Segons Mulet, la falta d’un criteri inequívoc, comporta que cada autonomia ho permeta o prohibisca per a desconcert dels afectats

València, 8 d’abril  de 2020

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat hui a instàncies dels seus socis de Chunta  Aragonesista, una sèrie de preguntes escrites dirigides al Govern en les quals es demana aplicació un criteri i instruccions clares per a permetre l’accés en tot el territori de l’Estat als horts d’autoconsum i evitar la pèrdua de cultius.

Segons ha exposat Mulet, en l’actualitat, “la falta d’un criteri clar per part del Govern ha deixat a la interpretació de les respectives delegacions del Govern com aplicar les restriccions de mobilitat i d’accessos als cultius, variant dràsticament per comunitats autònomes i sent el seu impacte d’allò més divers. Des de territoris on s’ha permès desplaçar-se a aquestes explotacions com a Galícia o Catalunya, a unes altres on existeix un buit d’instruccions que desconcerta a les pròpies administracions autonòmiques i a les persones afectades”.

Més enllà de les explotacions per a usos comercials, en bona part del territori de l’Estat i especialment en el món rural, és habitual l’existència d’horts per a autoconsum pel que per a evitar situacions de falta de sensibilitat de les delegacions del Govern, és necessari regular en tot el territori l’accés als horts, especialment en moments en els quals urgeix arreplegar collites o preparar la producció per als pròxims mesos.

Des de la Chunta Aragonesista es va plantejar aquesta qüestió pensant en l’accés als horts i xicotetesfinques que es troben a la localitat de residència de les persones, l’horta tradicional que, per les seues característiques pròpies, permet respectar les mesures de seguretat. “Des del punt de vista productiu, no s’ha de perdre el potencial agrícola local dels horts, que són una forma d’autoconsum alimentari molt important per a les unitats familiars, especialment en el medi rural i més encara en aquelles localitats més xicotetes en què l’accés a tendes és limitat. A més, no es pot oblidar que per a algunes famílies, les xicotetes produccions suposen un complement important de l’economia domèstica”, ha explicat Ana Caudevilla, secretària d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient de Chunta Aragonesista.

Precisament, l’Associació per a la Recuperació del Bosc Autòcton ha emprès una campanya de recollida de signatures per les xarxes per a aconseguir aquesta solució i, en ella, destaquen que l’horta d’autoconsum alimenta a milers de persones al llarg de l’Estat i proveeix d’aliments frescos i de temporada a la població. Element clau en un moment de risc sanitari en què hem d’alimentar-nos correctament.

Es recorda que és molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives -anar sol/a, no reunir-se amb més persones, etcètera- que acudir als supermercats, on es reuneixen moltes més persones en un espai tancat, sent aquests horts l’accés més directe a producte fresc, molt més que en qualsevol altre lloc. Per a algunes famílies representa, a més, un estalvi econòmic necessari en temps de pèrdua de llocs de treball.

La campanya recorda que l’horta d’autoconsum és un dels pilars de la Sobirania Alimentària i per això és important i estratègic mantenir-la per a afrontar de forma més segura i amb més eines aquesta crisi que no sabem fins quan es pot allargar. De fet, és molt important que tothom amb accés a això puga plantar i sembrar l’horta d’estiu en aquestes setmanes perquè hi haja collita en els pròxims mesos, i disminuir la vulnerabilitat de la població en cas que hi haguera algun tipus de desproveïment de producte fresc en els pròxims mesos, ja que molts països estan detenint les exportacions.

L’article 7 del Real decret del 14 de març de 2020, permet la circulació de persones per les vies d’ús públic per a a) “Adquisició d’aliments (…)”; i g) “Per causa de força major i situació de necessitat”. Anar a l’hort a autoproveir-se d’aliments, hauria de quedar clarament explicitat com a exemple d’aquestes dues circumstàncies.

Per això, des de Compromís s’ha demanat que el Govern decrete l’autorització per a accedir als horts d’autoconsum, determinar per a tot el territori en quines condicions i amb quines mesures per a fer-lo amb seguretat i no deixar-lo a l’arbitrarietat de cada agent o cada particular.

