Mulet afirma que de nou es maltracta al País Valencià i es beneficia a qui més ha destrossat al sanitat pública. València a 06 de maig de 2020.  El senador de Compromís, Carles Mulet,  ha remés des del Senat un requeriment a la Ministra d’Hisenda perquè rectifique respecte als criteris de repartiment del primer desemborsament dels 6.000 milions d’euros ( dels 16.000 anunciats) per a les comunitats autònomes.
Segons s’ha anunciat , aquests es repartiran un 35% tenint en compte els ingressos en UCI, un 25% en hospitalitzacions, un 20 % en positius confirmats i el 20% restant a la població ajustada o població protegida equivalent.

Mulet ha afirmat que aquests criteris afecten greument al País Valencià, quarta comunitat autònoma en número de població, i són completament irracionals i injustos  “ som cinc milions d’habitants que duem anys tractats com una colònia, on som els primers per pagar impostos però ens tornen les molles, insuficients per poder finançar i donar serveis en sanitat, educació o serveis socials, i ens toca endeutar-nos per poder donar el servei. I ara ho hem vist; hem estat la comunitat que més esforç ha fet, construint hospitals de campanya, contractant vols per dur material, destinat recursos contínuament per no deixar a ningú enrere, però es veu, això no ha valgut per a res per al Gobierno. El mateix que ha passat el finançament autonòmic, amb les inversions de l’Estat, passa ara amb aquest fons finalista.”

Per a Mulet, és greu que el repartiment no es faça d’acord amb la despesa sanitària real que ha fet cada comunitat autònoma ( dades que el ministeri té) ni per criteris de població que cada sistema sanitari autonòmic atén; el 80% d’aquest fons es repartirà en base als malats en UCI, hospitals i PRC , el 20% de  “població ajustada” ( concepte que també prima la població dispersa, i per tant castiga de nou al País Valencià) 

Per a Mulet “ amb aquest criteri, el País Valencià  podríem haver  muntat 32 hospitals de campanya (un per comarca) i portar tots els avions de Lufthansa, que dóna igual. Amb IFEMA ple de llits i sense cap avió, a Madrid li pagaran més diners haja fet o no haja fet despesa, més o meny. Van a premiar a qui més mal ha fet a la sanitat públicano es van a repartir els fons en base a la despesa sanitària COVID real, comunicada per les CCAA al Ministeri, sino en funció de l’impacte de l’epidèmia, les hagem atès com els hagem atès”

O siga,- ha proseguit  el senador-  que Madrid que ha desmantellat el seu sistema sanitari, ens fa dumping fiscal, i ara que hi ha una greu crisi sanitària, el Govern central “blanqueja” la seua irresponsabilitat i els rescata amb els recursos de tots i totes, també de comunitats com la nostra, responsable i que està patint el tracte colonial des de fa dècades. Les comunitats que menys han invertit en sanitat per habitant, (Madrid i Catalunya) serán ara les que més recursos rebran de la resta, perquè els diners no són del Gobierno d’Espanya, són de tots els contribuents, valencians inclosos , o fins i tot donar diners de la resta a País Basc i Navarra, amb el seu concert econòmic.

Mulet ha recordat que  la sanitat, tant la pública com la privada, no  es finança en base a les actuacions sanitàries: visites, proves, operacions, etc sino amb una quantia per càpita, per població protegida. “ estem ofegats, no podem donar millor sanitat perquè el Gobierno, aquest i l’anterior, no ens torna els diners que ens trau i ens correspon per població, ara  hem fet un esforç grandíssim en matèria sanitària i social, però els dóna absolutament igual, van a beneficiar als model ultraliberals de Madrid o Catalunya que han desmantellat la sanitat pública. Per això ara més que mai toca un sistema de finançament just, i una rectificació  immediata, i que aquest fons es repartisca al 100% per població real i no ajustada.