niños robados r niños robados
Madrid, a 05 d’octubre de 20185. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, va preguntar per escrit sobre les mesures a adoptar pel Govern respecte al cas de les xiquetes i els xiquets robats durant el franquisme.

La resposta del Govern és:

El Govern té com un dels seus principals eixos d’actuació el d’abordar la memòria històrica amb la finalitat de restituir a totes les víctimes. En aqueix marc, una prioritat és donar resposta a la problemàtica dels xiquets i xiquetes robats durant el règim franquista, així com establir les precises garanties de no repetició.

cal indicar en aquest àmbit l’aposta pel funcionament del Servei d’informació a afectats per la possible sostracció de nounats, que té com a objectiu aportar als afectats la documentació obrant en poder de l’Administració i Institucions (registres civils, cementeris, hospitals, arquebisbats, diputacions provincials, ajuntaments …) sobre el fet del naixement o del part.

Una altra de les funcions rellevants que està realitzant el Servei d’Informació és gestionar la inclusió en la base de dades de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses dels perfils d’ADN aportats per l’afectat i obtinguts en laboratoris privats, amb el propòsit d’incorporar-los a una base de dades única que permet que totes les persones implicades puguen ser acarades per a verificar l’existència de compatibilitats genètiques de les quals puguen revelar-se indicis de relacions familiars biològiques

.

De la mateixa manera, existeix un Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Justícia, el Ministeri de l’Interior, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i la Fiscalia General de l’Estat, per al desenvolupament d’actuacions en l’àmbit del Servei d’informació d’afectats per la possible sostracció de nounats, en el qual s’engega un mecanisme de comunicació i intercanvi de les dades obrants en els citats departaments i/o en els seus organismes corresponents amb el propòsit de facilitar l’accés als mateixos dels possibles afectats per casos de sostracció de nounats. Igualment, es troba constituïda una Comissió de seguiment i control, integrada per dos representants de cadascuna de les parts signatàries de l’acord, des de la qual es facilita assistència, informació i ajuda als afectats.

D’altra banda, es proporciona orientació i informació en relació amb aquesta matèria quan se sol·licita per part d’institucions com el Defensor del Poble, a les quals es dirigeixen ocasionalment els ciutadans demandant informació. Tot açò sense perjudici que la persona, a la vista de la informació recopilada, vulga accionar la via judicial, sense que en cap cas el Govern puga interferir en l’exercici de la potestat jurisdiccional que constitucionalment s’atribueix amb exclusivitat a jutges i tribunals.

Per a Mulet, aquesta resposta es tracta de simple declaracions de bones intencions “ no hi haurà justícia fins que no es reconega als xiquets i xiquetes robats com a víctimes, a tots els seus efectes, i l’Estat es comprometa a rescabalar-los com a tal, per a açò és necessària un reforma legislativa que reconega aquests casos com a víctimes de la dictadura o dels buits de la transició, és necessària igualment la modificació del Codi Penal per a reconèixer el robatori de bebès o la desaparició forçada, com a crim de lesa humanitat. 

El que va començar sent una forma de repressió del franquisme contra els seus enemics polítics, va evolucionar cap a un lucratiu negoci. Però l’element definitori és que les víctimes sempre van formar part dels grups socials derrotats en 1939, mentre que els victimaris formaven part dels vencedors i van actuar amb completa impunitat, herència directa de la impunitat dels crims i criminals franquista, situació que es va ser allargant durant la transició amb total impunitat en mantenir-se intactes les xarxes de robatori de nounats. 

 

Eiixaa és l’explicació de per què aquests crims van poder perllongar-se tant en el temps. Davant l’origen i la problemàtica comuna de la qüestió, és necessari donar un tracte integral a tots els casos denunciats, evitant-se la tendència a la dispersió dels mateixos. Elaborant para tal fi un banc d’ADN que integre mostres genètiques de tots els casos que hagen sigut denunciats dels xiquets i xiquetes que podrien haver sigut víctimes d’apropiació, desaparició forçada i/o substitució de la seua identitat, tant per via administrativa com a judicial, aquest bàndol d’ADN no pot limitar-se a dades aportades pels i les afectades obtingudes pels seus mitjans, ha de ser l’administració qui facilite de manera gratuïta aquestes proves”



Igualment, es demana des de Compromís contundència des de l’Estat a depurar responsabilitats i actuar contra els i les responsables i col·laboradors i col·laborats en aquests casos de robatoris de bebès

 

El Gobierno se compromete con Compromís en actuar en el caso de los niños robados del franquismo y la coalición pide más firmeza.