Compromís y CHA piden al Gobierno instrucciones claras para acceso a los huertos de autoconsumo durante la Alarma

Según Mulet, la falta de un criterio inequívoco, conlleva que cada autonomía lo permita o prohíba para desconcierto de los afectados

València, 8 de abril de 2020

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha presentado hoy a instancias de sus socios de Chunta Aragonesista, una serie de preguntas escritas dirigidas al Gobierno en las cuales se pide aplique un criterio e instrucciones claras para permitir el acceso en todo el territorio del Estado a los huertos de autoconsumo y evitar la pérdida de cultivos.

Según ha expuesto Mulet, en la actualidad, “la falta de un criterio claro por parte del Gobierno ha dejado a la interpretación de las respectivas delegaciones del Gobierno cómo aplicar las restricciones de movilidad y de accesos a los cultivos, variando drásticamente por comunidades autónomas y siendo su impacto de lo más diverso. Desde territorios donde se ha permitido desplazarse  a estas explotaciones como en Galicia o Cataluña, a otras donde existe un vacío de instrucciones que desconcierta a las propias administraciones autonómicas y a las personas afectadas”.

Más allá de las explotaciones para usos comerciales, en buena parte del territorio del Estado y especialmente en el mundo rural, es habitual la existencia de huertos para autoconsumo por lo que para evitar situaciones de falta de sensibilidad de las delegaciones del Gobierno, es necesario regular en todo el territorio el acceso a éstos, especialmente en momentos en los cuales urge recoger cosechas o preparar la producción para los próximos meses.

Desde Chunta Aragonesista se planteó esta cuestión pensando en el acceso a los huertos y pequeñas fincas que se encuentren en la localidad de residencia de las personas, la huerta tradicional que, por sus características propias, permite respetar las medidas de seguridad. “Desde el punto de vista productivo, no se debe perder el potencial agrícola local de los huertos que son una forma de autoconsumo alimentario muy importante para las unidades familiares, especialmente en el medio rural y más todavía en aquellas localidades más pequeñas en las que el acceso a tiendas es limitado. Además, no se puede olvidar que para algunas familias, las pequeñas producciones suponen un complemento importante de la economia doméstica”, ha explicado Ana Caudevilla, secretaria de Agricultura, Ganadería y Medio Ambiente de Chunta Aragonesista.

Precisamente, la Asociación para la Recuperación del Bosque Autóctono ha emprendido una campaña de recogida de firmas por las redes para conseguir esta solución y, en ella, destacan que la huerta de autoconsumo alimenta a miles de personas a lo largo del Estado y provee de alimentos frescos y de temporada a la población. Elemento clave en un momento de riesgo sanitario en que debemos alimentarnos correctamente.

Se recuerda que es mucho más seguro ir al huerto, cumpliendo las medidas sanitarias preventivas -ir sola/o, no reunirse con más personas, etcétera- que acudir a los supermercados, donde se reúnen muchas más personas en un espacio cerrado, siendo estos huertos el acceso más directo a producto fresco, mucho más que en cualquier otro lugar. Para algunas familias representa, además, un ahorro económico necesario en tiempos de pérdida de puestos de trabajo.

La campaña recuerda que la huerta de autoconsumo es uno de los pilares de la Soberanía Alimentaria y por eso es importante y estratégico mantenerla para afrontar de forma más segura y con más herramientas esta crisis que no sabemos hasta cuándo se puede alargar. De hecho, es muy importante que todo el mundo con acceso a ello pueda plantar y sembrar la huerta de verano en estas semanas para que haya cosecha en los próximos meses, y disminuir la vulnerabilidad de la población en caso de que hubiera algún tipo de desabastecimiento de producto fresco en los próximos meses ya que muchos países están deteniendo las exportaciones.

El artículo 7 del Real Decreto del 14 de marzo de 2020, permite la circulación de personas por las vías de uso público para a) “Adquisición de alimentos (…)”; y g) “Por causa de fuerza mayor y situación de necesidad”. Ir al huerto a autoabastecerse de alimentos, debería quedar claramente explicitado como ejemplo de estas dos circunstancias.

Por ello, desde Compromís se ha pedido que el Gobierno que decrete la autorización para acceder a los  huertos de autoconsumo, determinando para todo el territorio en qué condiciones y con qué medidas para hacerlo con seguridad y no dejarlo a la arbitrariedad de cada agente o cada particular.