El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrat hui una moció al Senat en el qual es demana una sèrie de mesures per a salvar el poblat de la Torre de la Sal de Cabanes després del pitxer d’aigua freda que va suposar la negativa de la Vicepresidenta Quarta i Ministra de Transició ecològica a paralitzar el procés de “okupació” per part de l’Estat del poblat, com li va exigir Mulet
La proposta de Mulet exigeix:
PRIMER.- paralitzar completament el procés administratiu d’incoació d’expedient de recuperació possessòria per ocupació i ús abusiu del domini públic marítim terrestre –i possible enderrocament- (DUNA REP 01/21/12/0099), iniciat sobre els habitatges de Torre de la Sal. Declarar nul·les les tramitacions i expedients de delimitacions de 1975 i 1993 en aquest municipi en el qual respecta a l’afecció al poblat.
SEGON.- Obrir una taula de diàleg a tres bandes entre l’Ajuntament de Cabanes, la Direcció General de Costas i els veïns, en la qual abordar la situació del poblat marítim per a garantir el seu futur.
TERCER.- Una nova partió de la zona de Torre de la Sal amb garanties pels drets dels afectats, deixe el poblat mariner fora de la zona d’afecció i garantisca la plena propietat dels seus habitatges.
QUART.- Instar el Govern central a incrementar les inversions de protecció litoral front la regressió per a preservar els nuclis tradicionals i històrics més afectats per la regressió i , especialment, un pla específic i urgent per a regenerar i protegir la platja de Torre de la Sal i la resta de platges del municipi de Cabanes.
Mulet ha reptat a PSOE i PP a deixar el paper còmplice o passiu respectivament i adoptar mesures més contundents “ els cedim “gratuïtament” aquesta moció i acceptem la facen seua, que facen còpia i pega i la registren ells ja que els grups grans tenen més facilitat perquè les seues mocions siguen abordades abans bé siguen en comissió o en ple, tant de bo l’adopten, la cedim gustosament, si no, esperarem que ens toque el torn per a veure què voten, especialment el PSOE que en el territori diuen secundar paralitzar el procés però al Senat van aplaudir els senadors de Castelló a la Ministra quan va dir que res de res”
En la moció s’explica com a l’octubre de 1975 es va impulsar sobre la base d’una llei preconstitucional una Ordre Ministerial que incloïa una partió de la zona marítim–terrestre i de les platges en el tram del terme municipal de Cabanes que pretenia incloure el poblat mariner de Torre de la Sal com a domini públic.
Aquesta pretensió política, que es va reiterar en 1993, buscava desposseir de nou de manera arbitrària i irregular als legítims propietaris dels immobles de la seua titularitat, a pesar que aquests habitatges van ser edificats amb les seues corresponents llicències municipals.
Aquesta decisió arbitrària, amb una tramitació incompleta, i incorrecta que va deixar el veïnat d’aquest poblat marítim tradicional absolutament desprotegit, ha anat acompanyada per un sistemàtic abandó per part del Govern central quant a inversió per a frenar la regressió litoral del territori.
Recentment (10 de maig de 2021), la Direcció General de Costas ha notificat als 99 propietaris d’habitatges i terrenys, entre els quals es troba l’Ajuntament de Cabanes, l’expedient en el qual assenyala que la Llei 28/1968, de 26 d’abril, sobre Costas, mitjançant Ordre Ministerial de 28 d’octubre de 1975, va aprovar la partió de la zona marítim-terrestre i de les platges, en el tram del terme municipal de Cabanes, comprés entre el límit amb el terme municipal d’Orpesa i la casa de carabiners a l’altura del P.K. 97 de la C.N. 340, quedant qualificat el denominat nucli de Torre de la Sal com a platja i, per tant, com a bé de domini públic. També remarca que la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costas, amb data 25 de maig de 1993, novament amb Ordre Ministerial, manté la línia de platja aprovada en l’anterior norma esmentada, però manifesta la possibilitat de desafectació de la zona. La notificació, a més, només donava huit dies de termini als afectats per a poder presentar les al·legacions pertinents.
La major part de les edificacions actuals daten dels anys 1920-1940 quan, segons mostren els veïns i veïnes i ha quedat recollit en fotografies familiars i paisatgístiques, la mar ha anat erosionant i guanyant espai en una platja que antigament era més àmplia i acumulava molta més arena que en l’actualitat, fins a arribar a una distància superior als 100 metres afegits a l’actual vora de la mar. L’estiu del 1995 va ser la pròpia DG de Costas els qui va actuar sobre la zona amb la construcció de l’actual passeig marítim que delimita la zona de dunes amb la d’habitatges. Des de llavors, les actuacions en la zona no han frenat l’avanç de la regressió que és cada vegada superior.
Aquesta absència d’inversió sistemàtica, la manca de coneixement de la realitat del territori i el disseny de les polítiques costaneres des d’àmbits centralitzats allunyats de l’àrea d’afecció, fa que moltes de les decisions respecte al litoral –com per exemple l’inici de l’expedient de recuperació dels habitatges de Torre de la Sal, que podria suposar el seu enderrocament- no estiguen d’acord amb les realitats de la nostra costa.