 

Madrid, a 05 de octubre de 20185. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, preguntó por escrito sobre las medidas a adoptar por el Gobierno respecto al caso de las niñas y los niños robados durante el franquismo.

 

La respuesta del Gobierno es:

 

El Gobierno tiene como uno de sus principales ejes de actuación el de abordar la memoria histórica con el fin de restituir a todas las víctimas. En ese marco, una prioridad es dar respuesta a la problemática de los niños y niñas robados durante el régimen franquista, así como establecer las precisas garantías de no repetición.

 

Cabe indicar en este ámbito la apuesta por el funcionamiento del Servicio de información a afectados por la posible sustracción de recién nacidos, que tiene como objetivo aportar a los afectados la documentación obrante en poder de la Administración e Instituciones (registros civiles, cementerios, hospitales, arzobispados, diputaciones provinciales, ayuntamientos …) acerca del hecho del nacimiento o del parto.

 

Otra de las funciones relevantes que está realizando el Servicio de Información es gestionar la inclusión en la base de datos del Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses de los perfiles de ADN aportados por el afectado y obtenidos en laboratorios privados, con el propósito de incorporarlos a una base de datos única que permite que todas las personas implicadas puedan ser cotejadas para verificar la existencia de compatibilidades genéticas de las que puedan revelarse indicios de relaciones familiares biológicas.

 

Del mismo modo, existe un Acuerdo de Colaboración entre el Ministerio de Justicia, el Ministerio del Interior, el Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social y la Fiscalía General del Estado, para el desarrollo de actuaciones en el ámbito del Servicio de información de afectados por la posible sustracción de recién nacidos, en el que se pone en marcha un mecanismo de comunicación e intercambio de los datos obrantes en los citados departamentos y/o en sus organismos correspondientes con el propósito de facilitar el acceso a los mismos de los posibles afectados por casos de sustracción de recién nacidos. Igualmente, se encuentra constituida una Comisión de seguimiento y control, integrada por dos representantes de cada una de las partes firmantes del acuerdo, desde la que se facilita asistencia, información y ayuda a los afectados.

 

Por otra parte, se proporciona orientación e información en relación con esta materia cuando se solicita por parte de instituciones como el Defensor del Pueblo, a las que se dirigen ocasionalmente los ciudadanos demandando información. Todo ello sin perjuicio de que la persona, a la vista de la información recopilada, quiera accionar la vía judicial, sin que en ningún caso el Gobierno pueda interferir en el ejercicio de la potestad jurisdiccional que constitucionalmente se atribuye con exclusividad a jueces y tribunales.

Para Mulet, esta respuesta se trata de simple declaraciones de buenas intenciones “ no habrá justicia hasta que no se reconozca a los niños y niñas robados como víctimas, a todos sus efectos, y el Estado se comprometa a resarcirles como tal, para ello es necesaria un reforma legislativa que reconozca estos casos como víctimas de la dictadura o de los vacíos de la transición, es necesaria igualmente la modificación del Código Penal para reconocer el robo de bebés o la desaparición forzada, como crimen de lesa  humanidad.

 

Lo que empezó siendo una forma de represión del franquismo contra sus enemigos políticos, evolucionó hacia un lucrativo negocio. Pero el elemento definitorio es que las víctimas siempre formaron parte de los grupos sociales derrotados en 1939, mientras que los victimarios formaban parte de los vencedores y actuaron con completa impunidad, herencia directa de la impunidad de los crímenes y criminales franquista, situación que se fue alargando durante la transición con total impunidad al mantenerse intactas las redes de robo de recién nacidos.

 

 Esa es la explicación de por qué estos crímenes pudieron prolongarse tanto en el tiempo. Ante el origen y la problemática común de la cuestión, es necesario dar un  trato integral a todos los casos denunciados, evitándose la tendencia a la dispersión de los mismos. Elaborando  para tal fin un banco de ADN que integre muestras genéticas de todos los casos que hayan sido denunciados de los niños y niñas que podrían haber sido víctimas de apropiación, desaparición forzada y/o sustitución de su identidad, tanto por vía administrativa como judicial, este bando de ADN no puede limitarse a datos aportados por los y las afectadas obtenidas por sus medios, ha de ser la administración quien facilite de manera gratuita estas pruebas”

Igualmente, se pide desde Compromís contundencia desde el Estado en depurar responsabilidades y actuar contra los y las responsables y colaboradores y colaborados en estos casos de robos de bebés