resposta en  l’enllaç

http://www.senado.es/web/actividadparlamentaria/iniciativas/detalleiniciativa/index.html?id1=684&id2=083545&legis=10

Les mesures antidumping tenen una vigència inicial de 5 anys, per la qual cosa el 16 de setembre de 2016 finalitzen i poden prorrogar-se cinc anys mes.

El Senador de Compromís Carles Mulet va preguntar al Govern Central recentment per escrit que dins de les seues competències, quines mesures pensava adoptar davant la Unió Europea perquè mantinga les mesures per a protegir al sector tauleller davant la competència deslleial Xina.

Segons explicava en el text de la seua pregunta, “els defensors a ultrança del lliure mercat, en via de canonització ara amb el terrorífic tractat transatlàntic (TTIP), poden al mateix temps que defensen la llei de la jungla i del salve’s qui puga, aplicar mesures proteccionistes en certs sectors estratègics quan els interessa; des de salvar els estats entitats bancàries, a aplicar aranzels o traves exportadores quan està en joc els interessos de les grans empreses, per açò, demanar mantenir mesures bàsiques de protecció contra la competència deslleial, entra dins fins i tot dels paràmetres neoliberals, així que no hem de ser nosaltres els qui renuncien a ells.

Així, en el Mulet relatava com a la Unió Europea va adoptar una sèrie de mesures contra el dúmping o competència deslleial del taulell xinés en 2011, i que caducaria al setembre de 2016, “Xina estava venent a baix cost o fins i tot a pèrdues taulell a Europa, que estava fent saltar per l’aire tot el sistema de producció i qualitat dels productors europeus, on Castelló precisament és un territori pioner. L’aplicació d’aranzels al sector Xinés en tota Europa (entre un 23 i 36 %) va permetre donar una pilota d’oxigen al sector castellonenc, justament quan la crisi econòmica feia estralls en tots els sectors econòmics.

I instava al fet que el Govern Central, dins de les seues competències, hauria d’emplaçara els òrgans europeus a mantenir aquestes mesures aranzelàries per a permetre als productors europeus continuar cap a davant, ja que podem competir en qualitat, en recerca i desenvolupament, en disseny, en qualitat laboral dels i les treballadores, en una producció respectuosa amb l’entorn, però no amb els baixos preus que Xina pot oferir gràcies a renunciar a tot l’exposat (garanties laborals, mitjà ambientals..etc). Hem vist al Govern intercedir davant Europa per a beneficiar a sectors estratègics diversos, i no hi ha més important motor per a l’economia de les comarques de Castelló, que el taulell, i per açò esperem que també s’implique per a mantenir aquestes mesures.
LA resposta donada ara pel Govern:


En relació amb la pregunta de referència, cal informar a La seua Senyoria que mitjançant el Reglament d’Execució (UE) Nº 917/2011 del Consell, de 12 de setembre de 2011, pel qual s’estableix un dret antidumping definitiu i es percep definitivament el dret provisional establit sobre les importacions de rajoles de ceràmica originàries de la República Popular Xina, la Unió Europea va establir mesures que van adoptar la forma d’un dret “ad valorem” que oscil·la (depenent de les empreses) entre el 26,3% i el 69,7% que van suposar una pilota d’oxigen per al sector tauleller en un context de crisi econòmica generalitzada.

L’Administració espanyola va col·laborar estretament amb el sector espanyol en la preparació de la denúncia antidumping per a la seua presentació davant la Comissió Europea i va impulsar i va recolzar la recerca antidumping que va concloure molt satisfactòriament en la imposició de les mesures esmentades. Tal com estableix la reglamentació comunitària, les mesures antidumping tenen una vigència inicial de 5 anys, per la qual cosa el 16 de setembre de 2016 seria la data en la qual està prevista la seua expiració.

No obstant açò és possible iniciar el que es denomina “revisió per expiració”, que és una recerca que determina si l’eliminació de les actuals mesures poden donar lloc a la reaparició de dúmping en les importacions xineses i la recurrència de dany per a la indústria productora comunitària. Si foren així les determinacions de la recerca, les mesures antidumping contra les importacions de rajoles ceràmiques procedents de Xina podrien ser prorrogades per un període addicional de 5 anys. La revisió per expiració la duu a terme la Comissió Europea, però per a açò és necessari que la indústria que ha actuat com a denunciant en el procediment antidumping original present prèviament una sol·licitud degudament fonamentada, sent el 16 de juny de 2016 la data límit per a açò. És important ressaltar que mentre que es duu a terme aquesta recerca (des de l’endemà a l’expiració de les actuals mesures i durant un període de 12-15 mesos) els drets antidumping seguirien en vigor.

El Govern està fermament convençut de la necessitat d’actuar amb fermesa en la defensa dels interessos de les empreses espanyoles, màxim quan es tracta de pràctiques irregulars de comerç com el dúmping, per part de Xina o qualsevol un altre tercer país que recórrega a aquestes pràctiques. Per açò, el Govern ofereix suport al sector tauller espanyol per a assessorar-li en l’elaboració de la sol·licitud de revisió que han de presentar davant la Comissió Europea. 194.571 16/09/2015 13:26 Així mateix, si s’iniciara la revisió per expiració, el Govern, tal com ha ocorregut en altres ocasions, s’implicarà de manera activa en el mateix perquè el resultat final siga el més favorable possible als interessos de les empreses espanyoles.