Jordi Navarrete: “Ens sembla especialment greu que les Confederacions autoritzaren aquestes pràctiques del 2005-2009 i recentment a 2015”

El Govern acaba d’admetre que la pràctica de modificar la fase atmosfèrica del cicle hidrològic existeix i que l’autoritza i supervisa. En una resposta al senador territorial valencià, Carles Mulet, el Govern assenyala que en la lluita contra el granís “per part de la Confederació Hidrogràfica del Duero es van autoritzar aquestes activitats durant el període 2005-2009. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre també va emetre una autorització a l’any 2007. Finalment, la Confederació Hidrogràfica del Segura va autoritzar una sol·licitud al novembre de 2015 vàlida durant 12 mesos“, el que ve a corroborar les nombroses sospites de ramaders i agricultors, com és que alguna cosa passa al cel, el que podria tenir a veure amb l’absència de pluges.

La resposta explica el procediment d’alteració del cicle hidrològic: “L’alteració del cicle hidrològic (3.1 i 3.2 RDPH), provocar o evitar pluges, només pot ser modificada artificialment per l’Administració General de l’Estat o, si s’escau, per aquells a qui aquesta autoritze. Tota actuació pública o privada tendent a modificar el règim de pluges ha de ser aprovada prèviament per la Direcció General de l’Aigua en el si del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), a proposta de l’organisme de conca. A aquest efecte, l’organisme de conca, a la vista del projecte presentat pel sol·licitant, del coneixement que hi haja sobre la matèria i dels possibles efectes negatius sobre les precipitacions en altres àrees, previ informe de l’Institut Nacional de Meteorologia elevarà la proposta al citat Ministeri

Els senadors de la coalició han reclamat, en una moció que es debatrà a la Comissió de Medi Ambient el proper dia 28 de març, la modificació de la Llei de l’Aigua per a no permetre ni concedir autoritzacions d’aquest estil sota cap supòsit, una moratòria mentre es fa aquesta modificació i multes per evitar pràctiques il·legals al marge del control de l’administració.

En l’actualitat són publiques, i fins i tot han estat objectes de reportatges, grans extensions de fruiters en els quals es cremen productes químics, la xarxa antigranís de la comunitat de Madrid o explotacions que compten amb sistemes de propagació d’ones de xoc i radars per lluitar contra el pedra. Per al senador Navarrete “el que està clar és que aquestes pràctiques no són eficients, ni el que passa a les capes altes controlable o evitable i que llançar productes químics a l’atmosfera és un delicte amb conseqüències imprevisibles, pel que reclamarem més informació, còpies de les autoritzacions per conèixer en què van consistir i qui les va sol·licitar i tractar d’acabar amb les suspicàcies de la gent doncs, la realitat és que, de nord a sud, la gent ens assegura que alguna cosa passa en el cel“, ha conclòs.

res cicle aigua

Compromís pide nueva información al Gobierno sobre las autorizaciones al uso de productos para alterar el clima

Jordi Navarrete: “Nos parece especialmente grave que las Confederaciones autorizaran estas prácticas del 2005-2009 y recientemente en 2015”

El Gobierno acaba de admitir que la práctica de modificar la fase atmosférica del ciclo hidrológico existe y que la autoriza y supervisa. En una respuesta al senador territorial valenciano, Carles Mulet, el Gobierno señala que en la lucha contra el granizo “por parte de la Confederación Hidrográfica del Duero se autorizaron estas actividades durante el periodo 2005-2009. La Confederación Hidrográfica del Ebro también emitió una autorización en el año 2007. Finalmente, la Confederación Hidrográfica del Segura autorizó una solicitud en noviembre de 2015 válida durante 12 meses”, lo que viene a corroborar las numerosas sospechas de ganaderos y agricultores, como es que algo pasa en los cielos, lo que podría tener a ver con la ausencia de lluvias.

La respuesta explica el procedimiento de alteración del ciclo hidrológico: “La alteración del ciclo hidrológico (3.1 y 3.2 RDPH), provocar o evitar lluvias, sólo puede ser modificada artificialmente por la Administración General del Estado o, en su caso, por aquellos a quienes ésta autorice. Toda actuación pública o privada tendente a modificar el régimen de lluvias deberá ser aprobada previamente por la Dirección General del Agua en el seno del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA), a propuesta del Organismo de cuenca. A tal efecto, el Organismo de cuenca, a la vista del proyecto presentado por el solicitante, del conocimiento que exista sobre la materia y de los posibles efectos negativos sobre las precipitaciones en otras áreas, previo informe del Instituto Nacional de Meteorología elevará la propuesta al citado Ministerio”.

Los senadores de la coalición han reclamado, en una moción que se debatirá en la Comisión de Medio Ambiente el próximo día 28 de marzo, la modificación de la Ley del Agua para no permitir ni conceder autorizaciones de este estilo bajo ningún supuesto, una moratoria mientras se hace esta modificación y multas para evitar prácticas ilegales al margen del control de las administración.

En la actualidad son públicas e incluso han sido objetos de reportajes grandes extensiones de frutales en los que se queman productos químicos, la red antigranizo de la comunidad de Madrid o explotaciones que cuentan con sistemas de propagación de ondas de choque y radares para luchar contra el pedrisco. Para el senador Navarrete “lo que está claro es que estas prácticas no son eficientes, ni lo que ocurre en las capas altas controlable o evitable y que lanzar productos químicos a la atmósfera es un delito con consecuencias imprevisibles, por lo que reclamaremos más información, copias de las autorizaciones para conocer en qué consistieron y quien las solicitó y tratar de acabar con las suspicacias de la gente pues, la realidad es que ,de norte a sur, la gente nos asegura que algo ocurre en los cielos”, ha concluido.