Carles Mulet trasllada el parer d’organitzacions com Recuperando o Europa Laica i demana que es reclamen tots els béns públics que figuren en el llistat publicat d’immatriculacions
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una moció després de conèixer-se l’escandalós llistat de béns inmatriculados per l’Església entre 1998 i 2015 en la qual s’insta al G obierno central perquè , de manera urgent, tramite una reforma de la Llei de Patrimoni Històric espanyol en la qual establisca un capitule especifique que aborde el patrimoni històric d’arrel religiós, afectant aquests béns de domini publique al patrimoni de la Administració, donant així resposta a aquesta situació que no estava prevista en la Llei de 1985. D’altra banda, en tant no es produïsca l’anterior, instar que, de manera imminent, el Ministre de Cultura custodi de l’inventari de béns de patrimoni històric i culturals, procedisca a reclamar l’afectació explicita al domini públic de tots els béns que, estant en aqueix inventari, ho estiguen també en el llistat publicat pel Govern, independentment que aquests estiguen o no en l’Inventari de Patrimoni de l’Estat.
La moció recorda que alguns d’aquests béns estan catalogats com a part del Patrimoni Històric espanyol o protegits per les lleis autonòmiques de patrimoni històric. Fins i tot, cas de la Mesquita de Còrdova, compta amb béns declarats Patrimoni de la Humanitat.
Mulet ha recordat que “no es tracta d’una iniciativa anticlerical, ni molt menys”, sinó el vell debat sobre el propi patrimoni. “Si l’església, una vegada posats al seu nom els immobles, tinguera la capacitat de mantenir aquest immens patrimoni cultural i patrimonial en perfecte estat de conservació i amb garanties de ser visitable i utilitzat també com a element turístic que revertisca en els municipis, el malestar seria menor”, ha indicat. “El problema”, prossegueix “és que és incapaç de fer-ho i ha de ser l’administració pública qui destine recursos públics per al seu manteniment i són després les organitzacions religioses les que estableixen els horaris de visites; els qui cobren entrades sense que se sàpia què es fa amb aqueixes recaptacions, etc”. Per aquest motiu, apunta Mulet “el més raonable seria anar cap a models europeus, on la titularitat d’aquests immobles és de l’Estat, que s’encarrega del seu manteniment, cedeix l’ús religiós a les confessions i el compatibilitza amb una explotació turística”.
D’altra banda, la moció encoratja al Govern perquè emprenga les mesures que siguen necessàries de caràcter judicial o legal per a consolidar la nul·litat de les immatriculacions practicades, ja que la majoria dels béns del llistat publicat són béns de patrimoni històric d’arrel religiosa que han sigut considerats històricament com a béns de domini públic i, per tant, imprescriptibles. Finalment insta al Govern a explorar les mesures legislatives per a declarar la nul·litat per inconstitucionalitat sobrevinguda de totes les immatriculacions practicades amb posterioritat a l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola, en aplicació de la seua disposició derogatòria tercera.
Mulet assenyala que la inmatriculación realitzada per l’Església és “fruit d’una atzagaiada jurídica” que ha permès de manera viciada, el registre d’immatriculacions a nom de l’església catòlica d’una gran part del patrimoni històric d’arrel religiós, ha anat acompanyat d’un confús informe governamental “en un país que té un caràcter aconfessional”.
Mulet confia en una urgent compareixença del ministre de Cultura perquè done compte de les accions realitzades i mesures urgents per a revisar totes i cadascuna de les immatriculacions.
Compromís pide la comparecencia del ministro de Cultura y presenta una moción en el Senado para proteger los bienes de dominio público
Carles Mulet traslada el parecer de organizaciones como Recuperando o Europa Laica y pide que se reclamen todos los bienes públicos que figuren en el listado publicado de inmatriculaciones
MADRID, 27 de febrero de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrado una moción tras conocerse el escandaloso listado de bienes inmatriculados por la Iglesia entre 1998 y 2015 en la que se insta al Gobierno central para que, de forma urgente, tramite una reforma de la Ley de Patrimonio Histórico español en la que establezca un capitulo especifico que aborde el patrimonio histórico de raíz religioso, afectando estos bienes de dominio publico al patrimonio de la Administración, dando así respuesta a esta situación que no estaba prevista en la Ley de 1985. Por otro lado, en tanto en cuanto no se produzca lo anterior instar que, de forma inminente, el Ministro de Cultura, custodio del inventario de bienes de patrimonio histórico y culturales, proceda a reclamar la afectación explicita al dominio público de todos los bienes que, estando en ese inventario, lo estén también en el listado publicado por el Gobierno, independientemente que estos estén o no en el Inventario de Patrimonio del Estado.
La moción recuerda que algunos de estos bienes están catalogados como parte del Patrimonio Histórico español o protegidos por las leyes autonómicas de patrimonio histórico. Incluso, caso de la Mezquita de Córdoba, cuenta con bienes declarados Patrimonio de la Humanidad.
Mulet ha recordado que “no se trata de una iniciativa anticlerical, ni mucho menos”, sino el viejo debate sobre el propio patrimonio. “Si la iglesia, una vez puestos a su nombre los inmuebles, tuviera la capacidad de mantener este inmenso patrimonio cultural y patrimonial en perfecto estado de conservación y con garantías de ser visitable y utilizado también como elemento turístico que revierta en los municipios, el malestar sería menor”, ha indicado. “El problema”, prosigue “es que es incapaz de hacerlo y ha de ser la administración pública quien destine recursos públicos para su mantenimiento y son luego las organizaciones religiosas las que establecen los horarios de visitas; quienes cobran entradas sin que se sepa qué se hace con esas recaudaciones, etc”. Por este motivo, apunta Mulet “lo más razonable sería ir hacia modelos europeos, donde la titularidad de estos inmuebles es del Estado, que se encarga de su mantenimiento, cede el uso religioso a las confesiones y lo compatibiliza con una explotación turística”.
Por otro lado, la moción alienta al Gobierno para que emprenda las medidas que sean necesarias de carácter judicial o legal para consolidar la nulidad de las inmatriculaciones practicadas, ya que la mayoría de los bienes del listado publicado son bienes de patrimonio histórico de raíz religiosa que han sido considerados históricamente como bienes de dominio público y, por tanto, imprescriptibles. Finalmente insta al Gobierno a explorar las medidas legislativas para declarar la nulidad por inconstitucionalidad sobrevenida de todas las inmatriculaciones practicadas con posterioridad a la entrada en vigor de la Constitución Española, en aplicación de su disposición derogatoria tercera.
Mulet señala que la inmatriculación realizada por la Iglesia es “fruto de un desaguisado jurídico” que ha permitido de forma viciada, el registro de inmatriculaciones a nombre de la iglesia católica de una gran parte del patrimonio histórico de raíz religioso, ha ido acompañado de un confuso informe gubernamental “en un país que tiene un carácter aconfesional”.
Mulet confía en una urgente comparecencia del ministro de Cultura para que dé cuenta de las acciones realizadas y medidas urgentes para revisar todas y cada una de las inmatriculaciones.