Castelló, a 26 d’octubre de 2015.

 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha explicat avui que malgrat saber-se des del principi que la zona on, arbitràriament i per interessos concrets, es va voler ubicar l’aeroport de Vilanova, genera problemes per les condicions atmosfèriques (en especial els vents i les boires), en cap moment s’ha treballat com pertocaria en dotar-lo de les característiques que li permetrien poder funcionar amb les boires que, com ja s’advertien, són constants en la zona i han ocasionat ja els primers problemes al deixar inoperatives les instal·lacions.

 

Segons Mulet “esta falta de previsió està ocasionant ja problemes als usuaris i acabarà generant un sobrecost si es volen condicionar les instal·lacions, el que sempre acabem pagant els contribuents. Despropòsit rere despropòsit”. En eixe sentit, el representant de Compromís a la Cambra Alta ha recordat que l’aeroport no està catalogat per actuar en eixes condicions de visibilitat; ja que hauria de tenir un sistemes d’ajuda a l’aterratge específics per a eixes condicions meteorològiques.

 

El de Castelló -segons s’ha pogut constatar consultant amb els tècnics- té un sistema d’aproximació instrumental de Categoria I per a la pista 06, i un visual, senzill, a la pista 24 (les pistes són d’entrada/sortida 060/240), per la qual cosa no poden aterrar avions en condicions de visibilitat reduïda.

 

Aquesta Categoria I, té el que es diu un ILS estàndard (ILS, són les sigles en anglès d’Instrumental Landing System, Sistema d’Aterratge per Instruments), que el permeten aterratges amb una visibilitat de 2.400 peus (732 metres), o 1.800 peus (549 metres) en cas que la pista tinga il·luminació de línia central i de la zona de presa de contacte, i un mínim de sostre de núvols de 200 peus (60 metres)

 

El sistemes avançats de Categoria II i III que, òbviament, no és este el cas, permeten operacions de visibilitat quasi zero, però, a banda l’aeroport ha d’estar certificat per aquesta categoria, amb la qual cosa els sistemes d’ajuda són més complexos i, per tant, costen més diners en inversió. Això només ho tenen aeroports grans. A banda, també necessiten d’una certificació addicional de l’avió i la tripulació.

 

En resum: una cosa sabuda per tots els que volen per aquesta zona és que de boira espessa per allí, a l’hivern n’hi ha sempre i, per això, probablement esta ni serà la primera ni l’última vegada que aquest passen cancel·lacions d’aterratges, per no parlar de les ventades fortes, que també poden ser un greu problema quan comencen allà pel novembre o desembre i fins l’abril o maig. “Des del principi esta ubicació en terrenys del que ha era el vicepresident de la Diputació, han generat infinitat de problemes i el de les boires ja advertim serà un veritable maldecap que, com sempre, si es vol resoldre, haurà d’acabar amb una infinitat de tràmits i sobrecostos que haurem de pagar entre tots. Tot per encabotar-se en una ubicació gens raonable” ha conclòs Mulet.

 

 

Mulet recuerda que el aeropuerto de Castelló no está adaptado para las nieblas a pesar de saberse los problemas de la zona



Castelló, a 26 de octubre de 2015.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha explicado hoy que a pesar de saberse desde el principio que la zona dónde, arbitrariamente y por intereses concretos, se quiso ubicar el aeropuerto de Vilanova, genera problemas por las condiciones atmosféricas (en especial los vientos y las nieblas), en ningún momento se ha trabajado cómo correspondería al dotarlo de las características que le permitirían poder funcionar con las nieblas que, como ya se advertían, son constantes en la zona y han ocasionado ya los primeros problemas al dejar inoperativas las instalaciones.

Según Mulet “esta falta de previsión está ocasionando ya problemas a los usuarios y acabará generando un sobrecoste si se quieren acondicionar las instalaciones, lol que siempre acabamos pagando los contribuyentes. Despropósito detrás despropósito”. En ese sentido, el representante de Compromís a la Cámara alta ha recordado que el aeropuerto no está catalogado para actuar en esas condiciones de visibilidad; puesto que tendría que tener un sistemas de ayuda al aterrizaje específicos para esas condiciones meteorológicas.

El de Castelló -según se ha podido constatar consultando con los técnicos- tiene un sistema de aproximación instrumental de Categoría I para la pista 06, y un visual, sencillo, a la pista 24 (las pistas son de entrada/salida 060/240), por lo cual no pueden aterrizar aviones en condiciones de visibilidad reducida.

Esta Categoría I, tiene lo que se denomina un ILS estándar (ILS, son las siglas en inglés de Instrumental Landing System, Sistema de Aterrizaje por Instrumentos), que lo permiten aterrizajes con una visibilidad de 2.400 pies (732 metros), o 1.800 pies (549 metros) en caso de que la pista tenga iluminación de línea central y de la zona de toma, y un mínimo de techo de nubes de 200 pies (60 metros)

El sistemas avanzados de Categoría II e III que, obviamente, no es este el caso, permiten operaciones de visibilidad casi cero, pero, a parte el aeropuerto tiene que estar certificado por esta categoría, con lo cual los sistemas de ayuda son más complejos y, por lo tanto, cuestan más dinero en inversión. Esto sólo lo tienen aeropuertos grandes. A parte, también necesitan de una certificación adicional del avión y la tripulación.

En resumen: una cosa sabida por todos los que vuelan por esta zona es que de niebla espesa por allí, en invierno hay siempre y, por eso, probablemente esta ni será la primera ni la última vez que por  esto pasa que se producen cancelaciones de aterrizajes, para no hablar de los vientos fuertes, que también pueden ser un grave problema cuando empiezan allá por noviembre o diciembre y hasta abril o mayo. “Desde el principio esta ubicación en terrenos del que era el vicepresidente de la Diputación, han generado infinidad de problemas y el de las nieblas ya advertimos será un verdadero quebradero de cabeza que, como siempre, si se quiere resolver, tendrá que acabar con una infinidad de trámites y sobrecostes que tendremos que pagar entre todos. Todo por entestarse en una ubicación nada razonable” ha concluido Mulet.