Compromís denuncia que la ampliación de la red de Cercanías al norte de Castelló solo era ‘un Powerpoint sin nada detrás’

Así calificó el Secretario General de Infraestructuras, Manuel Niño el documento de ampliación de la línea C-6 (Valencia-Castellón) hacia el norte, presentada por Francisco Camps y el exministro José Blanco que ha sido utilizada como arma política. La delegación de ediles de Castelló satisfecha con la respuesta ante el anuncio de nuevos estudios para la ubicación de la estación intermodal y la situación del puente de acceso al polígono industrial entre Xilxes y Moncofa. Compromís se reunirá con Renfe en la Comunidad Valenciana próximamente

Madrid, 5 de noviembre de 2015

Compromís ha denunciado que “seis años después de presentar el Plan de Cercanías de la Comunitat Valenciana 2010-2020 -que contemplaba una ampliación hacia el norte, con Benicàssim en una primera fase y hasta Vinaròs si lo veía factible un estudio de viabilidad que se iba a redactar en 2009- diga ahora Manuel Niño, Secretario General de Infraestructuras, que se trataba de ‘un simple powerpoint y no un documento elaborado con datos‘, algo dibujado de cara a la galería que fue utilizado en forma de campañas de autopromoción electoral entre el PP del Maestrat, cuando sabían que no había ninguna voluntad de tener listo el Plan de Viabilidad ni de extender los cercanías hacia el Maestrat, a pesar de las preguntas y reivindicaciones”, según ha señalado el senador Carles Mulet.

Una delegación de ediles de la Plana y el Maestrat se reunió ayer con representantes del Ministerio de Fomento, Renfe y Adif para interesarse por la situación de esta ampliación ante las quejas recibidas en los ayuntamientos de Benicarló y Vinaròs, principalmente de usuarios y estudiantes como denunciaron los ediles de juventud Susa Pérez y Jordi Moliner, edil de Medio Ambiente y Sostenibilidad de Vinaròs.

Además se atendieron cuestiones como el emplazamiento de la estación intermodal en la Plana, o la problemática de un deteriorado puente que comparten Xilxes y Moncofa que salva el trazado de la vía férrea entre Valencia y Barcelona.

Balones fuera

Desde el principio hasta el final de la reunión los asistentes advirtieron una voluntad de pasar de puntillas sobre el problema de cercanías hacia al norte valenciano. “Comienzan la reunión alardeando de la magnífica situación financiera de Adif y acaban lamentando no poder poner algún tren adicional que mejore la conectividad del Maestrat con la Plana y Tortosa en horarios más adecuados que los actuales aferrándose a las Declaraciones de Obligación de Servicio Público y a las restricciones de Hacienda que no autoriza ocupaciones de convoyes inferiores al 18%, a pesar de reconocer que no habría problemas en cuanto a la adecuación de la actual infraestructura para ello”, ha indicado Mulet.

Lo peor de todo esto, es que no cuentan con estudios, admiten que sin oferta no puede existir demanda y derivan el debate hacia los trenes de media distancia, el sistema tarifario, las subvenciones o acuerdos con la Conselleria en una competencia que es estatal y que no dudan en desplegar kilómetros de multimillonarias obras de alta velocidad real que se dirigen a territorios periféricos y poco poblados, no como la que llegará a Castelló con el tercer carril. No les interesamos, como están demostrando, por mucho que desde el PP del Maestrat se dijera que la red de cercanías sería una realidad con un gobierno de Mariano Rajoy. Todo falacias y teatro, como hemos constatado”, agregó.

Desde Fomento explicaron además a Compromís que en cualquier caso, una vez finalicen las obras en marcha entre Valencia y Castellón, anunciarían la nueva oferta de servicios a implantar “en la que nos gustaría que se corrigiera la injusta situación en la que se encuentran los usuarios del Maestrat especialmente”. Compromís llegó a proponerle unos hipotéticos y sencillos cambios que permitirían mejorar la conectividad del tramo Tortosa-Castelló en horarios adaptados a las necesidades de los usuarios, lo que permitiría a estudiantes y trabajadores ir y volver el mismo día en el recorrido entre los extremos de la provincia “lo que evitaría una fuga de capitales y el desarraigo y acercaría la formación a las personas”.

Molestias

La delegación de ediles también les trasladó el malestar existente por las demoras que suponen las obras del tercer carril y por la desaparición de los bonos de ida y vuelta. Los responsables aseguraron a Mulet que la línea interior con Zaragoza y Teruel no corre ningún peligro de desaparecer y que licitarán mejoras que permitirán reducir costes e incluir aparcaderos.

