Per a la coalició encara queden molts treballs per executar o aquests s’estan realitzant deficientment i han estat els ajuntaments els que han hagut d’assumir aquestes actuacions

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha lamentat l’incompliment per part de Costes de les actuacions en diferents punts del litoral valencià després dels últims temporals del mes de gener, que van afectar el front litoral destrossant passejos, infraestructures i serveis i desapareixent bona part de la sorra de nombroses platges. Des de la coalició recorden que han deixat passar unes setmanes de les dates que el propi ministeri es va fixar com a inici de les obres. “Així ens ho va assegurar la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Raquel Orts i el seu subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, en la visita que vam realitzar al Ministeri a finals de gener al costat d’un grup d’alcaldes de la Safor. Ens van assegurar que anaven a actuar en dues setmanes i estem al març i el balanç ens sembla lamentable“, ha indicat.

Per a molts d’aquests municipis el litoral i el turisme són puntals econòmics molt important i la temporada està arrencant en molts hotels amb la perspectiva de les Falles i la Setmana Santa a la volta de la cantonada, “de manera que els demanem que complisquen els seus acords i anuncis i executen les peticions i accions tan necessàries que els traslladem per tractar que la franja litoral recupere quan abans el seu millor aspecte i miren d’aconseguir més finançament per a l’obra civil destruïda i la reparació de volums de sorra de platja que millore l’anunciat pel Govern, ja que s’ha demostrat clarament insuficient“, ha assenyalat Navarrete aquest matí.

La realitat és que Costes “malgrat les bones paraules, no ha aparegut” en municipis com Xeraco o Tavernes, on els ajuntaments s’han hagut d’arremangar i dedicar part dels seus pressupostos a endreçar el litoral, reconstruir passarel·les, salaris, subministraments, reposició d’elements danyats, obrir canals de desembocadura de rius com el Vaca, netejar canyes o protegir dunes amb tots els seus mitjans possibles davant la inacció del ministeri. “Uns contractes que no són cap nimietat i ha obligat els consistoris a fer malabarismes comptables donada la seua implicació amb el litoral. Sembla com si tingueren molt més interès que el propi ministeri i el mateix Govern, que llança mocions de defensa del turisme i després als primers problemes desapareix i els ignora“, ha afegit el senador.

Així Xeraco pot acabar destinant a aquests treballs d’emergència prop de 100.000 euros, la pràctica totalitat del seu capítol d’inversions, Tavernes de la Valldigna 1.300.000 a l’espera que el Ministeri complisca amb la seua paraula i regenere la platja de la Goleta. Xicotets ajuntaments com el de Guardamar de la Safor també han reclamat una reunió amb la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, davant la falta d’actuacions en el seu litoral i la falta de polítiques sostenibles.

Fet i fet, en aquells municipis on sí que ha actuat el Ministeri, ho ha fet de manera incomprensible per als veïns de la zona i Consistoris. Com a exemple a Cabanes (Castelló), “on abans hi havia una platja de sorra han posat tones de pedres, ni una sola aportació de sorra, tot que van dir que la mourien de zones en què s’acumula cap a aquelles deficitàries que han perdut molt volum de sorra en els últims temporals. Res de res“, ha conclòs Navarrete.

Compromís denuncia el incumplimiento por parte de Costas de las actuaciones comprometidas en el litoral valenciano
Para la coalición “todavía quedan muchos trabajos por ejecutar o éstos se están realizando deficientemente y han sido los ayuntamientos quienes han tenido que asumir estas actuaciones”

 

València, 4 de marzo de 2017

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha lamentado el incumplimiento por parte de Costas de las actuaciones en distintos puntos del litoral valenciano tras los últimos temporales del mes de enero, que afectaron el frente litoral destrozando paseos, infraestructuras y servicios y desapareciendo buena parte de la arena de numerosas playas. Desde la coalición recuerdan que han dejado pasar unas semanas de las fechas que el propio ministerio se fijó como inicio de las obras. “Así nos lo aseguró la directora general de Sostenibilidad de la Costa y del Mar, Raquel Orts y su subdirector General para la Protección de la Costa, Ángel Muñoz, en la visita que realizamos al Ministerio a finales de enero junto a un grupo de alcaldes de la Safor. Nos aseguraron que iban a actuar en dos semanas y estamos en marzo y el balance nos parece lamentable”, ha indicado.

 

Para muchos de estos municipios el litoral y el turismo son puntales económicos muy importante y la temporada está arrancando en muchos hoteles con la perspectiva de las Fallas y la Semana Santa a la vuelta de la esquina, “por lo que les pedimos que cumplan sus acuerdos y anuncios y ejecuten las peticiones y acciones tan necesarias que les trasladamos para tratar que la franja litoral recupere cuanto antes su mejor aspecto y buscar conseguir más financiación para la obra civil destruida y la reparación de volúmenes de arena de playa que mejore la anunciada por el Gobierno, ya que se ha demostrado claramente insuficiente”, ha señalado Navarrete esta mañana.

 

La realidad es que Costas “a pesar de las buenas palabras, no ha aparecido” en municipios como Xeraco o Tavernes, donde los ayuntamientos se han tenido que arremangar y dedicar parte de sus presupuestos a adecentar el litoral, reconstruir pasarelas, salarios, suministros, reposición de elementos dañados, abrir canales de desembocadura de ríos como el Vaca, limpiar cañas o proteger dunas con todos sus medios posibles ante la inacción del ministerio. “Unos contratos que no son ninguna nimiedad y ha obligado a los consistorios a hacer malabarismos contables dada su implicación con el litoral. Parece como si tuvieran mucho más interés que el propio ministerio y el propio Gobierno, que lanza mociones de defensa del turismo y luego a los primeros problemas desaparece y los ignora”, ha agregado el senador.

 

Así Xeraco puede acabar destinando a estos trabajos de emergencia cerca de 100.000 euros, la práctica totalidad de su capítulo de inversiones, Tavernes de la Valldigna 1.300.000 a la espera que el Ministerio cumpla con su palabra y regenere la playa de la Goleta. Pequeños ayuntamientos como el de Guardamar de la Safor también han reclamado una reunión con la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar, ante la falta de actuaciones en su litoral y la falta de políticas sostenibles.

 

A la postre, en aquellos municipios donde sí ha actuado el Ministerio, lo ha realizado de forma incomprensible para los vecinos de la zona y Consistorios. Como ejemplo en Cabanes (Castelló), “donde antes existía una playa de arena han puesto toneladas de piedras, ni una sola aportación de arena, a pesar que dijeron que la moverían de zonas en las que se acumula hacia aquellas deficitarias que han perdido mucho volumen de arena en los últimos temporales. Nada de nada”, ha concluido Navarrete.