dama el r damaç (1)Mulet reitera que el patrimoni de l’Estat pertany a tot l’Estat i no a una ciutat.

València,5 de novembre de 2018. El portaveu de Compromís al SenatCarles Mulet, després de les interpretacions que es van fer a l’agost arran d’una resposta del Govern a una pregunta escrita de Compromís, va presentar una nova pregunta per a dissipar aquests dubtes infundats “ Vistes les últimes respostes donades pel Govern a la tornada de la Dama d’Elx a la seua ciutat, es pregunta: – descarta el Govern la tornada permanent de la figura a Elx?

La resposta del Govern aportada, no dóna lloc a dubtes

En relació amb la pregunta de referència, s’informa que la Dama d’Elx és un bé del Patrimoni Històric Español, pertanyent a l’Administració de l’Estat, assignat a la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional (MAN), Museu de titularitat estatal adscrit al Ministeri de Cultura i Esport.

Aquest bé compta amb la màxima protecció jurídica en quedar sotmès, en aplicació de l’article 60.1 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Español, al règim de protecció establert per als béns d’interès cultural. Aquesta Llei, així com el Reial decret 620/1987, de 10 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament de Museus de Titularitat Estatal i del Sistema Español de Museus, són les normes que estableixen el procediment que s’ha de seguir per a autoritzar l’eixida dels béns d’interès cultural fora de les instal·lacions dels Museus estatals. 


Aquests procediments són els únics que garanteixen la protecció tècnica i administrativa de les col·leccions estatals i eviten qualsevol perill per a la conservació i difusió de les mateixes. En aquest cas, i conforme a l’article 4 del Reial decret 570/1999, de 9 d’abril, de creació del Patronat del MAN, s’ha d’explicar a més amb autorització del mateix per a acordar “l’eixida, qualsevol que siga la seua destinació, d’obres artístiques fóra de les instal·lacions del Museu”. Només en aquest marc legal, i conforme a la citada normativa, s’estudien peticions de préstec temporal que sempre han d’anar acompanyades del corresponent pla museològic, de l’informe d’instal·lacions
 i recursos o “Facility Report” i del discurs expositiu. Es valoren en atenció a l’estat de conservació del bé, el seu paper en el muntatge museogràfic del Museu i raons d’índole històrica, cultural i d’oportunitat dels préstecs sol·licitats. En tot cas, la Dama d’Elx és un ben cultural que forma part de la identitat del MAN i no es contempla la seua cessió permanent conforme a l’obligació del Govern de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal.

Segons Mulet “reiteren en el que ja sabíem, que s’escuden al fet que està assignat a la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional (MAN), Museu de titularitat estatal adscrit al Ministeri de Cultura i Esport, I ens tornem a plantejar per què per exemple, el MAN no pot tenir una seu a Elx, per què tot el patrimoni cultural d’Estat ha d’estar exposat en una única ciutat, per què no es plantegen modificar la normativa a la qual es remeten, si aquesta és injusta

Per al portaveu valencianista “ la visió centralista del patrimoni comú és feridor, com si únicament la ciutat de Madrid siga digna d’oferir com a reclam cultural i turístic patrimoni de tots i totes, obres totes d’altres parts del territori. La presència de la Dama en el MAN la converteix en una peça més, ningú anirà a Madrid a propòsit a veure aquesta peça. Si el MAN tinguera una seu a Elx, segurament molta gent s’acostaria a aquesta per la simple presència. Tots som Estat, tots ens mereixem el mateix tracte

Mulet, igualment, ha lamentat la falta de compromís del Govern en ni tan sols oferir la possibilitat d’una cessió temporal “ens adverteixen, ens recorden la normativa i no deixen entreveure la més mínima intenció de facilitar aquesta cessió. Nosaltres anem a continuar batallant per la tornada permanent de l’obra a la ciutat “

Notícia
El Gobierno vuelve a negar la cesión permanente de la Dama d’Elx a la ciudad

Mulet reitera que el patrimonio del Estado pertenece a todo el Estado y no a una ciudad.

