La proposta de moció va estar secundada pels ajuntaments de Castelló, Vila-real i Alcalà de Xivert i és fruit de l’intens treball i reunions realitzada pels senadors de Compromís. La coalició la presenta ara a ambdues cambres
Compromís ha tornat a dur al Senat la moció que ja va presentar el passat mes de març, i que va quedar sense debatre per la dissolució de les cambres per la convocatòria d’eleccions, en la que es dona una solució tècnica a la negativa del govern central a crear una línia de rodalies fins Vinaròs-Tortosa.
Segons Mulet “sempre l’excusa ha estat tècnica, burocràtica, que no es podia crear una xarxa de rodalies cap a nord de Castelló per les llargues distàncies existents des de València, i la dificultat de fer rentable un nou nucli amb Castelló com a centre. La primera es soluciona precisament creant el nou nucli, i la segona no té cap justificació, doncs línies de rodalies com les de Saragossa tenen un potencial molt menor que la línia Castelló-Vinaròs amb possibilitat d’allargar-la fins Tortosa”.
Així la moció presentada per Compromís, fruit de reunions amb responsables d’Adif i Renfe i que pretenem es debata properament, passa per incloure en la Declaració de Servei Públic, que va a renovar-se en breu, la creació del nucli de rodalies de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa (Tarragona) i garantir unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents (cada dues hores en cada sentit, per exemple), a més de la realització d’una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per poder-se beneficiar de descomptes pel seu ús.
La proposta de moció va ser presentada per Compromís i aprovada també per alguns ajuntaments com els de Vila-real, Castelló o Alcalà de Xivert, conscients dels beneficis econòmics, servei a la població i pel turisme que suposaria la presència d’aquestos nous convois pels estudiants, treballadors o turisme. “Ens agrada que els ajuntaments hagen vist clara la necessitat, que un grup valencià com Compromís estiga remant a favor dels interessos de les persones i a més noves institucions es puguen sumar properament a la petició, com el Congrés dels Diputats, on ha estat duta la proposta de creació del nucli de rodalies de la ma de la diputada Marta Sorlí”, ha afegit el senador Jordi Navarrete.
Situació actual
En l’actualitat hi ha estacions i trams d’una certa entitat poblacional i potencial econòmic i turístic que no poden beneficiar-se d’aquests trens per no estar a l’entorn d’un anomenat ‘nucli’ de rodalies. En ocasions els usuaris i ajuntaments interessats del territori valencià han plantejat la creació de nous nuclis de rodalies, de forma especialment intensa al Maestrat castellonenc entre Castelló i el límit Nord de la província fins a Vinaròs i amb enllaç fins a Tortosa. Castelló és l’única demarcació provincial que no té Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
Estudiants universitaris, treballadors d’administracions públiques, usuaris d’hospitals (que segueixen tractaments, tenen a familiars ingressats, etc …) veuen complicada la seua mobilitat a preus raonables tot i estar units mitjançant ferrocarril, a jugar-se la vida a la saturada N-340 o l’ús del vehicle privat. També es fomenta el desarrelament i són molts els joves que a la fase d’estudis no poden seguir ja utilitzant l’habitatge familiar i es veuen obligats a llogar pisos a Castelló, amb el consegüent desarrelament, fugida de matèria gris dels pobles i descapitalització.
A tenor de l’Acord de Consell de Ministres de 2 de juliol de 2010, de Bases per declarar d’interès públic serveis de transport ferroviari de viatgers “els serveis de Rodalies i de Mitja Distància d’intensa utilització pels ciutadans seran els que prioritàriament tindran la consideració de serveis d’interès general. Renfe serà l’operadora d’aquests serveis durant els tres primers anys i rebrà una compensació per cobrir els seus costos, sempre que complisca amb els índexs de qualitat establerts“. També primaran sempre que concorren raons d’eficiència energètica, social i econòmica.
Les obligacions de servei i les compensacions per les mateixes s’estableixen en document contractual entre Renfe-Operadora i l’Administració de l’Estat. Aquesta competència s’estableix de manera expressa en el Reial Decret 452/2012, de 5 de març, pel qual es desenvolupa l’estructura orgànica bàsica del Ministeri de Foment, que estableix les funcions de la Direcció general de Transport Terrestre, i el Reglament (CE) 1370/2007, de 23 d’octubre de 2007, sobre els Serveis Públics de transport de viatgers per ferrocarril i carretera, de manera que es fixen les obligacions de l’operador, la compensació econòmica amb l’objectiu d’incrementar la qualitat, la possibilitat de intervindre en relació a les condicions mínimes de funcionament, drets dels viatgers, necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, la protecció mediambiental, la seguretat dels viatgers i empleats, així com el compliment de les normes laborals.