Per aquest motiu s’ha presentat la moció
Compromís presenta moción en el Senado para exigir salvar Torre la Sal y reta a PSOE y PP la hagan suya
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha registrado hoy una moción en el Senado en el cual se pide una serie de medidas para salvar el poblado de la Torre de la Sal de Cabanes después de la jarra de agua fría que supuso la negativa de la Vicepresidenta Cuarta y Ministra de Transición ecológica a paralizar el proceso de “okupación” por parte del Estado del poblado, como le exigió Mulet
La propuesta de Mulet exige:
PRIMERO.- paralizar completamente el proceso administrativo de incoación de expediente de recuperación posesoria por ocupación y uso abusivo del dominio público marítimo terrestre –y posible derribo- (DUNA REP 01/21/12/0099), iniciado sobre las viviendas de Torre de la Sal. Declarar nulas las tramitaciones y expedientes de delimitaciones de 1975 y 1993 en este municipio en el que respeta a la afección al poblado.
SEGUNDO.- Abrir una mesa de diálogo a tres bandas entre el Ayuntamiento de Cabanes, la Dirección General de Costas y los vecinos, en la cual abordar la situación del poblado marítimo para garantizar su futuro.
TERCERO.- E un nuevo deslinde de la zona de Torre de la Sal con garantías por los derechos de los afectados, deje el poblado marinero fuera de la zona de afección y garantice la plena propiedad de sus viviendas.
CUARTO.- Instar el Gobierno central a incrementar las inversiones de protección litoral frente la regresión para preservar los núcleos tradicionales e históricos más afectados por la regresión y , en especial, un plan específico y urgente para regenerar y proteger la playa de Torre de la Sal y el resto de playas del municipio de Cabanes.
Mulet ha retado a PSOE y PP a dejar el papel cómplice o pasivo respectivamente y adoptar medidas más contundentes “ les cedemos “gratuitamente” esta moción y aceptamos la hagan suya, que hagan copia y pega y la registren ellos ya que los grupos grandes tienen más facilidad para que sus mociones sean abordadas antes bien sean en comisión o en pleno, ojalá la adopten, la cedemos gustosamente, si no, esperaremos a que nos toque el turno para ver qué votan, especialmente el PSOE que en el territorio dicen apoyar paralizar el proceso pero en el Senado aplaudieron los senadores de Castelló a la Ministra cuando dijo que nada de nada”
En la moción se explica como en octubre de 1975 se impulsó en base a una ley preconstitucional una Orden Ministerial que incluía un deslinde de la zona marítimo–terrestre y de las playas en el tramo del término municipal de Cabanes que pretendía incluir el poblado marinero de Torre de la Sal como dominio público.
Esta pretensión política, que se reiteró en 1993, buscaba desposeer de nuevo de manera arbitraria e irregular a los legítimos propietarios de los inmuebles de su titularidad, a pesar de que estas viviendas fueron edificadas con sus correspondientes licencias municipales.
Esta decisión arbitraria, con una tramitación incompleta, e incorrecta que dejó el vecindario de este poblado marítimo tradicional absolutamente desprotegido, ha ido acompañada por un sistemático abandono por parte del Gobierno central en cuanto a inversión para frenar la regresión litoral del territorio.
Recientemente (10 de mayo de 2021), la Dirección General de Costas ha notificado a los 99 propietarios de viviendas y terrenos, entre los cuales se encuentra el Ayuntamiento de Cabanes, el expediente en el cual señala que la Ley 28/1968, de 26 de abril, sobre Costas, mediante Orden Ministerial de 28 de octubre de 1975, aprobó el deslinde de la zona marítimo-terrestre y de las playas, en el tramo del término municipal de Cabanes, comprendido entre el límite con el término municipal de Oropesa del Mar y la casa de carabineros a la altura del P.K. 97 de la C.N. 340, quedando calificado el denominado núcleo de Torre de la Sal como playa y, por lo tanto, como bien de dominio público. También remarca que la Ley 22/1988, de 28 de julio, de Costas, con fecha 25 de mayo de 1993, nuevamente con Orden Ministerial, mantiene la línea de playa aprobada en la anterior norma mencionada, pero manifiesta la posibilidad de desafectación de la zona. La notificación, además, solo daba ocho días de plazo a los afectados para poder presentar las alegaciones pertinentes.
La mayor parte de las edificaciones actuales datan de los años 1920-1940 cuando, según muestran los vecinos y vecinas y ha quedado recogido en fotografías familiares y paisajísticas, el mar ha ido erosionando y ganando espacio en una playa que antiguamente era más amplia y acumulaba mucha más arena que en la actualidad, hasta llegar a una distancia superior a los 100 metros añadidos al actual borde del mar. El verano del 1995 fue la propia DG de Costas quienes actuó sobre la zona con la construcción del actual paseo marítimo que delimita la zona de dunas con la de viviendas. Desde entonces, las actuaciones en la zona no han frenado el avance de la regresión que es cada vez superior.
Esta ausencia de inversión sistemática, la carencia de conocimiento de la realidad del territorio y el diseño de las políticas costeras desde ámbitos centralizados alejados del área de afección, hace que muchas de las decisiones respecto al litoral –como por ejemplo el inicio del expediente de recuperación de las viviendas de Torre de la Sal, que podría suponer su derribo- no estén en consonancia con las realidades de nuestra costa.
Por este motivo se ha presentado la moción.