El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, titlla d’inconcebible que s’estiguen abonant íntegrament els diners d’unes plantes de les quals ningú ha auditat el seu correcte funcionament

Madrid, 12 de gener de 2021 

El senador valencianista, Carles Mulet, ha rebutjat hui que el Govern pretenga posar amb calçador un Reial decret llei en un Projecte de Llei de mesures de suport social i econòmic, per a abonar als bancs el deute contret pel pagament de la multimilionària indemnització a l’ex concessionària de Castor. El portaveu de Compromís al Senat ha recordat que “el PSOE, mentre rebutja que s’investigue el desenvolupament i execució de Castor al Senat, prioritza una vegada més per la via de la urgència ampliar els crèdits destinats al pagament de sentències de responsabilitat patrimonial del legislador”, la qual cosa al seu judici és “inconcebible”, perquè “segueix sense abordar ni assenyalar als responsables d’un projecte mal executat i concebut i sense que ningú responga per aquest fet, malgrat haver cobrat íntegrament el que havia de ser un magatzem estratègic per a situacions de crisis de subministrament energètic com la que estem vivint”.

Mulet ha censurat que el Govern pretenga endeutar més a la ciutadania amb els bancs “els directius dels quals estaran encantats amb aquesta ampliació de crèdits multimilionària, quan allò lògic i previsible haguera sigut que es pagaren amb diners dels pressupostos, de manera que en tot això no només han guanyat Escal UGS i els seus directius, sinó també els dels bancs, quedant els consumidors del gas i l’electricitat com els pagafantes de la festa”. La coalició ha registrat a més una pregunta per a conèixer quines quantitats detallades i conceptes s’estan pagant i queden per pagar, ja que el Projecte de Llei parla d’altres expedients i sentències de responsabilitat patrimonial de l’Estat.

Des de Compromís consideren, a més, que la quadratura del cercle pot arribar ara de la mà d’Enagás, que ha llançat el globus sonda de vendre la plataforma marina, que havia de ser desballestada i mitigar així la factura del seu desmantellament després de la hibernació en la qual es troba. “Molt ens temem, a la vista dels antecedents, que els costos de desmantellament seran més cars dels anunciats, es continuaran incomplint tots els terminis malgrat la caducitat d’algunes de les seues peces com els taps temporals i que, amb l’aquiescència de la classe política de sempre, algú acabarà de nou fent un ‘pelotasso’ amb aquesta venda suggerida per Enagás”, ha abundat.

El senador ha assenyalat que “és el moment de posar en el seu lloc a aquesta classe d’empreses tan ben comunicades amb la classe política i que parasiten l’administració fins a esprémer-los l’última gota de diners públics. Hem de dir que ja n’hi ha prou i que és l’Administració qui dirigeix per a servir als interessos de la ciutadania i no l’empresa, que només persegueix el seu lucre i les primesdels seus directius”. 

D’altra banda, la coalició ha anunciat que presentarà esmenes al Projecte de Llei de mesures financeres de suport social i econòmic i de compliment de l’execució de sentències i ha recordat que Reial decret llei 13/2014, de 3 d’octubre, pel qual s’adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears preveia que l’extinció de la concessió d’explotació d’emmagatzematge subterrani d’hidrocarburs «Castor» es produia “sense perjudici de les responsabilitats que puguen ser exigides a ESCAL UGS, S.L. tant a resultes dels eventuals vicis o defectes en la seua execució que puguen presentar les instal·lacions i es posen de manifest dins dels deu anys següents a l’entrada en vigor del present reial decret llei com de les accions i omissions que, com a titular de la concessió, haja desenvolupat durant el seu període de vigència i fins avui en què la Societat ENAGÁS TRANSPORT, S.A.O. assumisca de manera plena l’administració de les instal·lacions de conformitat amb el que es disposa en l’apartat 2 de la disposició transitòria segona del present reial decret llei”. “Ja ha arribat el moment que tot això es debata i s’auditen les plantes inservibles per les quals es van pagar milers de milions de tots els ciutadans. Hauria de caure’ls la cara de vergonya”, ha conclòs.

