Mulet advoca per dessacralitzar el recinte i eliminar tots els símbols que impedeixen que siga un suposat lloc de reconciliació ‘no té resignificació possible’ i que mai representarà els demòcrates

Madrid, 2 de juliol de 2018

El portaveu de Compromís en Senat, Carles Mulet, ha reclamat hui que qualsevol intervenció del Govern de Pedro Sáncheza la Vall dels Caiguts es faça des del profund respecte cap als demòcrates i antifeixistes que van lluitar i van acabar castigats i enterrats al costat del botxí i colpista contra les idees del qual van lluitar.

El senador, que ha presentat diverses preguntes i sol·licitat informació sobre els costos de manteniment d’aquest mausoleu feixista, ha puntualitzat que “traient a Franco no canvia tot, ja que segueixen havent-hi desenes de milers de les seues víctimes enterrades, sense que cap d’elles ho desitgés” i ha recordat que “segueix convertit en un espai temàtic replet d’elements d’una dictadura (àguiles de Sant Joan, àngels amb espases, el fresc de la cripta sobre les tombes de Franco i José Antonio i, especialment una creu que no és una veritable creu cristiana, no representa els valors de pau, concòrdia i lliurament, és una creu de càstig“, ha agregat.

Compromís ja va presentar una Proposició de Llei pel Reconeixement de les Víctimes del Franquisme i la Memòria Democràtica, amb mesures plantejades al costat de la Federació de Fòrums per la Memòria que buscava homenatjar les víctimes, reparar les conseqüències de la dictadura i les seves mesures, exhumar fosses i dignificar els espais.

Lamentablement el PSOE no va votar a favor d’aquestes propostes i ara no tenim més que demanar-los respecte i que recordin que per molt que s’entestin aquest espai no representarà els demòcrates i antifeixistes que hi van penar i morir. No és un espai de reconciliació, era un espai de càstig on el botxí es va enterrar amb els ossos dels seus enemics. ¿Pretenen que traient a Franco anem allà els demòcrates a celebrar algun acte de reconciliació? És absurd, no hi ha reconversió possible“, ha afegit.

Compromís aposta per avançar en les mesures tendents a esborrar les rèmores de la dictadura i el nacionalcatolicisme que puguen impedir que es convertisca en un suposat lloc de reconciliació. “El primer dessacralitzar el lloc, treure a l’ordre religiosa, desmuntar la creu que presideix aquest espai i que és una creu feixista, el catolicisme no és el mateix que el nacionalcatolicisme i que els experts estudiïn què fer amb les restes que no es poden treure de la vall. El problema de la Vall dels Caiguts no només és Franco, és la pròpia Vall“, ha asseverat.

Mulet ha remarcat que s’ha d’exigir a l’Estat la sortida de les restes del dictador o del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, i lliurar-als seus familiars, però també garantir l’exhumació de totes les víctimes. “L’Estat no pot escatimar a treure del mausoleu dels horrors a les víctimes del franquisme (foren del bàndol que foren, ja que tots van ser víctimes del Cop d’Estat que va propiciar la guerra o per la posterior dictadura genocida, l’excusa del mal estat d’algunes de les galeries no ha d’impedir la sortida dels cossos i lliurament als seus familiars o donar-los sepultures en llocs dignes; es tracta d’un assumpte d’Estat on hi ha d’haver una implicació màxima. I, posteriorment, la manera més digna de resignificar el lloc és fent-la desaparèixer de la faç de la terra i tornar la muntanya a la naturalesa; un museu dels horrors no pot resignificarse mai, un mausoleu d’aquest tipus no pot maquillar-se o dulcificar-se pel seu valor artístic i no podem continuar amb la sagnia de diners públics que suposa mantenir un monument horrible en risc continu de ruïna. Fins 1’8 milions d’euros a l’any en despesa ordinària al que cal sumar actuacions milionàries d’urgència. Per això, que es dinamite, que roture, que es pique; que es recicle el granit en voreres, qualsevol solució d’aquest tipus ens sembla bona“.

LA PROPOSTA DE COMPROMÍS

L’Avantprojecte plantejat per Compromís al desembre de 2017 que no va obtenir el suport majoritari de la cambra, proposa anul·lar els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències instruïdes pel règim franquista per arbitraris i il·legals, adoptant el rescabalament a les víctimes, així com la reconstrucció dels arxius penals i judicials afectats. En el seu títol II proposa mesures per rehabilitar a les víctimes i les seues famílies i comptar amb el reconeixement de víctimes del franquisme. També regula la desaparició forçosa, crea un Cens de Memòria Democràtica amb informació de desapareguts i víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb les circumstàncies de cada cas; un mapa de fosses, la investigació per localitzar els enterraments, establir metodologies d’investigacions, compilar testimonis orals de forma urgent de víctimes i testimonis directes així com un protocol d’exhumacions i la seua planificació, amb fons necessaris per a això en els pressupostos generals de l’Estat.