Estación intermodal

María Parra, edil de Economía del Ayuntamiento de Vila-real, expuso a los responsables del este organismo la situación anómala creada entorno al debate del emplazamiento de la estación intermodal “que ha pasado de ser preferente su ubicación en Vila-real a quedar dibujada en los planos cerca de Castelló tras las elecciones de junio”. Desde Compromís de Vila-real advierten que esta alteración no se ha realizado siguiendo el procedimiento necesario “por lo que les pedimos que se realicen estudios, se dialogue y se mire la mejor ubicación”.

Vila-real expuso además la incomodidad del actual paso sobre la vía para personas con vértigo, con cochecitos infantiles o problemas de movilidad, especialmente en los días en los que no funciona el ascensor. “Nos dijeron que van a estudiar estos extremos, que la decisión sobre el emplazamiento de las estaciones intermodales no está decidida y que no habría problema en convocar una nueva reunión en la que estén todas las partes representadas y las distintas administraciones aporten la documentación urbanística y de planificación necesaria”.

Finalmente Parra apuntó la “caótica” situación de las conexiones entre Vila-real y el norte de la provincia, al no existir conexiones en cercanías “lo que obliga a sus usuarios a transbordos o bien a esperar alguno de los escasos regionales para poder conectar con los municipios de más al norte de Castelló, por lo que los usuarios acaben optando por vehículos particulares”.

Informarán próximamente de la titularidad del puente del polígono industrial de Xilxes

Respecto la situación del puente de la infraestructura ferroviaria que da acceso al polígono industrial ‘els Plans’ de la localidad, que lleva construido varias décadas sin que nadie (ni Fomento, ni ayuntamientos de Xilxes y Moncofa) se responsabilice de él. El puente lo utiliza la industria cerámica y por él transitan vehículos pesados. Ninguno de los consistorios afectados toma cartas en el asunto mientras prosigue su degradación. El mantenimiento es nulo a pesar que la vía pasa por allí. El edil Sergi Alejos reclamó a Fomento su implicación en clarificar su situación por la importancia del corredor y en previsión de futuras incidencias o accidentes. “Se han comprometido a ver a quien se entregó el puente por parte de Adif y la posibilidad de actuar en él si pudiera darse algún peligro de caída de vehículos o peatones sobre la infraestructura”, ha indicado Alejos.

————–

NOTA: Compromís se reunirá en los próximos días con José Luís Gil, responsable de la Gerencia del Servicio Público de Renfe, con el que poder hablar de mejoras en los horarios para mejorar la conectividad, comodidad y vertebración del territorio.

Compromís denuncia que l’ampliació de la xarxa de Rodalies al nord de Castelló només era “un Powerpoint sense res darrere”

Així ho va qualificar el Secretari General d’Infraestructures, Manuel Niño, el document d’ampliació de la línia C-6 (València-Castelló) cap al nord, presentada per Francisco Camps i l’exministre José Blanco que ha estat utilitzat com a arma política. La delegació de regidors de Castelló satisfeta amb la resposta davant l’anunci de nous estudis per a la ubicació de l’estació intermodal i la situació del pont d’accés al polígon industrial entre Xilxes i Moncofa. Compromís es reunirà amb Renfe al País Valencià pròximament


Madrid, 5 novembre 2015

Compromís ha denunciat que “sis anys després de presentar el Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana 2010-2020 -que contemplava una ampliació cap al nord, amb Benicàssim en una primera fase i fins a Vinaròs si ho veia factible un estudi de viabilitat que s’anava a redactar el 2009-, diga ara Manuel Niño, Secretari General d’Infraestructures, que es tractava d”un simple powerpoint i no un document elaborat amb dades‘, quelcom dibuixat de cara a la galeria i que va ser utilitzat en forma de campanyes d’autopromoció electoral entre el PP del Maestrat, quan sabien que no hi havia cap voluntat de tenir a punt el Pla de Viabilitat ni d’estendre els rodalies cap al Maestrat, malgrat les preguntes i reivindicacions del territori“, ha assenyalat el senador Carles Mulet.

Una delegació de regidors de la Plana i el Maestrat es va reunir ahir amb representants del Ministeri de Foment, Renfe i Adif per interessar-se per la situació d’aquesta ampliació davant les queixes rebudes en els ajuntaments de Benicarló i Vinaròs, principalment d’usuaris i estudiants com van denunciar els regidors de joventut Susa Pérez i Jordi Moliner, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de Vinaròs.

A més es van atendre qüestions com l’emplaçament de l’estació intermodal a la Plana, o la problemàtica d’un deteriorat pont que comparteixen Xilxes i Moncofa que salva el traçat de la via fèrria entre València i Barcelona.