Compromís censura un nuevo endeudamiento de 638 M para pagar Castor y pide una auditoría antes de que expire el plazo de 10 años del Real Decreto-ley 13/2014

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, tilda de inconcebible que se esté abonando íntegramente el dinero de unas plantas de las que nadie ha auditado su correcto funcionamiento

Madrid, 12 de enero de 2021 

El senador valencianista, Carles Mulet, ha rechazado hoy que el Gobierno pretenda poner con calzador un Real Decreto-ley en un Proyecto de Ley de medidas de apoyo social y económico, para abonar a los bancos la deuda contraída por el pago de la multimillonaria indemnización a la ex concesionaria de Castor. El portavoz de Compromís en el Senado ha recordado que “el PSOE, mientras rechaza que se investigue el desarrollo y ejecución de Castor en el Senado, prioriza una vez más por la vía de la urgencia ampliar los créditos destinados al pago de sentencias de responsabilidad patrimonial del legislador”, lo que a su juicio es “inconcebible”, pues “sigue sin abordar ni señalar a los responsables de un proyecto mal ejecutado y concebido y sin que responda nadie por ello a pesar de haber cobrado íntegramente lo que tenía que ser un almacén estratégico para situaciones de crisis de suministro energético como la que estamos viviendo”.

Mulet ha censurado que el Gobierno pretenda endeudar más a la ciudadanía con los bancos “cuyos directivos estarán encantados con esta ampliación de créditos multimillonaria, cuando lo lógico y previsible hubiese sido que se pagaran con dinero de los presupuestos, de forma que en todo esto no solo ha ganado Escal UGS y sus directivos, sino también los de los bancos, quedando los consumidores del gas y la electricidad como los pagafantas de la fiesta”. La coalición ha registrado además una pregunta para conocer qué cantidades detalladas y conceptos se están pagando y quedan por pagar, ya que el Proyecto de Ley habla de otros expedientes y sentencias de responsabilidad patrimonial del Estado.

Desde Compromís consideran, además, que la cuadratura del círculo puede llegar ahora de la mano de Enagás, que ha lanzado el globo sonda de vender la plataforma marina, que tenía que ser desguazada y mitigar así la factura de su desmantelamiento tras la hibernación en la que se encuentra. “Mucho nos tememos, a la vista de los antecedentes, que los costes de desmantelamiento serán más caros de lo anunciado, se seguirán incumpliendo todos los plazos a pesar de la caducidad de algunas de sus piezas como los tapones temporales y que, con la aquiescencia de la clase política de siempre, alguien acabará de nuevo haciendo un ‘pelotazo’ con esta venta sugerida por Enagás”, ha abundado.

El senador ha señalado que “es el momento de poner en su sitio a esta clase de empresas tan bien comunicadas con la clase política y que parasitan la administración hasta exprimirles la última gota de dinero público. Tenemos que decir que ya basta y que es la Administración quien dirige para servir a los intereses de la ciudadanía y no la empresa, que solo persigue su lucro y los bonus de sus directivos”.

Por otro lado, la coalición ha anunciado que presentará enmiendas al Proyecto de Ley de medidas financieras de apoyo social y económico y de cumplimiento de la ejecución de sentencias y ha recordado que Real Decreto-ley 13/2014, de 3 de octubre, por el que se adoptan medidas urgentes en relación con el sistema gasista y la titularidad de centrales nucleares preveía que la extinción de la concesión de explotación de almacenamiento subterráneo de hidrocarburos «Castor» se producía “sin perjuicio de las responsabilidades que puedan ser exigidas a ESCAL UGS, S.L. tanto a resultas de los eventuales vicios o defectos en su ejecución que puedan presentar las instalaciones y se pongan de manifiesto dentro de los diez años siguientes a la entrada en vigor del presente real decreto-ley como de las acciones y omisiones que, como titular de la concesión, haya desarrollado durante su periodo de vigencia y hasta la fecha en que la Sociedad ENAGÁS TRANSPORTE, S.A.U. asuma de forma plena la administración de las instalaciones de conformidad con lo dispuesto en el apartado 2 de la disposición transitoria segunda del presente real decreto-ley”. “Ya ha llegado el momento que todo esto se debata y se auditen las plantas inservibles por las que se pagaron miles de millones de todos los ciudadanos. Debería caerles la cara de vergüenza”, ha concluido.