Mulet confia en el que el PSOE no pretenga al Senat desfer la modificació aconseguida en el Congrés.
València, 12 de novembre de 2022.
Elportaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, s’ha felicitat que l’exigència que va plantejar la formació en la Cambra Alta al maig, exigint al Ministeri de Transició Ecològica que emetera una circular per a evitar la prohibició de les restes de podes agrícoles, tinga ja una solució plasmada en modificació de la llei.
Tal com ha informat Mulet, gràcies d’Unió d’Unions ( entitat de la qual forma part la Unió de Llauradors) ha prosperat una esmena a “la Llei per la qual es regulen el sistema de gestió de la Política Agrícola Comuna i altres matèries connexes” que aconsegueix, amb una disposició nova, la modificació de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, objecte d’aquesta polèmica.
Mitjançant aquesta esmena s’ha aconseguit eliminar el polèmic punt 3 de l’Article 27 respecte a l’Eliminació de residus.
Aquest és el text, que es va usar per a interpretar-lo d’una manera restrictiva per a sancionar a agricultors per continuar amb el sistema de cremes tradicionals ( article que ja s’ha eliminat “ 3. Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. Únicament podrà permetre’s la crema d’aquests residus amb caràcter excepcional, i sempre que compten amb la corresponent autorització individualitzada que permeta aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari …”.
Mulet va protagonitzar al maig un cara a cara en la sessió de control al Govern al Senat, amb la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta primera, Teresa Ribera, exigint una transició assenyada en el tractament de les restes vegetals procedents de les podes agrícoles, i rebutjant una interpretació restrictiva que suposava la seua total prohibició.
Des de Compromís es va exigir a Ribera emetre una circular per a evitar sancions per la crema de podes agrícoles en aplicació de la normativa vigent. La ministra es va limitar a circumscriure una possible relaxació de les mesures únicament en casos de problemes fitosanitaris. Al final, va haver de ser a nivell autonòmic la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica qui emetera una nota interpretativa permissiva, davant la passivitat del Ministeri.
Ara, amb l’eliminació d’aquest polèmic punt 3 de l’article 27, se soluciona definitivament aquesta situació.
Mulet va recordar que els principals afectats eren els xicotets propietaris d’explotacions de garroferes, oliveres, cítrics o ametlers, que han de podar cada cert temps i bregar amb els problemes que suposaria traslladar una maquinària pesant de la qual no disposen fins a llocs a vegades recòndit i amb mals accessos, alguna cosa que no es dona en les grans finques, les dels senyorets que tenen capacitat per a triturar i adquirir maquinària. Aquestes finques, a més, no són freqüents en el nostre territori ni en bona part de l’arc mediterrani, el manteniment del qual suposa un mosaic excepcional que produeix aliments, evita incendis i la deterioració del mitjà.
El portaveu valencianista ha afirmat que ara, obtingut aquest baló d’oxigen, ha d’impulsar-se per part de l’administracions competents mesures que incentiven l’aprofitament d’aquestes restes en riquesa; abonaments, substrats, biomassa, i al mateix temps s’entenga la impossibilitat en les zones de minifundis o abancalaments muntanyencs mètodes que no siguen les cremes controlades tradicionals.
De la mateixa manera, espera que el text eixit del Congrés no siga modificat ara al Senat, on es reunirà la ponència la setmana vinent per a estudiar possibles esmenes “ens ha arribat la nota interpretativa del Ministeri que pretén sembrar dubtes sobre l’eliminació d’aquest polèmic punt, esperem no siga la coartada per a intentar forçar una marxa arrere, que ningú entendria. Esperem que la llei, en aquest aspecte, s’aprove i ratifique en aquest sentit