El senador Carles Mulet ha explicat la iniciativa que ja ha registrat a la Cambra Alta per donar solució als buits legals existents en l’actualitat

El senador Carles Mulet i les regidores del Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de València Glòria Tello i Pilar Soriano han detallat este matí les claus principals de les iniciatives que ja han posat en marxa tant al Senat com al consistori per regular i protegir el toc tradicional de campanes.

Mulet ha explicat que al Senat ja hi ha registrada des del 23 de març passat una moció perquè la comissió corresponent la tramite amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement del toc de campanes com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. “Donats els buits legals existents en l’actualitat hem fet una recerca per trobar una llei, de 1985, que pot donar cabuda a la nostra petició perquè el Ministeri de Cultura adopte les mesures protectores necessàries”, ha explicat.

Tot i que la Cambra Alta encara no ha fixat data per debatre esta proposta de Mulet i del també senador de Compromís Jordi Navarrete, es confia que “puga ser abordada en el període de sessions actual”. Una regulació possible que planteja el text considera que “els tocs de campanes constituïxen un patrimoni sonor singular i característic de cada localitat, sobretot si s’interpreten de forma manual”. A més, incidix en el vessant del servici social dels tocs, regula els tocs de missa diària i proposa un horari perquè es puguen fer els tocs sense cap problema, que per exemple pot iniciar-se a les 8 del matí i concloure a les 10 de la nit. “Els tocs formen part del paisatge sonor de cada localitat”, ha explicat Mulet, qui ha indicat que molts ajuntaments de ciutats xicotetes o de pobles necessiten esta regulació i ha posat l’èmfasi en el valor d’uns tocs de campanes que “són patrimoni, no soroll”.

En la mateixa línia s’ha expressat la regidora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, per destacar el valor patrimonial dels tocs de campanes, “un fenomen cultural de primer ordre”. “N’hi ha més de 200 tipus arreu del món, segons expliquen els antropòlegs -ha ressaltat- i han servit històricament com un mitjà de comunicació per anunciar casaments, soterraments o inclús avisos d’incendis”. La regidora ha explicat que en el darrer Ple municipal la iniciativa presentada per Compromís va aconseguir un acord unànime per instar a la Conselleria a declarar BIC els tocs tradicionals manuals i el toc del rellotge de Sant Josep de la Muntanya, “un rellotge únic amb una tradició importantíssima” a la ciutat de València. A més, la proposta acordada instava a investigar, difondre i formar en l’ofici de campaner, juntament amb unes altres administracions, garantint el seu futur.

Per la seua banda, la regidora de Qualitat Ambiental en l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha destacat la importància de “compaginar la protecció del patrimoni amb la relació diària amb la ciutadania en cada població, donat que estem parlant d’una tradició important i alhora hem de respectar el funcionament normal de la ciutat”. Respecte als treballs ja avançats al consistori ha destacat “la modificació de l’ordenança municipal sobre contaminació acústica encetada ja en maig de l’any passat, la part tècnica de la qual ja es troba prou avançada”. “Volem protegir els tocs de campanes. Volem que les campanes sonen i volem que ho facen amb la tranquil·litat de no comportar un problema per a la ciutadania”, ha destacat Soriano, qui ha anunciat una ronda de reunions amb tots els agents implicats d’alguna manera en la regulació dels tocs de campanes. “Partim d’un punt unànime, la voluntat de tots els agents de tindre clares les normes” i a partir d’eixe punt i amb la nova normativa totalment dividida per àrees, “ara és el moment de plantejar-se les necessitats en cadascuna de les àrees afectades”, com les de Domini Públic, Activitats, Festes i tocs de campanes, “les primeres per les que estem començant a treballar”.

Compromís pone en marcha diversas iniciativas para regular y proteger el toque tradicional de campanas

  • El senador Carles Mulet ha explicado la iniciativa que ya ha registrado en la Cámara Alta para dar solución a las lagunas legales existentes en la actualidad.
  • La concejala de Cultura, Glòria Tello, y la de Calidad Ambiental, Pilar Soriano, han explicado la iniciativa presentada en el último Pleno municipal, que fue aprobada por unanimidad.