Compromís reitera de nuevo en el Senado la moción para crear el nuevo núcleo de cercanías en Castellón hasta Tortosa
La propuesta de moción estuvo secundada por los ayuntamientos de Castelló, Vila-real y Alcalà de Xivert y es fruto del intenso trabajo y reuniones realizada por los senadores de Compromís. La coalición la presenta ahora en ambas cámaras
Madrid, 17 de septiembre de 2016
Compromís ha vuelto a llevar al Senado la moción que ya presentó el pasado mes de marzo, y que quedó sin debatir por la disolución de las cámaras por la convocatoria de elecciones, en la que se da una solución técnica a la negativa del gobierno central crear una línea de cercanías hasta Vinaròs-Tortosa.
Según Mulet “siempre la excusa ha sido técnica, burocrática, que no se podía crear una red de cercanías hacia el norte de Castellón por las largas distancias existentes desde Valencia, y la dificultad de hacer rentable un nuevo núcleo con Castellón como centro. La primera se soluciona precisamente creando el nuevo núcleo, y la segunda no tiene ninguna justificación, pues líneas de cercanías como las de Zaragoza tienen un potencial mucho menor que la línea Castelló-Vinaròs con posibilidad de alargarla hasta Tortosa“.
Así la moción presentada por Compromís, fruto de reuniones con responsables de Adif y Renfe y que pretendemos se debata próximamente, pasa por incluir en la Declaración de Servicio Público, que va a renovarse en breve, la creación del núcleo de cercanías de Castellón, con una longitud mínima de 70 kilómetros hasta Vinaròs y con extensión hasta Tortosa (Tarragona) y garantizar unas frecuencias mínimas diarias que cubran las necesidades existentes (cada dos horas en cada sentido, por ejemplo), además de la realización de una campaña de promoción del nuevo servicio e implantación de buenos multiviajes para poder beneficiarse de descuentos para su uso.
La propuesta de moción fue presentada por Compromís y aprobada también por algunos ayuntamientos como los de Vila-real, Castelló o Alcalá de Xivert, conscientes de los beneficios económicos, servicio a la población y el turismo que supondría la presencia de estos nuevos convoyes por los estudiantes, trabajadores o turismo. “Nos gusta que los ayuntamientos hayan visto clara la necesidad, que un grupo valenciano como Compromís esté remando a favor de los intereses de las personas y además nuevas instituciones se puedan sumar próximamente a la petición, como el Congreso, donde ha sido llevada la propuesta de creación del núcleo de cercanías de la mano de la diputada Marta Sorlí“, ha añadido el senador Jordi Navarrete.
Situación actual
En la actualidad hay estaciones y tramos de cierta entidad poblacional y potencial económico y turístico que no pueden beneficiarse de estos trenes por no estar en el entorno de un llamado ‘núcleo’ de cercanías. En ocasiones los usuarios y ayuntamientos interesados del territorio valenciano han planteado la creación de nuevos núcleos de cercanías, de forma especialmente intensa en el Maestrat entre Castellón y el límite Norte de la provincia hasta Vinaròs y con enlace hasta Tortosa. Castelló es la única demarcación provincial que no tiene Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana.
Estudiantes universitarios, trabajadores de administraciones públicas, usuarios de hospitales (que siguen tratamientos, tienen a familiares ingresados, etc …) ven complicada su movilidad a precios razonables a pesar de estar unidos mediante ferrocarril, a jugarse la vida en la saturada N-340 o el uso del vehículo privado. También se fomenta el desarraigo y son muchos los jóvenes que en la fase de estudios no pueden seguir ya utilizando la vivienda familiar y se ven obligados a alquilar pisos en Castelló, con el consiguiente desarraigo, fuga de materia gris de los pueblos y descapitalización.
A tenor del Acuerdo de Consejo de Ministros de 2 de julio de 2010, de Bases para declarar de interés público servicios de transporte ferroviario de viajeros “los servicios de Cercanías y de Media Distancia de intensa utilización por los ciudadanos serán los que prioritariamente tendrán la consideración de servicios de interés general. Renfe será la operadora de estos servicios durante los tres primeros años y recibirá una compensación para cubrir sus costes, siempre que cumpla con los índices de calidad establecidos“. También primarán siempre que concurren razones de eficiencia energética, social y económica.
Las obligaciones de servicio y las compensaciones por las mismas establecen en documento contractual entre Renfe-Operadora y la Administración del Estado. Esta competencia se establece de manera expresa en el Real Decreto 452/2012, de 5 de marzo, por el que se desarrolla la estructura orgánica básica del Ministerio de Fomento, que establece las funciones de la Dirección General de Transporte Terrestre, y el Reglamento (CE) 1370/2007, de 23 de octubre de 2007, sobre los Servicios Públicos de transporte de viajeros por ferrocarril y carretera, por lo que se fijan las obligaciones del operador, la compensación económica con el objetivo de incrementar la calidad, la posibilidad de intervenir en relación a las condiciones mínimas de funcionamiento, derechos de los viajeros, necesidades de las personas con movilidad reducida, la protección medioambiental, la seguridad de los viajeros y empleados, así como el cumplimiento de las normas laborales.