Mulet: “Tenerse que registrar en Cl@ve para tramitar la ayuda supone para muchos perceptores un trámite insalvable y disuasorio por la falta de conocimientos, por eso pedimos que se permita la ayuda de terceras personas y una prórroga de las ayudas”
MADRID, 2 de septiembre de 2022
El senador Carles Mulet ha pedido al Gobierno que permita que los potenciales beneficiarios de las ayudas de 200 euros para compensar el coste de la vida puedan recibir la ayuda de terceras personas con más conocimientos en tecnología. Mulet ha recordado como el Gobierno, con buen criterio, está concediendo ayudas de 200 euros para personas físicas con bajo nivel de ingresos y patrimonio para compensar el coste de la vida. “Han hecho un vídeo explicativo y un folleto que está muy bien, sin embargo, el Ministerio de Hacienda y la Agencia Tributaria solicitan que para pedirla el ciudadano tenga que registrarse en Cl@ve, lo cual no es sencillo pues hay que ir presencialmente a la Agencia Tributaria previa cita que no siempre están disponibles en casos frecuentes como que el domicilio haya cambiado y no llegue la carta con Cl@ve al domicilio”, por poner un ejemplo.
Mulet recuerda que “para muchos perceptores, en ocasiones personas sin las habilidades necesarias o sin estudios, estos conceptos son trámites insalvables y disuasorios o, sencillamente, no disponen de recursos para contratar servicios externos que les permitan acogerse a unas ayudas que, consideramos, deben de poder beneficiar en su mayor intensidad a quien más lo necesita”.
El Gobierno debe ser consciente de que esta ayuda la pide gente muy necesitada. La Agencia Tributaria señala que para la presentación de la solicitud es necesario disponer de Cl@ve o certificado electrónico (incluido DNI-e). También se puede presentar el formulario, en nombre de un tercero, por apoderamiento o colaboración social. Sin embargo, no aclaran cómo se hace ese apoderamiento ni quienes son los colaboradores sociales.
Hay casos de personas, ONG, Sindicatos, Cáritas, Parroquias que han intentado presentar esas solicitudes en nombre de personas y el sistema no les deja. “Desde Compromís pensamos que esta ayuda debe extenderse como mínimo hasta el 30 de junio del 2023 para dar tiempo a que la gente la pida y, por otra parte, que sea posible hacerla en nombre de otra persona de manera sencilla, como se puede hacer la Renta o cualquier otra gestión”, ha agregado Mulet.
El portavoz de Compromís en el Senado ha formalizado preguntas para conocer y pedir al Gobierno que extienda esta ayuda y facilite la presentación por terceros y en nombre de otra persona este tipo de ayudas. Entre las mejoras propuestas por Mulet, éste sugiere al Ejecutivo que se pueda presentar la solicitud en papel en los Registros Públicos o sedes de la Agencia Tributaria. Asimismo, pide saber el número de potenciales beneficiarios de las ayudas y el total de solicitudes por provincias, concedidas y denegadas hasta el momento.
Compromís demana a Hisenda que facilite que tercers puguen auxiliar a les persones amb dificultats a demanar el xec de 200 euros
Mulet: “Haver-se de registrar en Cl@ve per a tramitar l’ajuda suposa per a molts perceptors un tràmit insalvable i dissuasiu per la falta de coneixements, per això demanem que es permeta l’ajuda de terceres persones i una pròrroga de les ajudes”
MADRID, 2 de setembre de 2022
El senador Carles Mulet ha demanat al Govern que permeta que els potencials beneficiaris de les ajudes de 200 euros per a compensar el cost de la vida puguen rebre l’ajuda de terceres persones amb més coneixements en tecnologia. Mulet ha recordat com el Govern, amb bon criteri, està concedint ajudes de 200 euros per a persones físiques de baix nivell d’ingressos i patrimoni per a compensar el cost de la vida. “Han fet un vídeo explicatiu i un fullet que està molt bé, no obstant això, el Ministeri d’Hisenda i l’Agència Tributària sol·liciten que per a demanar-la el ciutadà haja de registrar-se en Cl@ve, la qual cosa no és senzilla perquè cal anar presencialment a l’Agència Tributària prèvia cita que no sempre estan disponibles en casos freqüents com que el domicili haja canviat i no arribe la carta amb Cl@ve al domicili”, per posar un exemple.
Mulet recorda que “per a molts perceptors, a vegades persones sense les habilitats necessàries o sense estudis, aquests conceptes són tràmits insalvables i dissuasius o, senzillament, no disposen de recursos per a contractar serveis externs que els permeten acollir-se d’unes ajudes que, considerem, han de poder beneficiar en la seua major intensitat a qui més ho necessita”.
El Govern ha de ser conscient que aquesta ajuda la demana gent molt necessitada. L’Agència Tributària assenyala que per a la presentació de la sol·licitud és necessari disposar de Cl@ve o certificat electrònic (inclòs DNI-e). També es pot presentar el formulari, en nom d’un tercer, per apoderament o col·laboració social. Però no aclareixen com es fa eixe apoderament ni els qui són els col·laboradors socials.
Hi ha casos de persones, ONG, Sindicats, Càrites, Parròquies que han intentat presentar aqueixes sol·licituds en nom de persones i el sistema no els ho permet. “Des de Compromís pensem que aquesta ajuda ha d’estendre’s com a mínim fins al 30 de juny del 2023 per a donar temps al fet que la gent la demane i, d’altra banda, que siga possible fer-la en nom d’una altra persona de manera senzilla, com es pot fer la Renda o qualsevol altra gestió”, ha afegit Mulet.
El portaveu de Compromís al Senat ha formalitzat preguntes per a conèixer i demanar al Govern que allargue aquesta ajuda i facilite la presentació per tercers i en nom d’una altra persona aquest tipus d’ajudes. Entre les millores proposades per Mulet, aquest suggereix a l’Executiu que es puga presentar la sol·licitud en paper en els Registres Públics o seus de l’Agència Tributària. Així mateix, demana saber el nombre de potencials beneficiaris de les ajudes i el total de sol·licituds per províncies, concedides i denegades fins al moment.