuar con él.

Por ejemplo, la prensa reitera estos datos publicando que el número de beneficiarios del Banco de Alimentos de Castellón ha disminuido casi en un 20% en el 2015, debido a los requisitos más estrictos para poder acceder a la ayuda y a la mejoría de la situación económica.

En concreto, según informaron fuentes del Banco de Alimentos, el total de beneficiarios ascendió a 16.498 el año pasado cuando en el 2014 la cifra se situó en 20.328. También descendió la cantidad de alimentos que se repartieron, de 1,374 millones en el 2014 se pasó en el 2015 a 1,247 millones. Asimismo, ha disminuido el número de entidades sociales que reparten, en el 2015 fueron 88, es decir 20 menos que en el 2014.