El Senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat avui una pregunta escrita al Govern perquè explique els incidents que s’han produït amb l’avaria del sistema informàtic que ha deixat a tot el sector pesquer desatès durant aquesta matinada del dia 16 i exposats a ser sancionats al ’impedir-se’ls realitzar el tràmit obligat de el “diari electrònic”.
Segons s’ha informat al senador de Compromís “ És una obligació des de finals dels anys 60 el que els bucs pesquers compten amb un diari d’abord on anoten les seues captures diàries. En aquest sentit, l’administració exigeix la veracitat d’aquestes anotacions i que es troben dins dels límits regulats.”
No obstant açò, mètodes tradicionals han d’actualitzar-se i traure profit de les noves tecnologies. Per aquest motiu, el Reglament (CE) No 1224/2009 del Consell, de 20 de novembre de 2009, pel qual s’estableix un règim comunitari de control per a garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna, sent l’obligació que determinats bucs instal·len un sistema electrònic d’enregistrament i transmissió de dades relatives a la pesca. Aquest sistema es denomina diari electrònic de bord o DEA i és obligatori per als bucs superiors als 12 metres d’eslora.
Doncs el passat 16 de setembre va fallar aquest sistema en tot l’estat espanyol, amb la consegüent inseguretat per al sector. Una única persona de nit i tres de dia han d’arreplegar les trucades, consultes i queixes de tots els afectats, “molts pescadors no podien comunicar amb aquest servei, amb el que es van exposar a possibles sancions si no comunicaven les captures prèvies, amb total inseguretat. Davant aquest cas d’avaries hauria d’existir un protocol que no existeix, i donar total seguretat als pescadors perquè aquest tipus d’incidents, per açò hem preguntat si són freqüents aquestes avaries en el servidor, quantes persones atenen la línia telefònica una vegada cau el servidor per a arreplegar avisos telefònics i comunicacions, si existeix alguna compensació en aquests casos o indicacions clares per als afectats que a primera hora de la jornada es troben sense haver transmès les dades de captures i que no poden fer-se a la mar sense garanties
Compromís pide explicaciones al Gobierno por la avería que dejó desatendidos a los pescadores de todo el Estado y expuestos a ser sancionados
El Senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentado hoy una pregunta escrita al Gobierno para que explique los incidentes que se han producido con la avería del sistema informático que ha dejado a todo el sector pesquero desatendido durante esta madrugada del día 16 y expuestos a ser sancionados al imperdírseles realizar el trámite obligado del “diario electrónico”.
Según se ha informado al senador de Compromís “ Es una obligación desde finales de los años 60 el que los buques pesqueros cuenten con un diario de abordo donde anoten sus capturas diarias. En este sentido, la administración exige la veracidad de dichas anotaciones y que se encuentran dentro de los límites regulados.”
Sin embargo, métodos tradicionales deben actualizarse y sacar provecho de las nuevas tecnologías. Por este motivo, el Reglamento (CE) No 1224/2009 del Consejo, de 20 de noviembre de 2009, por el que se establece un régimen comunitario de control para garantizar el cumplimiento de las normas de la política pesquera común, sienta la obligación de que determinados buques instalen un sistema electrónico de grabación y transmisión de datos relativos a la pesca.Este sistema se denomina diario electrónico de a bordo o DEA y es obligatorio para los buques superiores a los 12 metros de eslora.
Pues bien el pasado 16 de septiembre falló este sistema en todo el estado español, con la consiguiente inseguridad para el sector. Una única persona de noche y tres de día deben recoger las llamadas, consultas y quejas de todos los afectados, “muchos pescadores no podían comunicar con este servicio, con lo que se expusieron a posibles sanciones si no comunicaban las capturas previas, con total inseguridad. Ante este caso de averías debería existir un protocolo que no existe, y dar total seguridad a los pescadores para que este tipo de incidentes, por eso hemos preguntado si son frecuentes estas averías en el servidor, cuántas personas atienden la línea telefónica una vez cae el servidor para recoger avisos telefónicos y comunicaciones, si existe alguna compensación en estos casos o indicaciones claras para los afectados que a primera hora de la jornada se encuentran sin haber transmitido los datos de capturas y que no pueden hacerse a la mar sin garantías