Carles Mulet s’ha entrevistat a València amb el president i gerent de la DO València i les organitzacions La Unió i AVA-Asaja per a recaptar les seues inquietuds

València, 30 de maig de 2021

Compromís defensarà des del Senat, que les institucions i la normativa aprovada s’ajusten als drets dels arrossers i indústria que treballa amb el Consell Regulador de la Denominació Arròs de València. Els representants de la DO van apuntar a la proliferació d’incidències davant una casuística molt diversa de nomenclatura que afecta municipis i paratges, per la qual cosa es fa necessària una nova normativa més clara que ajude i definisca clarament les proteccions existents per a no deixar la seua interpretació a expenes de la jurisprudència. Avui dia existeixen marques i cadenes que aprofiten de la confusió d’elements propis valencians per a envasar com a valencians arrossos que no estan produïts a València ni auditats per la DO.

Visita al museu de l’arròs

La coalició treballarà colze a colze amb la DO per a tractar de ser més eficaços en la protecció de l’arròs valencià. El portaveu de la coalició, Carles Mulet, ha recordat com les erràtiques decisions en la protecció de l’arròs valencià davant l’entrada massiva d’importacions d’arròs de Myanmar i que van provocar distorsions en el mercat i on el ministeri d’Agricultura amb Isabel Tejerina al capdavant es va desentendre del problema que afectava la rendibilitat dels arrossers valencians i de la resta de l’Estat “no ha vingut acompanyat de canvis normatius en les definicions que aclarisquen i protegisquen com mereix l’arròs ni d’accions a Europa com la reivindicació de la clàusula de salvaguarda per a protegir-lo, com sí han fet països com Itàlia i com va demanar Compromís al Senat”. Així Mulet ha estudiat les idees traslladades pel CRDO que incideixen en la possibilitat que el Plec de condicions de la DOP Arròs de València puga emparar noves varietats futures que es produïsquen en territori valencià per les seues característiques organolèptiques. Myanmar continua immersa en una dictadura, ha multiplicat per cinc la seua producció i continua inundant el mercat amb un producte cultivat amb fitosanitaris prohibits a Europa i a pesar dels déficits democràtics tot i els acords, sense les obligacions laborals i ambientals que es compleixen a Europa, mentre les institucions callen davant aquests fets “i el ministre Planas sembla més preocupat a desmantellar l’agricultura mediterrània”, ha indicat el senador.

Cal aconseguir un marc jurídic més clar davant productes del mercat amb referències a València i no auditats per la DO i això cal impedir-ho. La legislació ha de permetre una protecció amb agilitat i automatisme, ja que hui dia ens han explicat que suposa un problema greu afrontar aquestes confusions que són buscades, que no són més que un frau clar”, ha afegit.

Mulet s’ha reunit al Museu de l’Arròs  amb el president Ricardo Císcar i el gerent de la DOP Santos Ruiz i amb Miguel Mínguez i Nando Durà, de les organitzacions AVA-Asaja i La Unió de Llauradors. 

Compromís velará en el Senado para evitar que la DO del arroz valenciano se vea perjudicada por la falta de protección de su normativa

Carles Mulet se entrevistó en València con el presidente y gerente de la DO València y las organizaciones La Unió y AVA-Asaja para recabar sus inquietudes

València, 30 de mayo de 2021

Compromís defenderá desde el Senado, que las instituciones y la normativa aprobada se ajusten a los derechos de los arroceros e industria que trabaja con el Consejo Regulador de la Denominación Arròs de València. Los representantes de la DO apuntaron a la proliferación de incidencias ante una casuística muy diversa de nomenclatura que afecta a municipios y parajes, por lo que es necesaria una nueva normativa más clara que ayude y defina claramente las protecciones existentes para no dejar su interpretación a expensas de la jurisprudencia. Hoy en día existen marcas y cadenas que aprovechan de la confusión de elementos propios valencianos para envasar como valencianos arroces que no están producidos en València ni auditados por la DO.

La coalición trabajará codo con codo con la DO para tratar de ser más eficaces en la protección del arroz valenciano. El portavoz de la coalición, Carles Mulet, ha recordado como las erráticas decisiones en la protección del arroz valenciano ante la entrada masiva de importaciones de arroz de Myanmar y que provocaron distorsiones en el mercado y donde el ministerio de Agricultura con Isabel Tejerina al frente se desentendió del problema que afectaba la rentabilidad de los arroceros valencianos y del resto del Estado “no ha venido acompañado de cambios normativos en las definiciones que clarifiquen y protejan como merece el arroz ni de acciones en Europa como la reivindicación de la cláusula de salvaguarda para protegerlo, como sí han hecho países como Italia y como pidió Compromís en el Senado”. Así Mulet ha estudiado las ideas trasladadas por el CRDO que inciden en la posibilidad que el Pliego de condiciones de la DOP Arròs de València pueda amparar nuevas variedades futuras que se produzcan en territorio valenciano por sus características organolépticas. Myanmar sigue inmersa en una dictadura, ha multiplicado por cinco su producción y sigue inundando el mercado con un producto cultivado con fitosanitarios prohibidos en Europa, sin las obligaciones laborales y ambientales que se cumplen en Europa y a pesar de los déficits democráticos que se alejan de los acuerdos, mientras las instituciones callan ante estos hechos “y el ministro Planas parece más preocupado en desmantelar la agricultura mediterránea”, ha indicado el senador.

Hay que conseguir un marco jurídico más claro ante productos del mercado con referencias a València y no auditados por la DO y esto hay que impedirlo. La legislación debe permitir una protección con agilidad y automatismo, ya que hoy en día nos han explicado que supone un problema grave afrontar estas confusiones buscadas, que no son más que un fraude evidente”, ha añadido.

Mulet se ha reunido en el Museu de l’Arròs con el presidente Ricardo Císcar y el gerente de la DOP Santos Ruizy a Miguel Mínguez y Nando Durà, de las organizaciones AVA-Asaja y La Unió de Llauradors.