[VALÈNCIA, 7 DE ABRIL DE 2017] El senador Carles Mulet y las concejalas del Grupo Municipal Compromís en el Ayuntamiento de València Glòria Tello y Pilar Soriano han detallado esta mañana las claves principales de las iniciativas que ya han puesto en marcha tanto en el Senado como en el consistorio para regular y proteger el toque tradicional de campanas.

Mulet ha explicado que en el Senado ya hay registrada desde el pasado 23 de marzo una moción para que la comisión correspondiente la tramite con el objetivo de conseguir el reconocimiento del toque de campanas como Bien de Interés Cultural Inmaterial. “Dadas las lagunas legales existentes en la actualidad hemos realizado una búsqueda para encontrar una ley, de 1985, que puede dar cabida a nuestra petición para que el Ministerio de Cultura aporte las medidas protectoras necesarias”, ha explicado.

Aunque la Cámara Alta aún no ha fijado la fecha para debatir esta propuesta de Mulet y del también senador de Compromís Jordi Navarrete, se confía en que “pueda ser tratada en el período de sesiones actual”. Una regulación posible que plantea el texto considera que “los toques de campanas constituyen un patrimonio sonoro singular y característico de cada localidad, sobre todo si se interpretan de forma manual”. Además, incide en la vertiente del servicio social de los toques, regula los toques de misa diaria y propone un horario para que se puedan realizar los toques sin ningún problema, que por ejemplo puede iniciarse a las 8 de la mañana y concluir a las 10 de la noche. “Los toques forman parte del paisaje sonoro de cada localidad”, ha explicado Mulet, que ha indicado que muchos ayuntamientos de ciudades pequeñas o de pueblos necesitan esta regulación y ha puesto el énfasis en el valor de unos toques de campanas que “son patrimonio, no ruido”.

En la misma línea se ha expresado la concejala del Área de Cultura del Ayuntamiento de València, Glòria Tello, para destacar el valor patrimonial de los toques de campanas, “un fenómeno cultural de primer orden”. “Hay más de 200 tipos por todo el mundo, según explican los antropólogos – ha resaltado- y han servido históricamente como un medio de comunicación para anunciar casamientos, entierros o incluso avisos de incendios”. La concejala ha explicado que en el último Pleno municipal la iniciativa presentada por Compromís consiguió un acuerdo unánime para instar a la Conselleria a declarar BIC los toques tradicionales manuales y el toque del reloj de San José de la Montaña, “un reloj único con una tradición importantísima” en la ciudad de València. Además, la propuesta acordada instaba a investigar, difundir y formar en el oficio de campanero, junto con otras administraciones, garantizando su futuro.

Por su parte, la concejala de Calidad Ambiental en el Ayuntamiento de València, Pilar Soriano, ha destacado la importancia de “compaginar la protección del patrimonio con la relación diaria con la ciudadanía en cada población, dado que estamos hablando de una tradición importante y al mismo tiempo tenemos que respetar el funcionamiento normal de la ciudad”. Respecto a los trabajos ya avanzados en el consistorio ha destacado “la modificación de la ordenanza municipal sobre contaminación acústica iniciada ya en mayo del año pasado, cuya parte técnica se encuentra ya bastante avanzada”. “Queremos proteger los toques de campanas. Queremos que las campanas suenen y queremos que lo hagan con la tranquilidad de no comportar un problema para la ciudadanía”, ha destacado Soriano, que ha anunciado una ronda de reuniones con todos los agentes implicados de alguna manera en la regulación de los toques de campanas. “Partimos de un punto unánime, la voluntad de todos los agentes de tener claras las normas” y a partir de ese punto y con la nueva normativa totalmente dividida por áreas, “ahora es el momento de plantearse las necesidades en cada una de las áreas afectadas”, como las de Dominio Público, Actividades, Fiestas y toques de campanas, “las primeras por las que estamos comenzando a trabajar”.