El gruix de propostes de l’esmena transaccional aprovada procedeix de les propostes de la coalició valencianista
Madrid, 16 de febrer de 2022
Les aportacions de Compromís al Projecte de Llei de protecció dels consumidors i usuaris enfront de situacions de vulnerabilitat social i econòmica han sigut fonamentals per a plasmar en la futura llei les demandes de les persones majors que han iniciat campanyes per a reclamar un tracte més digne de les entitats financeres cap a aquest col·lectiu.
El senador Carles Mulet ha celebrat que les vuit esmenes referides a aquesta qüestió conformen el gruix de l’esmena transaccional aconseguida i que permetrà una major supervisió i coordinació amb el Banc d’Espanya i mesures concretes per a afavorir la inclusió de les persones més vulnerables, especialment aquelles de major edat. “Parlem de mesures per a garantir la permanència de caixers automàtics, la dotació de més personal per atendre les persones amb menors capacitats digitals, l’ús de tecnologies senzilles, comprensibles i inclusives; major seguretat enfront d’estafes online, robatoris i enganys i altres mesures per a garantir un servei inclusiu en el medi rural i entre les persones majors i col·lectius que reclamen una major accessibilitat”, ha declarat.
La coalició ha traslladat a més per al seu debat diferents esmenes presentades pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), altres de FACUA i l’emanada de la Xarxa Connecta pel Dret a l’Energia (fundacions València Clima i Energia i Las Naves) i que dóna suport a l’Ajuntament de València i que reclamava garantir una Energia Mínima Vital. “Lamentem que hagen quedat fora propostes tan necessàries com aquesta, davant la insuficiència de mesures adquirides per l’Administració enfront de la pobresa energètica a la qual ens està portant l’escalada sense control de preus dels subministraments energètics. Per aquest motiu administracions cogobernadas per Compromís estan avançant en la instal·lació d’energies renovables per a subministrar energia a les famílies desfavorides per a garantir la seua inclusió, propiciar comunitats locals, estalviar en consum i facilitar superfícies en les quals acollir fotovoltàiques. No deixarem de reclamar millores i ens congratulem d’haver contribuït a l’aprovació d’una nova norma que serà més justa amb els més desfavorits i que millora notablement el text que ens ha arribat del Congrés lluitant contra la pobresa i garantint drets als vulnerables sense deixar a ningú arrere”, ha indicat.
Compromís ha presentat a més esmenes per a tenir en compte els riscos que suposen per a les persones vulnerables productes com els crèdits fàcils, el joc online entre menors, persones en risc de ludopatia o que reclamen la millora de l’accés a la informació en el cas d’existir tarifes més avantatjoses i recursos per a donar a conèixer i vetlar pels drets bàsics de consumidors i usuaris, entre altres.
Compromís consigue incorporar medidas para mejorar la atención bancaria en la ley de Protección de Consumidores y Usuarios Vulnerables
El grueso de propuestas de la enmienda transaccional aprobada procede de las propuestas de la coalición valencianista
Madrid, 16 de febrero de 2022
Las aportaciones de Compromís al Proyecto de Ley de protección de los consumidores y usuarios frente a situaciones de vulnerabilidad social y económica han sido fundamentales para plasmar en la futura ley las demandas de las personas mayores que han iniciado campañas para reclamar un trato más digno de las entidades financieras hacia este colectivo.
El senador Carles Mulet ha celebrado que las ocho enmiendas referidas a esta cuestión conformen el grueso de la enmienda transaccional alcanzada y que permitirá una mayor supervisión y coordinación con el Banco de España y medidas concretas para favorecer la inclusión de las personas más vulnerables, especialmente aquellas de mayor edad. “Hablamos de medidas para garantizar la permanencia de cajeros automáticos, la dotación de más personal para atender a las personas con menores capacidades digitales, el uso de tecnologías sencillas, comprensibles e inclusivas; mayor seguridad frente a estafas online, robos y engaños y otras medidas para garantizar un servicio inclusivo en el medio rural y entre las personas mayores y colectivos que reclaman una mayor accesibilidad”, ha declarado.
La coalición ha trasladado además para su debate distintas enmiendas presentadas por el Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), otras de FACUA y la emanada de la Red Conecta por el Derecho a la Energía (fundaciones València Clima i Energia y Las Naves) y que apoya el Ayuntamiento de València y que reclamaba garantizar una Energía Mínima Vital. “Lamentamos que hayan quedado fuera propuestas tan necesarias como esta, ante la insuficiencia de medidas adquiridas por la Administración frente a la pobreza energética a la que nos está llevando la escalada sin control de precios de los suministros energéticos. De ahí que administraciones cogobernadas por Compromís estén avanzando en la instalación de energías renovables para suministrar energía a las familias desfavorecidas para garantizar su inclusión, propiciar comunidades locales, ahorrar en consumo y facilitar superficies en las que acoger fotovoltáicas. No dejaremos de reclamar mejoras y nos congratulamos de haber contribuido a la aprobación de una nueva norma que será más justa con los más desfavorecidos y que mejora notablemente el texto que nos ha llegado del Congreso luchando contra la pobreza y garantizando derechos a los vulnerables sin dejar a nadie atrás”, ha indicado.
Compromís ha presentado además enmiendas para tener en cuenta los riesgos que suponen para las personas vulnerables productos como los créditos fáciles, el juego online entre menores, personas en riesgo de ludopatía o que reclaman la mejora del acceso a la información en el caso de existir tarifas más ventajosas y recursos para dar a conocer y velar por los derechos básicos de consumidores y usuarios, entre otras.