En el seu títol III es proposa la reparació a les víctimes que ho van ser per participar en la vida democràtica i defensar-la, mitjançant jornades i homenatges, l’alè a reflexionar sobre qualsevol forma d’exclusió violenta de persones o col·lectius. D’altra banda proposa convertir el 18 de juliol en el dia de record de les víctimes i homenatge a la democràcia “amb l’objecte de mantenir el record de les víctimes des d’un plantejament de salvaguarda dels valors democràtics de respecte, integració, convivència i cultura de pau”.

Entre els béns de la Memòria Democràtica de l’Estat Espanyol s’inclouen els Llocs de Memòria Democràtica, amb significat històric per explicar el passat, fosses, obres realitzades amb treballadors forçats i de resistència i s’integraran com a Béns d’Interès Cultural en el Patrimoni Espanyol. També proposa la realització de rutes de llocs propers entre si i la creació d’un inventari. Així mateix, s’inclouran els documents a un Fons Documental de Memòria Democràtica en el qual col·laboraran entitats acadèmiques i institucions titulars d’arxius per al seu estudi i difusió, així com la creació al portal del Govern espanyol d’un apartat relatiu a la Memòria Democràtica.

Finalment proposa accions per retirar aquells elements contraris a la Memòria Democràtica, com plaques, escuts sobre edificis públics, al·lusions a la legitimació de la sublevació militar i la Dictadura franquista o títols honorífics. A més proposa il·legalitzar aquelles entitats que incompleixin la llei i deixar sense subvencions i ajudes públiques de l’Administració a aquelles entitats que no eliminen dels seus edificis i espais públics els símbols contraris a la Memòria Democràtica i un règim sancionador. Les actuacions previstes en la Llei estarien coordinades per una Comissió Tècnica de Memòria Democràtica.

Compromís ha emprès des del Senat una campanya per eliminar del nomenclàtor dels pobles d’Espanya les carrers dedicats a militars franquistes, al Generalíssim, els colpistes i els seus herois, que ha aconseguit canviar el nom de més de 600 places, avingudes i carrers. La campanya es pot veure al web de Compromís al Senat.

 

Compromís exige demoliciones en el Valle de los Caídos y la exhumación de las víctimas

Mulet aboga por desacralizar el recinto y eliminar todos los símbolos que impiden que sea un supuesto lugar de reconciliación

Madrid, 2 de julio de 2018

El portavoz  de Compromís en Senado, Carles Mulet, ha reclamado hoy que cualquier intervención del Gobierno de Pedro Sánchezen el Valle de los Caídos se haga desde el profundo respeto hacia los demócratas y antifascistas que lucharon y acabaron castigados y enterrados junto al verdugo y golpista contra cuyas ideas lucharon.

El senador, que ha presentado varias preguntas y solicitado información sobre los costes de mantenimiento de este mausoleo fascista, ha puntualizado que “sacando a Franco no cambia todo, ya que siguen habiendo allí decenas de miles de sus víctimas enterradas, sin que ninguna de ellas lo deseara” y ha recordado que “sigue convertido en un espacio temático repleto de elementos de una dictadura (águilas de San Juan, Ángeles con espadas, el fresco de la cripta sobre las tumbas de Franco y José Antonio y, especialmente una cruz que no es una verdadera cruz cristiana, no representa los valores de paz, concordia y entrega, es una cruz de castigo”, ha agregado.

Compromís ya presentó una Proposición de Ley por el Reconocimiento de las Víctimas del Franquismo y la Memoria Democrática, con medidas planteadas junto a la Federación de  Foros por la Memoria que buscaba homenajear a las víctimas, reparar las consecuencias de la dictadura y sus medidas, exhumar fosas y dignificar los espacios.

Lamentablemente el PSOE no votó a favor de estas propuestas y ahora no tenemos más que pedirles respeto y que recuerden que por mucho que se empeñen ese espacio no representará a los demócratas y antifascistas que allí penaron y murieron. No es un espacio de reconciliación, era un espacio de castigo donde el verdugo se enterró con los huesos de sus enemigos. ¿Pretenden que sacando a Franco vayamos allí los demócratas a celebrar algún acto de reconciliación? Es absurdo, no hay reconversión posible”, ha agregado.

