El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat de 2016 i una bateria de preguntes escrites dirigides al Govern, en les quals es demana corregir l’abús dels valors cadastrals en el municipi de Benicàssim.

Els valors cadastrals dels immobles de Benicàssim, que van ser establits prenent com a referència els valors de mercat de l’any 2.006, estan superant en molts casos els valors de mercat. La transcendència tributària que té un valor cadastral desproporcionat amb la realitat del mercat és molt important, i incideix, entre uns altres, en el càlcul de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, de l’Impost de societats, de l’Impost sobre el Patrimoni, en l’IVA, de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (conegut com a “plusvàlua municipal”).

A Benicàssim, com en altres municipis valencians, gràcies a bombolla immobiliària es van iniciar nombrosos procediments urbanístics, conseqüència dels mateixos la pràctica totalitat del terme municipal ostenta la qualificació urbanística de sòl urbà. Tot i que tots els nous desenvolupaments estan paralitzats i no sembla que en molt temps vagen a reprendre’s les actuacions. Mentrestant, els veïns de Benicàssim afectats per aquestes actuacions estan sotmesos a tota a la càrrega impositiva que porta aparellada la qualificació dels seus terrenys el que suposa un greuge molt significatiu.

Per açò s’ha instat al Govern al fet que inste a la Direcció general de Cadastre Immobiliari de Castelló a incoar un procediment d’esmena de discrepàncies en quant el valor cadastral fixat per a la majoria dels immobles de Benicàssim, en la ponència de valors de l’any 2006, no concorda amb la realitat econòmica dels mateixos. I que s’inicie, entre altres mesures un i procediment de valoració col·lectiva, de caràcter general, dels béns immobles del Municipi de Benicàssim, en haver-se posat de manifest diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents. Com així ha quedat demostrat en les estadístiques governamentals dels anys posteriors que si reflecteixen la realitat dels preus de mercat d’immobles.

Mulet ha explicat que malgrat la imminent dissolució de les Corts Generals per la convocatòria d’eleccions, amb la configuració del nou Govern Central i el nou Senat, es reprendran les accions per a corregir aquesta situació que no afecta en exclusiva a aquest municipi en concret sinó a gran part dels valencians afectats per la bombolla immobiliària”

 

Mulet pide desde el Senado al Gobierno corregir los valores catastrales de Benicàssim

 

El senador de Compromís, Carles Mulet,  ha registrado una enmienda a los Presupuestos Generales del Estado de 2016 y una batería de preguntas escritas dirigidas al Gobierno, en las cuales se pide corregir el abuso de los valores catastrales en el municipio de Benicàssim.

 

Los valores catastrales de los inmuebles de Benicàssim, que fueron establecidos tomando como referencia los valores de mercado del año 2.006, están superando en muchos casos los valores de mercado. La trascendencia tributaria que tiene un valor catastral desproporcionado con la realidad del mercado es muy importante, e incide, entre otros, en el cálculo del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, del Impuesto sobre Sociedades, del Impuesto sobre el Patrimonio, en el IVA, del Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana (conocido como “plusvalía municipal”).

 

En Benicàssim, como en otros municipios valencianos, al albur de la burbuja inmobiliaria se iniciaron numerosos procedimientos urbanísticos, consecuencia de los mismos la práctica totalidad del término municipal ostenta la calificación urbanística de suelo urbano. Aun cuando todos los nuevos desarrollos están paralizados y no parece que en mucho tiempo vayan a retomarse las actuaciones. Mientras tanto, los vecinos de Benicàssim afectados por dichas actuaciones están sometidos a toda a la carga impositiva que lleva aparejada la calificación de sus terrenos lo que supone un agravio muy significativo.

 

Por ello se ha instado al Gobierno a que inste  a la Dirección General de Catastro Inmobiliario de Castelló a incoar un procedimiento de subsanación de discrepancias en cuanto  el valor catastral fijado para la mayoría de los inmuebles de Benicàssim, en la ponencia de valores del año 2006, no concuerda con la realidad económica de los mismos.  Y que se inicie, entre otras medidas un e procedimiento de valoración colectiva, de carácter general, de los bienes inmuebles del Municipio de Benicàssim, al haberse puesto de manifiesto diferencias sustanciales entre los valores de mercado y los que sirvieron de base para la determinación de los valores catastrales vigentes. Como así ha quedado demostrado en las estadísticas gubernamentales de los años posteriores que si reflejan la realidad de los precios de mercado de inmuebles.

 

Mulet ha explicado que a pesar de la inminente disolución de las Cortes Generales por la convocatoria de elecciones, con la configuración del nuevo Gobierno Central y el nuevo Senado, se reemprenderán las acciones para corregir esta situación que no afecta en exclusiva a este municipio en concreto sino a gran parte de los valencianos afectados por la burbuja inmobiliaria”