PP i Vox han rebutjat hui un sistema que suposarà una notable millora en el finançament de l’EMT i assegurarà la millora del transport públic i de qualitat donant resposta a les demandes de l’àrea metropolitana de València

MADRID, 23 de setembre de 2020

Els vots de PSOE, ERC-Bildu, C’s, Junts per Catalunya i del Grup de l’Esquerra Confederal (integrat per Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai i Catalunya En Comú Podem) han donat suport a la presa en consideració de la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Metropolità. La Proposició s’ha aprovat amb 146 vots a favor, 91 en contra i 16 abstencions.

La Llei (rebutjada per PP, Vox i Grup Basc) busca actualitzar el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i rigorós respecte a la protecció física del medi ambient. 

Carles Mulet, promotor de la iniciativa, en la seua intervenció ha recordat que “Espanya és l’únic país europeu que no compta amb una norma d’aquest tipus enfront de països com Alemanya o França, en els quals porta vigent al voltant de quaranta anys”. El text aposta per acabar amb l’actual model arbitrari, que genera que hi haja poblacions que reben 0,05 euros per habitant, i en canvi unes altres superen els 20 euros. “La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l’oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei. Parlem d’assegurar la millora del transport públic i de qualitat i donar resposta especialment a les demandes de l’àrea metropolitana de València, més fons i informació”, ha assenyalat.

A nivell internacional es prenen mesures de cara a millorar la mobilitat o la reducció de vehicles i contaminació, però autonomies com la valenciana se les desitgen per a fer polítiques quan pateixen una evident discriminació en les subvencions estatals al transport. “Mentre Madrid ha rebut en 10 anys 1 358 milions o Barcelona 1 091, el transport metropolità valencià tan sols n’ha percebut 83 amb la meitat de la població, sense que existisca un criteri consensuat i objectiu per a un tracte igualitari i just”, ha declarat Mulet.

El grup valencià del PP vota en contra

El representant valencianista ha criticat que el grup territorial valencià del PP s’haja estrenat d’una forma “tan clarivident” en defensa dels interessos valencians. “En compte de donar suport a una Proposició tan justa, innovadora i efectista per als interessos valencians, voten en contra i el seu portaveu s’embolica a parlar de Cuba, el comunisme i Veneçuela. Tot molt patètic”, ha conclòs.

La Proposició s’enviarà ara al Congrés, on s’obrirà una fase d’esmenes tant a la totalitat com a l’articulat de la Llei iniciada al Senat.

http://senat.compromis.net/files/2020/06/02062020-pl-transporte_reg_33579.pdf

Vía libre en el Senado a la Proposición de Ley de Financiación del Transporte Público Urbano con la negativa del PP

PP y Vox han rechazado hoy un sistema que supondrá una notable mejoría en la financiación de la EMT y asegurará la mejora del transporte público y de calidad dando respuesta a las demandas del área metropolitana de València

MADRID, 23 de septiembre de 2020

Los votos de PSOE, ERC-Bildu, C’s, Junts per Catalunya y del Grupo de la Izquierda Confederal (integrado por Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai y Catalunya En Comú Podem) han apoyado la toma en consideración de la Proposición de Ley de Financiación del Transporte Público Metropolitano. La Proposición se ha aprobado con 146 votos a favor, 91 en contra y 16 abstenciones.

La Ley (rechazada por PP, Vox y Grupo Vasco) busca actualizar el derecho a la movilidad urbana en condiciones de calidad, eficiencia, sostenibilidad financiera y riguroso respeto a la protección física del medioambiente. 

Carles Mulet, promotor de la iniciativa, en su intervención ha recordado que “España es el único país europeo que no cuenta con una norma de este tipo frente a países como Alemania o Francia, en los que lleva vigente alrededor de cuarenta años”. El texto apuesta por acabar con el actual modelo arbitrario, que genera que haya poblaciones que reciben 0,05 euros por habitante, y en cambio otras superen los 20 euros. “La ley es la base normativa para dotar de recursos al transporte público que le permita adoptar iniciativas estratégicas como aumentar la oferta, una mayor integración multimodal, nuevas políticas tarifarias o impulsar el salto digital y tecnológico del servicio. Hablamos de asegurar la mejora del transporte público y de calidad y dar respuesta especialmente a las demandas del área metropolitana de València, más fondos e información”, ha señalado.

A nivel internacional se toman medidas de cara a mejorar la movilidad o la reducción de vehículos y contaminación, pero autonomías como la valenciana se las desean para hacer políticas cuando sufren una evidente discriminación en las subvenciones estatales al transporte. “Mientras Madrid ha recibido en 10 años 1 358 millones o Barcelona 1 091, el transporte metropolitano valenciano tan solo ha percibido 83 con la mitad de la población, sin que exista un criterio consensuado y objetivo para un trato igualitario y justo”, ha declarado Mulet.

El grupo valenciano del PP vota en contra

El representante valencianista ha criticado que el grupo territorial valenciano del PP se haya estrenado de una forma “tan clarividente” en defensa de los intereses valencianos. “En vez de apoyar una Proposición tan justa, innovadora y efectista para los intereses valencianos, votan en contra y su portavoz se liado en hablar de Cuba, el comunismo y Venezuela. Todo muy patético”, ha concluido.

La Proposición se enviará ahora al Congreso, donde se abrirá una fase de enmiendas tanto a la totalidad como al articulado de la Ley iniciada en el Senado.

http://senat.compromis.net/files/2020/06/02062020-PL-transporte_reg_33579.pdf