València,5 de noviembre  de 2018.  El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, después de las interpretaciones que se hicieron en agosto a raíz de una respuesta del Gobierno a una pregunta escrita de Compromís, presentó una nueva pregunta para disipar estas dudas infundadas “ Vistas las últimas respuestas dadas por el Gobierno al retorno de la Dama de Elche a su ciudad, se pregunta: – ¿descarta el Gobierno el retorno permanente de la figura a Elche?

La respuesta del Gobierno aportada, no da lugar a dudas “

 

En relación con la pregunta de referencia, se informa que la Dama de Elche es un bien del Patrimonio Histórico Español, perteneciente a la Administración del Estado, asignado a la colección estable del Museo Arqueológico Nacional (MAN), Museo de titularidad estatal adscrito al Ministerio de Cultura y Deporte.

Este bien cuenta con la máxima protección jurídica al quedar sometido, en aplicación del artículo 60.1 de la Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español, al régimen de protección establecido para los bienes de interés cultural. Dicha Ley, así como el Real Decreto 620/1987, de 10 de abril, por el que se aprueba el Reglamento de Museos de Titularidad Estatal y del Sistema Español de Museos, son las normas que establecen el procedimiento que se ha de seguir para autorizar la salida de los bienes de interés cultural fuera de las instalaciones de los Museos estatales.

Estos procedimientos son los únicos que garantizan la protección técnica y administrativa de las colecciones estatales y evitan cualquier peligro para la conservación y difusión de las mismas. En este caso, y conforme al artículo 4 del Real Decreto 570/1999, de 9 de abril, de creación del Patronato del MAN, se debe contar además con autorización del mismo para acordar “la salida, cualquiera que sea su destino, de obras artísticas fuera de las instalaciones del Museo”. Sólo en este marco legal, y conforme a la citada normativa, se estudian peticiones de préstamo temporal que siempre han de ir acompañadas del correspondiente plan museológico, del informe de instalaciones y recursos o “Facility Report” y del discurso expositivo. Se valoran en atención al estado de conservación del bien, su papel en el montaje museográfico del Museo y razones de índole histórica, cultural y de oportunidad de los préstamos solicitados. En todo caso, la Dama de Elche es un bien cultural que forma parte de la identidad del MAN y no se contempla su cesión permanente conforme a la obligación del Gobierno de velar por las colecciones de titularidad estatal.

Según Mulet “reiteran en lo que ya sabíamos, que se escudan a que está asignado a la colección estable del Museo Arqueológico Nacional (MAN), Museo de titularidad estatal adscrito al Ministerio de Cultura y Deporte, Y nos volvemos a plantear por qué por ejemplo, el MAN no puede tener una sede en Elx, por qué todo el patrimonio cultural de Estado ha de estar expuesto en una única ciudad, por qué no se plantean modificar la normativa a la cual se remiten, si esta es injusta”

Para el portavoz valencianista “ la visión centralista del patrimonio común es hiriente, como si únicamente la ciudad de Madrid sea digna de ofrecer como reclamo cultural y turístico patrimonio de todos y todas, obras todas de otras partes del territorio. La presencia de la Dama en el MAN la convierte en una pieza más, nadie irá a Madrid a propósito a ver esta pieza. Si el MAN tuviera una sede en Elx, seguramente mucha gente se acercaría a esta por la simple presencia. Todos somos Estado, todos nos merecemos el mismo trato

Mulet, igualmente, ha lamentado la falta de compromiso del Gobierno en ni siquiera ofrecer la posibilidad de una cesión temporal “nosadvierten, nos recuerdan la normativa y no dejan entrever la más mínima intención de facilitar esta cesión. Nosotros vamos a continuar batallando por el retorno permanente de la obra a la ciudad “