Mulet: “No ens estranyaria que qui bloqueja la comissió d’investigació estiguera pensant a vincular aquestes instal·lacions inservibles, que encara no s’han desmantellat malgrat les seues promeses, a projectes de regasificació o d’emmagatzematge

MADRID, 1 de setembre de 2022 

El senador Carles Mulet ha exigit al Govern que, en un moment de “efervescència” com el que vivim en el sector de l’energia i, aprofitant la compareixença que el president ha demanat per al pròxim Ple del Senat, on parlarà del Pla de Xoc energètic “explique què pensa fer amb un dels grans fiascos en aquesta matèria, com és el fracassat dipòsit de gas Castor que no va emmagatzemar gas com estava previst i va generar milers d’episodis sísmics en la zona”.

La coalició ha lamentat “l’opacitat amb Castor” que està caracteritzant a aquest Govern, que lluny de rectificar els seus errors passats, “està eludint prendre mesures com li demana reglamentàriament un grup de 25 senadors i senadores, informar i investigar tot el que va envoltar a aquesta fracassada infraestructura que ha costat més de 1.400 milions d’euros que estan abonant els consumidors de gas, sense que ningú haja assumit cap responsabilitat”.

Els anuncis del president i els moviments a Europa per a convertir Espanya en magatzem de gas comunitari i desbloquejar connexions i gasoductes com el Midcat o el ramal cap a Itàlia per la Mediterrània per a reduir la dependència del gas rus han posat els ulls en infraestructures com el port de Sagunt, que comptava amb infraestructures per a rebre vaixells metaners, regasificadora i magatzems. Castor tenía previst emmagatzemar un màxim de 1900 milions de metres cúbics de gas natural, suficient per a subministrar l’equivalent a 50 dies de consum a Espanya en aqueix moment. “També Castor compta amb un dipòsit submarí inservible, i que sabem que Escal UGS tracta de salvar, perquè així ho ha fet públic i d’unes instal·lacions en terra hibernades connectades a la xarxa estatal de gasoductes que están costant 46.500 euros diaris als contribuents sense que ningú prenga mesures de cap classe”, recorden.

El portaveu de Compromís ha demanat avui “conèixer d’una vegada quins plans tenen. Si desmantellaran com van anunciar abans d’eleccions, si cerquen reciclar les instal·lacions o si, per contra, els temors que existeixen estan infundats i la seua negativa a informar i actuar de manera correcta amb els drets dels senadors serà rectificada. Pel moment només ens arriba silenci i opacitat amb aquest assumpte. No ens estranyaria un gir de guió en aquesta zona malgrat les seues paraules”, ha conclòs. 

Compromís reclama al Gobierno conocer sus planes para Castor y si prevé algún uso para las instalaciones inservibles que se desmantelarán

Mulet: “No nos extrañaría que quien bloquea la comisión de investigación estuviese pensando en vincular estas instalaciones inservibles, que todavía no se han desmantelado pese a sus promesas, a proyectos de regasificación o de almacenamiento

MADRID, 1 de septiembre de 2022 

El senador Carles Mulet ha exigido al Gobierno que, en un momento de “efervescencia” como el que vivimos en el sector de la energía y, aprovechando la comparecencia que el presidente ha pedido para el próximo Pleno del Senado, donde hablará del Plan de Choque energético “explique qué piensa hacer con uno de los grandes fiascos en esta materia, como es el fracasado depósito de gas Castor que no almacenó gas como estaba previsto y generó miles de episodios sísmicos en la zona”.

La coalición ha lamentado “la opacidad con Castor” que está caracterizando a este Gobierno, que lejos de rectificar sus errores pasados, “está eludiendo tomar medidas como le pide reglamentariamente un grupo de 25 senadores y senadoras, informar e investigar todo lo que rodeó a esta fracasada infraestructura que ha costado más de 1.400 millones de euros que están abonando los consumidores de gas, sin que nadie haya asumido responsabilidad alguna”.

Los anuncios del presidente y los movimientos en Europa para convertir España en almacén de gas comunitario y desbloquear conexiones y gasoductos como el Midcat o el ramal hacia Italia por el Mediterránea para reducir la dependencia del gas ruso han puesto los ojos en infraestructuras como el puerto de Sagunt, que contaba con infraestructuras para recibir buques metaneros, regasificadora y almacenes. Castor tenía previsto almacenar un máximo de 1900 millones de metros cúbicos de gas natural, suficiente para suministrar el equivalente a 50 días de consumo en España en ese momento. “También Castor cuenta con un depósito submarino inservible, y que sabemos que Escal UGS trata de salvar, porque así lo ha hecho público y de unas instalaciones en tierra hibernadas conectadas a la red estatal de gasoductos que están costando 46.500 euros diarios a los contribuyentes sin que nadie tome medidas de ninguna clase”, recuerdan.

El portavoz de Compromís ha pedido hoy “conocer de una vez qué planes tienen. Si van a desmantelar como anunciaron antes de elecciones, si buscan reciclar las instalaciones o si, por el contrario, los temores que existen están infundados y su negativa a informar y actuar de forma correcta con los derechos de los senadores será rectificada. Por el momento solo nos llega silencio y opacidad con este asunto. No nos extrañaría un giro de guion en esta zona a pesar de sus palabras”, ha concluido.