Balons fora
Des del principi fins al final de la reunió els assistents van advertir una voluntat de passar de puntetes sobre el problema de rodalies cap al nord valencià. “Comencen la reunió presumint de la magnífica situació financera d’Adif i acaben lamentant no poder posar algun tren addicional que millore la connectivitat del Maestrat amb la Plana i Tortosa en horaris més adequats que els actuals aferrant-se a les Declaracions d’Obligació de Servei Públic ia les restriccions d’Hisenda, que no autoritza ocupacions de combois inferiors al 18%, tot i reconèixer que no hi hauria problemes pel que fa a l’adequació de l’actual infraestructura“, ha indicat Mulet.

El pitjor de tot això, és que no compten amb estudis, admeten que sense oferta no pot haver-hi demanda i deriven el debat cap als trens de mitjana distància, el sistema tarifari, les subvencions o acords amb la Conselleria en una competència que és estatal i que no dubten a desplegar quilòmetres de multimilionàries obres d’alta velocitat real que es dirigeixen a territoris perifèrics i poc poblats, no com la que arribarà a Castelló amb el tercer carril. No els vam demanar, com estan demostrant, per molt que des del PP del Maestrat es digués que la xarxa de rodalies seria una realitat amb un govern de Mariano Rajoy. Tot fal·làcies i teatre, com hem constatat“, ha afegit.

Des Foment van explicar a més a Compromís que en qualsevol cas, un cop finalitzin les obres en marxa entre València i Castelló, anunciarien la nova oferta de serveis a implantar “en què ens agradaria que es corregís la injusta situació en què es troben els usuaris del Maestrat especialment”. Compromís va arribar a proposar-uns hipotètics i senzills canvis que permetrien millorar la connectivitat del tram Tortosa-Castelló en horaris adaptats a les necessitats dels usuaris, el que permetria a estudiants i treballadors anar i tornar el mateix dia en el recorregut entre els extrems de la província “el que evitaria una fuga de capitals i el desarrelament i acostaria la formació a les persones”.

Molèsties
La delegació de regidors també els va traslladar el malestar existent per les demores que suposen les obres del tercer carril i per la desaparició dels bons d’anada i tornada. Els responsables van assegurar a Mulet que la línia interior amb Saragossa i Terol no corre cap perill de desaparèixer i que licitaran millores que permetran reduir costos i incloure aparcadors.

Estació intermodal
María Dolores Parra, regidora d’Economia de l’Ajuntament de Vila-real, va exposar als responsables del aquest organisme la situació anòmala creada entorn al debat de l’emplaçament de l’estació intermodal“que ha passat de ser preferent la seua ubicació a Vila-real a quedar dibuixada en els plànols prop de Castelló després de les eleccions de juny”. Des de Compromís de Vila-real adverteixen que aquesta alteració no s’ha realitzat seguint el procediment necessari “pel que els demanem que es facen estudis, es dialogue i es mire la millor ubicació”.

Vila-real va exposar a més la incomoditat de l’actual pas sobre la via per a persones amb vertigen, amb cotxets infantils o problemes de mobilitat, especialment en els dies en què no funciona l’ascensor. “Ens van dir que van a estudiar aquests extrems, que la decisió sobre l’emplaçament de les estacions intermodals no està decidida i que no hi hauria problema a convocar una nova reunió en la qual estiguen totes les parts representades i les diferents administracions aportin la documentació urbanística i de planificació necessària“.

Finalment Parra va apuntar la “caòtica” situació de les connexions entre Vila-real i el nord de la província, en no existir connexions en rodalies “el que obliga els seus usuaris a transbords o bé a esperar algun dels escassos regionals per poder connectar amb els municipis de més al nord de Castelló, per la qual cosa els usuaris acaben optant per vehicles particulars“.

Informaran pròximament de la titularitat del pont del polígon industrial de Xilxes

Respecte la situació del pont de la infraestructura ferroviària que dóna accés al polígon industrial ‘els Plans’ de la localitat, que porta construït diverses dècades sense que ningú (ni Foment, ni ajuntaments de Xilxes i Moncofa) es responsabilitzi d’ell. El pont l’utilitza la indústria ceràmica i per ell transiten vehicles pesats. Cap dels consistoris afectats pren cartes en l’assumpte mentre prossegueix la seva degradació. El manteniment és nul malgrat que la via passa per allà. L’edil Sergi Alejos va reclamar a Foment la seva implicació en clarificar la seva situació per la importància del corredor i en previsió de futures incidències o accidents. “S’han compromès a veure a qui es va lliurar el pont per part d’Adif i la possibilitat d’actuar en ell si pogués donar-se algun perill de caiguda de vehicles o vianants sobre la infraestructura“, ha indicat Alejos.

————–
NOTA: Compromís es reunirà en els pròxims dies amb José Luís Gil, responsable de la Gerència del Servei Públic de Renfe, amb el qual poder parlar de millores en els horaris per millorar la connectivitat, comoditat i vertebració del territori.