Compromís apuesta por avanzar en las medidas tendentes a borrar las rémoras de la dictadura y el nacionalcatolicismo que puedan impedir que se convierta en un supuesto lugar de reconciliación. “Lo primero desacralizar el lugar, sacar a la orden religiosa, desmontar la cruz que preside este espacio y que es una cruz fascista, el catolicismo no es lo mismo que el nacionalcatolicismo y que los expertos estudien qué hacer con los restos que no se pueden sacar del valle. El problema del Valle de los Caídos no solo es Franco, es el propio Valle”, ha aseverado.

Mulet ha remarcado que se ha de exigir al Estado la salida de los restos del dictador o del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, y entregárselo a sus familiares, pero también garantizar la exhumación de todas la víctimas. “El Estado no puede escatimar en sacar del mausoleo de los horrores a las víctimas del franquismo (fueran del bando que fueran, ya que todos fueron víctimas del Golpe de Estado que propició la guerra o por la posterior dictadura genocida, la excusa del mal estado de algunas de las galerías no ha de impedir la salida de los cuerpos y entrega a sus familiares o darle sepulturas en lugares dignos; se trata de un asunto de Estado donde debe haber una implicación máxima. Y posteriormente, la manera más digna de resignificar el lugar es haciéndola desaparecer de la faz de la tierra y devolver la montaña a la naturaleza; un museo de los horrores no puede resignificarse nunca, un mausoleo de este tipo no puede maquillarse o dulcificarse por su valor artístico y no podemos continuar con la sangría de dinero público que supone mantener un monumento horrible en riesgo continuo de ruina. Hasta 1’8 millones de euros al año en gasto ordinario al que hay que sumar actuaciones millonarias de urgencia. Por ello, que se dinamite, que se roture, que se machaque; que se recicle el granito para aceras, cualquier solución de este tipo nos parece buena”.

LA PROPUESTA DE COMPROMÍS

El Anteproyecto planteado por Compromís en diciembre de 2017 que no obtuvo el apoyo mayoritario de la cámara, propone anular los consejos de guerra sumarísimos y las correspondientes sentencias instruidas por el régimen franquista por arbitrarios e ilegales, adoptando el resarcimiento a las víctimas, así como la reconstrucción de los archivos penales y judiciales afectados. En su título II propone medidas para rehabilitar a las víctimas y sus familias y contar con el reconocimiento de víctimas del franquismo. También regula la desaparición forzosa, crea un Censo de Memoria Democrática con información de desaparecidos y víctimas de la Guerra Civil y el franquismo con las circunstancias de cada caso; un mapa de fosas, la investigación para localizar los enterramientos, establecer metodologías de investigaciones, compilar testimonios orales de forma urgente de víctimas y testigos directos así como un protocolo de exhumaciones y su planificación, con fondos necesarios para ello en los Presupuestos Generales del Estado.

 

En su título III se propone la reparación a las víctimas que lo fueron por participar en la vida democrática y defenderla, mediante jornadas y homenajes, el aliento a reflexionar sobre cualquier forma de exclusión violenta de personas o colectivos. Por otro lado propone convertir el 18 de julio en el día de recuerdo de las víctimas y homenaje a la democracia “con el objeto de mantener el recuerdo de las víctimas desde un planteamiento de salvaguarda de los valores democráticos de respeto, integración, convivencia y cultura de paz”.

 

Entre los bienes de la Memoria Democrática del Estado Español se incluyen los Lugares de Memoria Democrática, con significado histórico para explicar el pasado, fosas, obras realizadas con trabajadores forzados y de resistencia y se integrarán como Bienes de Interés Cultural en el Patrimonio Español. También propone la realización de rutas de lugares cercanos entre sí y la creación de un inventario. Asimismo, se incluirán los documentos a un Fondo Documental de Memoria Democrática en el que colaborarán entidades académicas e instituciones titulares de archivos para su estudio y difusión, así como la creación en el portal del Gobierno español de un apartado relativo a la Memoria Democrática.

 

Finalmente propone acciones para retirar aquellos elementos contrarios a la Memoria Democrática, como placas, escudos sobre edificios públicos, alusiones a la legitimación de la sublevación militar y la Dictadura franquista o títulos honoríficos. Además propone ilegalizar aquellas entidades que incumplan la ley y dejar sin subvenciones y ayudas públicas de la Administración a aquellas entidades que no eliminen de sus edificios y espacios públicos los símbolos contrarios a la Memoria Democrática y un régimen sancionador. Las actuaciones previstas en la Ley estarían coordinadas por una Comisión Técnica de Memoria Democrática.

 

Compromís ha emprendido desde el Senado una campaña para eliminar del nomenclátor de los pueblos de España las calles dedicadas a militares franquistas, al Generalísimo, los golpistas y sus héroes, que ha conseguido cambiar el nombre de más de 600 plazas, avenidas y calles. La campaña puede verse en la web de Compromís en el Senado.